Pomógł: 5 razy Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 37 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 16-08-2009, 14:13 Dzień Otwarty Kolei w Nowym Sączu
Nowosądeckie Stowarzyszenie Miłośników Kolei serdecznie zaprasza na Dzień Otwarty Kolei, który odbędzie się w Nowym Sączu dnia 22.08.2009 tj. sobota. Impreza jest organizowana przez Zakład Linii Kolejowych w Nowym Sączu oraz Nowosądeckie Stowarzyszenie Miłośników Kolei. Impreza jest połączona z obchodem 100-lecia dworca kolejowego w Nowym Sączu oraz 120-lecia lokomotywowni w Nowym Sączu.
Plan przedstawia się następująco:
9:00 - Otwarcie imprezy z prezentacją organizatorów
9:30-10:00 - prezentacja i pokaz działania samochodu ratowniczego "UNIMOG"
10:00-11:30 - prezentacja EZT i promocyjny przejazd tym pociągiem na trasie Nowy Sącz-Stary Sącz-Nowy Sącz wraz ze zwiedzaniem nastawni dysponującej w Starym Sączu a także Ołtarza Papieskiego.
12:00-12:30 - prezentacja pojazdów i wyposażenia funkcjonariuszy SOK biorących udział w akcjach operacyjnych
Ponadto podczas trwania imprezy w godz. 9:00-14:00 uczestnicy będą mogli:
-na stoiskach promocyjnych uzyskać informacji dot. prezentowanych spółek wraz z otrzymaniem stosownych gadżetów i folderów
-zwiedzić Izbę Tradycji Kolejarzy Węzła Nowosądeckiego prze peronie 1 stacji Nowy Sącz
-zwiedzić w pilotowanych grupach nastawnię dysponującą stacji Nowy Sącz, przyjrzeć się pracy dyżurnego ruchu, urządzeniom oraz zasadom i technice prowadzenia ruchu kolejowego
-zwiedzać w pilotowanych grupach lokomotywownię w Nowym Sączu i przyjrzeć się pracy obrotnicy kolejowej, żurawia kolejowego oraz obrządzaniu lokomotywy spalinowej (tankowanie paliwa, podawanie piasku, oglądnie podwozia lokomotywy w kanale)
-obejrzeć prezentację maszyn i sprzętu technicznego będącego na stanie IŻ Nowy Sącz
-obejrzeć i zwiedzić prezentację lokomotyw będących na stanie PKP CARGO Zakład Południowy(ET41, ET21, SM42, SM30)
-obejrzeć prezentację taboru produkowanego, remontowanego i modernizowanego przez Spółkę Akcyjną NEWAG w Nowym Sączu (20WE, lokomotywa 311D)
-na stoisku Poczty Polskiej nabyć pamiątkowe kartki pocztowe wydane z okazji 100-lecia dworca w Nowym Sączu i 120-lecia lokomotywowni stemplowane okolicznościowymi pieczęciami
-wystawa fotografii pt: "Kolej wczoraj i dziś" prezentowanych przez Nowosądeckie Stowarzyszenie Miłośników Kolei w budynku dworca.
Hymm fajnie fajnie, i mimo że fajnie się zapowiada nie ma możliwości żebym tam wpadł ;]
Ale nie o tym... miałbym prośbę do tych co tam będą o materiały foto szególnie kabin i w szczególności lokomotywy 311D. O jakieś podstawowe wymiary to już nawet nie proszę ale jeśli ktoś zechce się bardziej pofatygować to chętnie przyjmę.
Warto wykorzystywać takie imprezy na zbieranie materiałów, gdzie właściwie wszystko jest dostępne dla przeciętnego MK czy też innego szaraka... ;)
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Jaki jest czas przejazdu z Gliwic do Nowego Sącza na rowerze? :D Narazie nie mam innej alternatywy. Pociąg w dwie strony mi wyszedł prawie 100zł, a ja mam 20zł w portfelu ^^
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 18-08-2009, 21:06
Osobowym żeby zdążyć na sam początek z Krakowa, musiałbym wyjechać w pół do 4 i być o 7 :) To co dopiero Renegat ma powiedzieć, jakby musiał się 6h tłuc z przesiadką. O rowerze nie wspomniawszy :P
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 18-08-2009, 21:08, w całości zmieniany 1 raz