Mam jeszcze takie pyanie. Czy ten plik winda wroclaw.gmw po wgraniu dodatku jest też w tym folderze z tym dodatkiem? Bo u mnie się stracił. A po exporcie z Gmaxa był.
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Malbork
Wysłany: 09-02-2009, 01:00
Ja powiem tak... Po spakowaniu pliku do formatu CDP. i późniejszym jego rozpakowaniu ( zainstalowaniu ) do gry, w folderze znajdują się pliki graficzne, oraz plik IM ( ewentualnie KIN, PM ) no i oczywiście CFG. Reszta plików typu GMW oraz Model siatki nie są pakowane przez ContentDispatcher.
Sorry. Źle postawiłem pytanie.
Sony25 po exp[orcie z Gmax w folderze są pliki graficzne, IM i GMW. Po stworzeniu dodatku w TOE (który nie stwarzał problemów), i wgraniu do gry, w folderze stworzonym przez dodatek są wszystkie pliki oprócz tego GMW. I teraz stawiam to pytanko? Czy tak ma być, czy coś się "skiepściło"?
Dłuższy czas nic nie robiłem w dziedzinie tworzenia dodatków z przyczyn nieistotnych tutaj. Ale wróciłem i dalej borykam się z tym samym problemem, który polega na tym że w Gmax zrobienie dodatku nie stwarza problemu (nałożenie textur w formacie TGA i zapisanie ich), następnie spakowanie do CDP i wypakowaniu w grze wszystko dział poprawnie. TOE widzi dodatek (jest odpowiedni folder i potrzebne pliki łącznie z config.) i wszystko niby gra, ale jak wejdę w geodetę to w spisie on jest, ale jak chcę go postawić to niestety go nie widać.
Próbowałem parę razy i za każdym razem to samo - jest niewidoczny. Próbowałem już nawet tak: najpierw nałożyć textury BMP ale tutaj dla odmiany nie wiem dlaczego w Gmax raz nakłada texturę na ścianę, ale na następną już nie - nie mam możliwości rozciągnięcia jej na całą powierzchnię ściany. Nawet nie jestem pewny czy tak można. Ale cały czas nurtuje mnie to dlaczego jest on nie widoczny, co także wpłynęło na czasowe zarzucenie "twórczości".
Próbuje wrócić do robienia dodatków. I oczywiście pojawiły się problemy. Wróciłem do tej windy spakowałem ją bez problemów, do gry wypakował się też bez problemu i nawet jest widoczny jako dodatek w liście w geodecie. Tylko jeżeli próbuję go wstawić to nie pojawia się (tak jakby był niewidoczny).
W załączeniu screeny:
Co robię źle że się nie pojawia?
Nie wiem jak sprawdzić plik im. Przesyłam jeszcze raz screeny:
Chyba znalazłem co skopałem - brak wpisów z notatnika pozostałych ścian, mam tylko 64przód. Ale z drugiej strony wydaje mi się że powinien się wstawić i pokazać tylko z tą jedną ścianą.
_________________ Pietrek
Ostatnio zmieniony przez pietrek 09-07-2009, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-07-2009, 12:37
Plik IM możesz otworzyć za pomocą programu Trainz Objects Explorer. Spróbuj usnąć w cofingu znak "_" z nazwy pliku IM. Masz winda_wroclaw.im (w cofingu), a powinno być winda wroclaw.im ( bo taką masz nazwę pliku).
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-07-2009, 16:50
nie mam teraz pod ręką trs, ale:
w configu masz:
mesh winda_wroclaw.im
asset-filename winda_wroclaw.im
,a plik nazywa się winda wroclaw.im , katalog winda wroclaw.im , czyli powinno być:
mesh winda wroclaw.im
asset-filename winda wroclaw.im
Tu taka podpowiedź do nazywania plików i folderów i wpisywania ich do configu (też mam z tym problemy):
Nazwy folderów bez kropki (czyli, u Ciebie winda wroclaw), a wpisując nazwy plików do configu najlepiej skopiować je z... właśnie nazwy pliku z windy, czyli robisz zmień nazwę pliku (klawisz F2), kiedy będziesz miał już możliwość zmiany nazwy pliku klikasz prawym myszy i wybierasz kopiuj (lepiej od razu z klawiszy wcisnąć ctrl+c), na koniec wklejamy to do pliku config.txt
U mnie to wygląda tak: klik plik (poeta się we mnie odezwał :), klawisz F2, klawisze ctrl+C, klawisz Tab, wybieram okno z config.txt (jeśli mam więcej okien to muszę trochę potabować), zjeżdżam kursorem tam gdzie jest nazwa i naciskam ctrl+V (czyli wklej). Po tak przeprowadzonej operacji jestem już pewien, że przynajmniej w tym miejscu nie zrobiłem babola.
Wszystkie Wasze rady zastosowałem. Błąd był (i jeszcze jest) po mojej stronie - kłania się czytanie ze zrozumieniem i nie omijanie żadnych punktów z poradnika VCRDN.
Dodatek był nie widoczny bo pominąłem część dotyczącą parametru "Opacity" - tak myślę.
W tej chwili na to wpadłem i wygląda to tak:
Wiem brakuje tekstur i jest trochę duża. Po prostu siadłem do Gmaxa i dla próby tworzyłem tą windę jeszcze raz szukając co zrobiłem źle.
Dziś już nie, ale jutro pewnie spróbuję albo w tamtym dodatku dołożyć to o czym zapomniałem, albo będę go robił od nowa.