Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 06-08-2009, 16:58 Karta graficzna
Dobra czas sie rozejrzec za nowa grafika coby podratowac troche wydajnosc. Warunki brzegowe: 256bit i min. 512 MB ramy. Cena dobrze by bylo do 700 zl, ale wiem ze to zalezy od sklepu. Czy Nvidia czy ATI - znaczenia dla mnie nie ma, bo i z jednym i z drugim mialem do czynienia i nie mam preferencji w tej kwestii (aczkolwiek ATI mi sie grzaly za bardzo). Jakies pomysly?
Ja polecam Nvidie Geforc 9600. Zegar 512Mb. Wydajny, tylko raz mi się wyjście tv spaliło, ale za darmo wymienili mi na nową bez problemu. Nie grzeje się, nie hałasuje i cena w miarę rozsądna.
http://www.proline.pl/skl...+512-P3-N860-TR
Niech Ernie sie lepiej pochwali co tam wlasciwie ma, proc, plyta, pamiec, dyski bo i na markowej 350, konkretnie na fortronach sporo sprzetu sie zlozylo i chodza niezawodnie.
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 06-08-2009, 18:58
Dobra, dzieki za pomoc w tej kwestii, musze to przemyslec ;) A skoro juz poruszylem watek grafiki to i pociagne sprawe calej jednostki centralnej. Koszt 2000 - 2500 zl - potrzeba: procesor + plyta (dla kosci DDRII), zasilacz, karta grafiki (lub dwie jesli wspolbieznosc), dysk i 2GB pamieci DDRII juz jest (ew. dokupienie 1GB pamieci - sys. operacyjny XP SP3 32bit wiec wiecej nie ma sensu), pozostale komponenty pomijalne, ew. zasilacz z obudowa (gdyby plyta glowna byla spora).
Edit: Athlon 64 X2 5200+, 2GB ram DDRII, pl. gl. ASUS G-SURF 365 (nForce630), twardziel WD 80GB SATA 7200rpm
Ostatnio zmieniony przez erniesouchak 06-08-2009, 19:02, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2009, 21:09
Niestety, w dodatku jedna z najtańszych z tych nadających się do czegokolwiek. No może jeszcze Gigabyte Setto 1000 black.
Edit: Do wyboru jest jeszcze NZXT Beta - też niezła tu jest więcej obrazków , ale ceny są masakryczne jak dla mnie
Ostatnio zmieniony przez drstrach 06-08-2009, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Do tej konf. zasilacz 600W ?;/ hee tutaj wystarczy porządne 450W
drstrach napisał/a:
.
I parę uwag. Unikaj firm Palit i Gainward - straszne badziewie. Radeony grzeją się bardziej od NVidii, a co za tym idzie potrzebują więcej mocy (większy zasilacz).
Ale kolega herezje głosi. Radeona z serji 4 zawsze się grzały i nie wmawiaj autorowi,że to wina producenta.Nawet karta która bardzo mało prądu pobiera potrafi sie grzać jak cholera.
Swego czasu jak pracowałem na serwisie komputerowaym to najwięcej kart przychodziła nam Gigabyte a najmniej Palita i Asusa.
Wysłany: 07-08-2009, 15:01
Av3k napisał/a:
Do tej konf. zasilacz 600W ?;/ hee tutaj wystarczy porządne 450W
Ten zasilacz jest z zapasem, sam mam podobną konfigurację i nie narzekam. Nie kupuję innych zasilaczy niż z certyfikatem 80+.
Av3k napisał/a:
Ale kolega herezje głosi. Radeona z serji 4 zawsze się grzały i nie wmawiaj autorowi,że to wina producenta.Nawet karta która bardzo mało prądu pobiera potrafi sie grzać jak cholera.
Swego czasu jak pracowałem na serwisie komputerowaym to najwięcej kart przychodziła nam Gigabyte a najmniej Palita i Asusa.
Pisałem na podstawie doświadczenia, sam zajmuję się konfigurowaniem kompów do grafiki i trochę już tego sprzętu przewaliłem.
Sorry, za ew. błędy ale pisałem tego posta na ang. mac-u, a w tym badziewiu jest wszystko jakoś po chińsku (np. ż pod x, a ź pod z)
Wysłany: 09-08-2009, 11:27 Monitor LCD
Dobra, to teraz cos z zupelnie innej beczki - monitor LCD (ktory urasta do zakupu na juz w odroznieniu od tego co powyzej). W tej materii jestem totalnie zielony, bo moja wiedza skonczyla sie na CRT. Cena do 700 zl, a reszta w Wasze rece ;) (jeszcze jakby tylko ktos mi wyjasnil roznice panorama vs. kwadrat (4:3) i jak sie ma panorama do rozdzielczosci w grach to by bylo git).
Wysłany: 09-08-2009, 14:17
Za bardzo Ci nie pomogę bo dobre LSD to zaczynają się powyżej 2 tys., ale...
Osobiście też nie mam do wydania 2000 na monitor, na początku roku kupiłem okazyjnie za 550 Samsung SyncMaster 2233BW, teraz widzę że cena jest jakaś z sufitu ale pewnie w jakimś markecie może kosztować koło 600. Ten monitor to panorama z maks rozdziałką 1680x1050 (czyli 16:10), jak dla mnie ma za duży kontrast, ale z tego co widziałem LG to jest podobnie. Reszta jest w porządku. Co do gier to, wydaje mi się, że trochę zniekształca (spłaszcza) obraz w TRS2006 i TC, ale znajomi mi mówią że mam zwidy, a więc kwestia gustu. Za to do czytania jest zaj... (właśnie dzięki kontrastowi).
Ja wybrałem Iiyamę z uwagi na warunki gwarancji (3m-ce na każdy subpiksel) + dodatki (monitor jest wyposażony we wszystkie kable min. DVI-D) i właśnie zwróć uwagę na obecność DVI-D w monitorze, ja po podłączeniu przez D-SUB o mało się nie rozpłakałem :), na szczęście był dołączony kabel DVI.
Monitory inne niż panoramiczne są piekielnie drogie, kiedyś szukałem o rozdzielczości 1600x1200, był o 1.000zł droższy od tego co kupiłem. I nie kupuj ze szklaną powłoką itp. rozwiązań, na słońcu to tragedia.
Dziś brakuje mi rozdzielczości, z chęcią bym nabył monitor o rozdzielczości 1920x1080 i mocowania VESA, gdzie przy pomocy jakiegoś regulowanego ramienia bym go zawiesił na ścianie.