Wysłany: 04-07-2009, 02:55 Poszukuję specjalisty od map
Poszukuję specjalisty od map do Trainz. Kogoś, kto umie budować i zna struktury plików. Piszę tutaj, ponieważ interesuje mnie sposób tworzenia terenu w Trainz, albo raczej jego reprezentacja w plikach. Wiem, że są jakieś segmenty, w których ustawia się wysokość na siatce o oczkach 5m/10m - jest to coś w rodzaju bitmapy.
Od początku roku 2009 tworzę edytor scenerii realistycznych, który wczytuje ortofotomapy (zdjęcia satelitarne) i mapy topograficzne z Geoportalu oraz mapy wektorowe UMP (użycie SRTM jest w przygotowaniu). Obecnie edytor pozwala narysować tory z dokładnością 10-20cm w planie i ustawić ich profil pionowy z dokładnością 50cm. (Ograniczenie dokładności wynika z dostępnych materiałów źródłowych.) Chciałbym, aby mój edytor miał opcję eksportu do Trainz, na ile to będzie możliwe. Dlatego na wstępnym etapie jego tworzenia chcę podjąć próbę dostosowania się do "docelowego" formatu danych o ukształtowaniu terenu.
Najlepiej by było, gdybym mógł się spotkać z osobą zorientowaną, która by mi zaprezentowała w skrócie użycie edytorów i przełożenie zawartości plików na efekty wizualne. A w dalszej kolejności liczę na przetestowanie efektów eksportowania i konkretne uwagi.
Moja znajomość Trainz jest obecnie pobieżna, nigdy nie używałem, ani nawet nie widziałem "na żywo". Jedyne, co uruchomiłem, to program TrainzMap - odniosłem wrażenie, że większych problemów z eksportem torowiska z mojego edytora być nie powinno.