FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w osygnalizowaniu
Autor Wiadomość
amcwarpie
świeżak

Wysłany: 17-04-2009, 14:13   Pomoc w osygnalizowaniu

Stacja wzorowana na Helu jednak z modyfikacjami:))
Dziękuje za pomoc w osygnalizowaniu.
Pozdrawiam

szczawik
super user

Wysłany: 17-04-2009, 14:22   

Tutaj znajdziesz informacje na temat osygnalizowania stacji(i wiele innych:)).

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 17-04-2009, 14:29   

Skoro stacja wzorowana jest na prawdziwym Helu bez problemów powinieneś sobie poradzić na podstawie planu stacji Hel:
http://semaforek.xt.pl/plany/hel.gif
i instrukcji WTB-E10 (Ie-4).

napiwek
super user

Wysłany: 07-06-2009, 23:04   

Mam takie pytanie odnośnie tarcz manewrowych i ostrzegania przed nimi. Nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj

Tworze sobie fikcyjną mapkę. Od głównego toru szlakowego poprowadziłem tor wjazdowy do zakładu. Tor dochodzi do bram zakładu a za bramą rozdziela się na cztery bocznice z peronami zaladowczymi obrotnicą, i torem postojowym. Zeby nie komplikować na torze dochodzącym do zakladu przed bramą chciałbym postawić tarcze manewrową Tm distant zalezną od inicjatora. Po wjechaniu na inicjator tarcza zmienia sygnal na "manewry dozwolone"

Moje pytanie: Jak osygnalizować to przed tarczą manewrową. Na torze prędkość szlakowa wynosi 40km/h.

Tarcza manewrowa nie istnieje na liscie z ktorej moznaby z nią uzależnić inny semafor.
Chcialem wcześniej postawić jakieś to (chociaz niezbyt mi się widzi TO ostrzegająca o TM) niestety j/w

Chcialem postawić cześniej (bo na tym torze mamy wcześniej mijankę) semafor wjazdowy i uzaleznic go od koziolka dzieki czemu semafor nadawalby sygnal "nastepny sygnał stój"
Jednak koziol musialby stać na tym torze inaczej trzebaby bylo dodawac do semafora bardzo duzo zaleznosci zwrotnicowych.

Skonczyly mi się pomysly. Badzo prosze o pomoc. Moje pytanie: jak osygnalizowac tor ktory rozdziela się na 4 bocznice a przed zwrotnica rozdzielajaca stoi tm distant?
Ostatnio zmieniony przez napiwek 07-06-2009, 23:06, w całości zmieniany 1 raz  

General76
super user

Wysłany: 07-06-2009, 23:43   

Wydaje mi się, że ta temka jest zbędna. Poza tym To stosuje się przed semaforami wjazdowymi a nie Tm czy Tz. Prędkość jazdy manewrowej to 25km/h więc nie ma potrzeby informowania maszynisty o sygnale na Temce.

napiwek
super user

Wysłany: 08-06-2009, 09:48   

Ok dzięki. I ostatnia prośba... CZy mógłby ktoś dać jakiegoś linka do INVISIBLE SIGNAL tyle ze nie do dlsu... Jestem nieszczesnikiem ktory dostal dawno temu trs2004 razem z gazetą. Moj serial nie pasuje w dlsie:/

napiwek
super user

Wysłany: 05-08-2009, 12:53   

Mam taki mały problemik. Otóż jest tor szlakowy i odchodząca od niego bocznica. Przed rozjazdem stoi SS_5. Konfiguruje go w ten sposób że w przypadku jazdy dalej po szlakowym podaje sygnał S10A, a w przypadku skrętu na bocznicę S13. Dodałem także tabliczkę M i w przypadku jazdy pociągu na priorytecie 3 sygnalizator powinien podać MS2. Tu zaczynają się komplikacje.
Konfiguruje go w ten sposób że oczywiście dla reszty sygnałów semafor uzależniam od zwrotki a dla MS2 daje 50m przed semaforem wyzwalacz którego promień daje na 50m. Przy czym w właściwościach semafora podaje zakres wyszukiwania pociągu 50m. Efekt tego jest taki że semafor wyświetla co tam sobie chce a dopiero jakieś 5m przed pociągiem podaje nagle MS2. Czy da się coś zrobić aby podał ten sygnał wcześniej?
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 05-08-2009, 13:04   

Zacznijmy od tego, że semafor wjazdowy na posterunek bocznicowy nie może podać sygnału Ms2.

napiwek
super user

Wysłany: 05-08-2009, 14:19   

ehh przymknijmy oko na szlakowy czy nie... Chciałbym aby sygnalizator wyświetlał mi sygnały zgodne z uzależnieniami a w przypadku gdy przejeżdża pociąg na sygnale manewrowym (priorytet 3) chciałbym żeby wyświetlił mi MS2.

Rys.1
http://www.icemanmc.yoyo.pl/z.jpg

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 05-08-2009, 14:23   

No przeciez wyswietla to o co kaman?

napiwek
super user

Wysłany: 05-08-2009, 17:47   

Cytat:
a dopiero jakieś 5m przed pociągiem podaje nagle MS2. Czy da się coś zrobić aby podał ten sygnał wcześniej?

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 05-08-2009, 19:15   

Instrukcja od sygnalizacji - tam jest o promieniach.

napiwek
super user

Wysłany: 05-08-2009, 22:53   

W tym rzecz że niezależnie jaki bym promień nie ustawił zawsze jest to samo... No cóż dzięki:/

chester1988
nowy

Wysłany: 09-08-2009, 15:13   Witam m

Aby nie zakładać 100 tematu podpinam się pod ten nam problem w osygnalizowaniu swojej stacji nie wiem czy wszystko dobrze poustawiałem i nie wiem za bardzo jakby to wszytsko skonfigurować aby stanowiło jakąś całość bardzo prosze kolegów i koleżanki o wyrozumiałość i o pomoc [img=http://img217.images...tytuu5w.th.jpg]

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 09-08-2009, 16:48   Re: Witam m

chester1988 napisał/a:
(...) nam problem w osygnalizowaniu swojej stacji nie wiem czy wszystko dobrze poustawiałem i nie wiem za bardzo jakby to wszytsko skonfigurować aby stanowiło jakąś całość bardzo prosze kolegów i koleżanki o wyrozumiałość i o pomoc

Kilka porad tak na szybko:
Jeśli szlak wyposażony jest w SBL to semafory wyjazdowe powinny mieć pięć komór, nie cztery. Wszystkie semafory (oprócz wjazdowych) powinny stać po prawej stronie toru. Jeśli zajdzie potrzeba ustawienia semafora z lewej strony (brak miejsca na międzytorzu, brak widoczności itp) należy zastosować wskaźnik W15.
Tarcze zatrzymania D1 nie są potrzebne, jeśli tory bocznicowe kończą się kozłami oporowymi.
Konfiguracja w zasadzie sprowadza się do pouzależniania semaforów wjazdowych od wyjazdowych i ustawienia przebiegów.
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 09-08-2009, 16:48, w całości zmieniany 1 raz  

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 09-08-2009, 17:18   

Semafory widze ze masz sensownie poustawiane, co do konfiguracji zaleznosci to troche myslenia.
Podpowiedz masz tu: http://www.trainz.pl/_for...php?p=9438#9438

chester1988
nowy

Wysłany: 09-08-2009, 17:28   

Dzięki wielkie ;] Teraz mogę już budować mapki bez przeszkód hmm tylko żeby jeszcze AI słuchał, ale poczytam i się dowiem w razie jakiś problemów myśle że mogę na was liczyć ;] jeszcze raz dzięki

Odpowiedz do tematu