Witam!
Pytanie konkretne, wydaje się proste, ale nurtujące mnie od dawna.
Mianowicie, czy na szlaku z SBL stosuje się powtarzacze. Chodzi o SP odnoszący się do semafora wjazdowego, a nie do kolejnej SBL. Nigdy się z tym nie spotkałem, a będzie mi to potrzebne. Jakbym coś pokręcił chodzi o sytuacje mniej więcej taką.
Nie, w latach bodajże 70 zakazano tego. Jeżeli semafora wjazdowe lub SBL nie widać z 400m stosuje się przed 4 wskaźniki W11. 100, 200 300 i 400m. Wiele osób robi błąd i stosuje 4 dla To. Przy To stosuje się 3, dla niewidocznego semafora SBL lub szlaku z SBL stosuje się 4.
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 01-07-2009, 21:49
4 W11 stosuje sie tez dla semaforow polsamoczynnych (a raczej stosowalo) gdy widocznosc jest mocno ograniczona, dodatkowy 4 wskaznik zapewne pojawia sie zawsze przy slabej widocznosci nawet tez i przy To.
Tu ciekawostka: na kolejach niemieckich stosuje się aż do pięciu (!) wskaźników W11 (nawet przed To, u nich to się nazywa "wskaźnik Ne 3", tzw Vorsignalbake).