Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Malbork
Wysłany: 09-04-2008, 16:37 Jakie polecacie Antywirusy i antispyware"y
Jakie polecacie Antywirusy i antispyware"y i oczywiście dla czego.
Jak w temacie i czy macie coś przeciwko ( tufik.NAA ) na przyszłość żeby to cholerstwo zwalczyć a przynajmniej żeby nie infekował plików!
Wasze wypowiedzi mogą przydać się nie tylko mnie ale i masie innych ludzi.
Cały pakiet ESET Smart Security jest wg mnie najfajniejszy. Na Allegro nawet za 200 zł do wzięcia, uważam, że warto. Najmniej spowalnia kompa, a przy tym jest zabójczo skuteczny :)
ja od dluzszego czasu korzystam z avasta. jest darmowy, co kilka dni pobiera nowa baze wirusow i powiadamia o kazdej aktualce. no i co by nie bylo nie muli za bardzo kompa.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-04-2008, 18:38
Osobiście polecam Kaspersky Internet security 2008. Program ma wszystko firewalla, antiwira, anty spam. Może i jest płatny, ale po zakończeniu okresu licencyjnego ciągle działa bez problemów.
Używałem wiele Avasta, Nortona...... ale uważam że ten jest najlepszy.
A ja Norton Internet Security uważam za system gorszy, miałem wersję 90-dniową i (może to kwestia Visty) system ładował się 5 minut. Teraz to jakieś 2 minuty (do pełnej gotowości, pulpit w obu przypadkach po równej minucie). Tylko że z NISem nic nie dało się włączyć, a ESET włącza się w tle i "już się więcej nie odzywa". Ale może z XP te różnice się zacierają...
Jest stwierdzone dermatologicznie, że te wszystkie Nortony zużywają najwięcej zasobów komputera, z tego typu programów. Przykład (z numeru 4/2008 KŚ Ekspert): Norton 360 potrafi pod obciążeniem zająć ponad 800 MB RAM'u, a zasobów procesora - 60%! Norton Antivirus 2008 PL - pod obciążeniem ponad 200 MB RAM'u i 40% procesora!
Ja bym jednak radził uważać na Avasta i osobiście odradzam zawsze każdemu tego antywira , bo już nie jednej osobie z powodu avasta robiłem formata , a to dlatego że po mimo najświerzszych aktualek avast nie wykrywał im co poniektórych wirusów ,a te brały sie ostro za system i nic tylko format był ostatnia deską ratunku :). Ja osobiście używam Mks_Vir 2005 i jeszcze ani razu mnie nie zawiódł ;).
Pozdrawiam
Adam
najleprzy antywirus to wlasna glowa!!
chodzi mniejwiecej o to zeby panowac nad maszyna, wiedziec co sie robi itp i mozna sie infekcji ustrzec nawet jak sie nie ma antywirusa
sama na glownej maszynie mam Symantec AV 8.0 zainstqlowany jedynie po to zeby pilnowac czy cos nie nalezie jak podlaczam dysk czy pendrive z podejzanego zrodla, normalnie wylaczony, na lapku nic a i tak wirusow nie ma
jak komus robie kompa to avast + spybot i schowac iexplore tak gleboko jak sie da i zwykle jest pol roku spokoju, firewala raczej nie stosuje - za duzo zabawy dla nieovbeznanego usera i pewnie i tak skonczy sie na jego wylaczeniu, ten wbudowany w xp sp2 zapewnia te minimum ochrony przed wirusami latajacymi po sieciach LAN czy neozdradzie jaki potrzeba
kilka porad i prawidlowosci:
1. jak uzywasz internet explorera to zaden antywirus nie pomoze - nauczyc sie uzywac czegos innego np mozilli firefox
2. spybot ma ciekawa funkcje chron - przestawia ona pare zeczy w rejestrze tak ze zamyka sie troche dziur w programach
3. MYSL i CZYTAJ zanim klikniesz - wiele trojanow i wirusow instaluje sie jak sie kliknie na "tak" w okienku wyskakujacym na "dziwnych" stronkach
4. otwieranie zalacznikow do spamu zwykle konczy sie infekcja
5. warto ustawic sobie 2 konta w xp - jedno do normalnej pracy - z ograniczeniami - drugie administratora uzywane tylko jak jest potrzebne
6. jak sie znasz powylaczaj uslugi z ktorych nie kozystasz - mniej bedzie dziur przez ktore cos moze sie dostac
Wysłany: 10-04-2008, 00:17
Zainstalowałem Nod32 Antivirus v2.70.31 i Outpost Firewall Pro 4.0
Teraz mam pytanie? Co polecacie do ( zwalczania ) trojanów, tak żeby leczył a nie trzeba było usuwać plików.
Oczywiście jade na FireFox
Ostatnio zmieniony przez pawulonn1 10-04-2008, 00:20, w całości zmieniany 2 razy
Co do IE vs. FF się nie zgodzę. Od kiedy mam XP Home nie miałem problemów z wirusami z www, na stałe używam Avasta, wbudowanego firewalla a do "łażenia" po stronach Mozilli która niestety potrafi się czasem na jakiejś stronie "wysadzić".
Jakieś 2 lata temu "badałem" różne zestawy oprogramowania, znałem kilka spreparowanych stron z wirusami i muszę przyznać - nie było na nie skutecznego lekarstwa, jak coś się sypało to było już za późno. Zresztą, co to teraz za wirusy, Nimda, Klez to było coś ..., po resecie komp już nie wstawał.
Ostatnio używałem Avasta, był bardzo dobry, ale zużywał sporo pamięci RAM. Obecnie nie mam żadnego antywirusa,a korzystam z zapory internetowej COMODO Firewall Professional 3.0.22.349, którą używałem razem z Avastem. Zapora okazała się bardzo skuteczna na tyle, że stwierdziłem zbędność antywirusa. Ostatnia wersja Comodo udostępnia własny skaner, który ma usuwać malware, viruses and spyware. Skaner dostępny jest w zakładce DEFENSE+. Polecam!
Aha - Alana ma dobrą radę:
"jak uzywasz internet explorera to zaden antywirus nie pomoze - nauczyc sie uzywac czegos innego np mozilli firefox"
Ja polecam Operę jest szybka i można z niej korzystać przy pobieraniu dodatków z DLS jako klijent FTP.
Ostatnio zmieniony przez Bobek 22-04-2008, 16:29, w całości zmieniany 1 raz
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 23-04-2008, 19:29
Odkąd zakupiłem Norton Internet Security 2008 w Saturnie za ponad stówę (Legalna normalna wersja, na promocji kupiona) to skończyły się moje kłopoty z tym dziadem. Wiem że to zabiera ramu itd ale jak sie ma 2 GB, drugie tyle w drodze to spokojnie moge go używać. Miałem Pandę, ale kompa zamulała. Miałem Avasta.....ZUOOO !!! Avast to lipa, wystarczy ze wpisałem www.wp.pl i już mi piszczał bo właził jakiś szmelc. IE to bubel. FF też bubel ale bezpieczniejszy choć i tak wiem że mnie wszyscy szpiegują :)
Wysłany: 24-04-2008, 05:38
U siebie na chacie robie testy,,,ja mam FireFox a brat Opere.
Mamy te same zabezpieczenia ( NOD 32 i Outpost Pro).
Puki co jest OK.
Ps. Śmieć nie zna granic!.