Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 18 Wrz 2008 Posty: 19 Skąd: Kraków
Wysłany: 26-09-2008, 15:16
Można też ściągnąć komendę dla maszynisty "play sound file" z DLSa. Wtedy plik będzie odtwarzany po wydaniu takiej komendy maszyniście, np po dojechaniu na stacje.
Mam tylko pytanie czy można zrobić tak, aby ten dźwięk był słyszalny tylko w bliskich okolicach stacji? Bo jak sie drze to słychać na całej nawet największej mapie... :)
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 31 Skąd: Z kolei
Wysłany: 26-09-2008, 16:34
Jeszcze nie rozgryzłem do końca zasad w TRS'ie ale jak coś wymyśle napiszę. Ale może ktoś zna sposób na wyeliminowanie tego zjawiska opisanego przez "marcinkrak", niech się podzieli wiedzą.
_________________ Kolej ... pasja życiowa i zawodowa...
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 26-10-2008, 23:33, w całości zmieniany 1 raz
Wydaje się, że jest to możliwe, bo np. horn słychać lokalnie przy loku, czy stukot kół. Do tego, moim zdaniem, trzeba by napisać odpowiedni skrypt, uruchamiany przez wyzwalacz... . Ale tego tematu to jedynie Ernie mółby się podjąć jako naczelny skryptolog TRS'a.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 157 Skąd: z kontowni
Wysłany: 29-01-2009, 20:08
marcinkrak napisał/a:
Mam tylko pytanie czy można zrobić tak, aby ten dźwięk był słyszalny tylko w bliskich okolicach stacji? Bo jak sie drze to słychać na całej nawet największej mapie... :)
Podobnie mam z EN57, która jedzie kierowana mechanikiem AI. Ja, jadę sobie innym składem w trybie maszynisty, siedzę w kabinie, i co jakiś czas słyszę, jak EN57 w bieżącej sesji otwiera i zamyka drzwi, mimo, iż jest na drugim końcu mapy. Czemu tak się dzieje?
Podobny problem, jak ustawiłem znaczniki na torach, aby przejeżdżający pociąg sam podawał Rp 1. Słychać ten sygnał na całej mapie.
Ostatnio zmieniony przez Absolwent 1974 29-01-2009, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Podobnie mam z EN57, która jedzie kierowana mechanikiem AI. Ja, jadę sobie innym składem w trybie maszynisty, siedzę w kabinie, i co jakiś czas słyszę, jak EN57 w bieżącej sesji otwiera i zamyka drzwi, mimo, iż jest na drugim końcu mapy. Czemu tak się dzieje?
Podobny problem, jak ustawiłem znaczniki na torach, aby przejeżdżający pociąg sam podawał Rp 1. Słychać ten sygnał na całej mapie.
Ha! Mam dokładnie to samo w TRS2006 :) też nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-05-2009, 23:45
IN ORDER TO USE YOUR OWN WAVE FILES IN THIS COMMAND, YOU MUST BE CAPABLE OF
EDITING THE CONFIG.TXT FILE, AND PLACING .WAV FILES INTO A SUBDIRECTORY
Co w wolnym tłumaczeniu znaczy:
W celu wprowadzenia własnych dźwięków w tym poleceniu musisz wyedytować plik config.txt i umieścić pliki dźwiękowe .wav w podkatalogu
Gwoli "uściślenia" tematu - coby nie było wiecej "nieporozumień" (i niepotrzebnych postów) - moje wnioski po próbach, które zajeły mi całe popołudnie. Mam TRS 2004 z Sp4.
Sorki, że tak obszernie - ale ma być wyczerpująco. Żeby inni czytający nie spędzali tak jak ja swoich popołudni na próbach i testach :-)
Z "World_Builders_Guide.pdf" ('C:\Program Files\Auran\TRS2004\Docs\manuals_cd\manuals'):
Cytat:
Zasada odtwarzania dźwięku
Ta zasada pozwala na odegranie pliku WAV w sesji Maszynisty.
Uwaga: Przed użyciem tej zasady musisz stworzyć plik dźwiękowy w formacie WAV (np: odgłos.wav).
Plik ten musi następnie zostać umieszczony w osobistym folderze (np.: Dźwięk) stworzonym w folderze 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World/custom/HTML/'.
Kliknij LPM na domyślnej nazwie pliku WAV (index.wav) i wpisz nazwę własnego pliku, który chcesz odegrać
(np.: odgłos). Zatwierdź zmianę klikając na zielonym znaczku lub na czerwonym krzyżyku, jeśli chcesz anulować.
1. Tak naprawdę ten "osobisty folder (np.: Dźwięk)" w lokalizacji 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World/custom/HTML/' ma służyć tylko i wyłącznie nam! Swoje pliki dźwiękowe możemy umieścić wprost w folderze 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World/custom/HTML/' - TRS 2004 i tak je odtworzy.
2. Nasz własny plik wav - format jednoznacznie określony. Jednak w ramach tego formatu można zapisać plik z różnymi opcjami - stereo, mono, różne szybkości transmisji bitów...
TRS'a te opcje nie obchodzą - odtworzy każdy plik z rozszerzeniem wav! Jednak znając zapotrzebowanie TRS'a na pamięć RAM kompa - należy dążyć do tego aby "nasz plik wav" miał jak najmniejszą objętość - wystarczy z powodzeniem plik mono z bitrate 256 kb/s.
3. Wbudowana w TRS 2004 zasada "Odtwarzanie pliku dźwiękowego":
adas123 napisał
Cytat:
Ściągnąłem tak jak trzeba, nagrałem dźwięk. Tylko przy wyborze TRS nie widzi dźwięków tych nagranych (...) Zapowiedź pociągu - gdzie mam te pliki utworzone przez siebie wstawić i jak skofigurować żeby działały? (...)
Właśnie "TRS nie widzi". Tu należy się specjalne podziękowanie autorom symulacji za... niekonsekwencję!
"TRS nie widzi" - bo NIE MA "widzieć"!!!
Nawet jeśli stworzymy "osobisty folder (o nazwie np.: Dźwięk)" w lokalizacji 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World/custom/HTML/' - to podczas edycji w Geodecie dodanej zasady "Odtwarzanie pliku dźwiękowego" po kliknięciu na opcję "kliknij żeby wybrać" - TRS 2004 nie pokaże nam w otwartym okienku naszego osobistego folderu (o nazwie np.: Dźwięk)!
Więcej! Nawet jeśli nie tworzyliśmy swojego folderu na swoje pliki wav i - umieściliśmy je wprost w folderze 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World/custom/HTML/' - TRS nie pokaże nam do wyboru nawet tego folderu o nazwie 'HTML'! Ani nie pokaże nam do wyboru żadnego plku wav!!! Po prostu: po kliknięciu na opcję "kliknij żeby wybrać" - trzeba wybrać pierwsze od góry "TRS2004 Intro". Naprawdę :-)
Następnie - to samo okno konfiguracji zasady "Odtwarzanie pliku dźwiękowego" - za World_Builders_Guide.pdf: "Kliknij LPM (LewymPrzyciskiemMyszy) na domyślnej nazwie pliku WAV ('index.wav') i wpisz nazwę własnego pliku, który chcesz odegrać". Właśnie - po prostu trzeba tu wpisać nazwę swojego plku wav. I to oczywiście bez rozszerzenia - bo w TRS 2004 nie da się wpisać kropki z klawiatury! Więc wpisujemy samą nazwę naszego pliku dźwiękowego bez rozszerzenia '.wav' - TRS 2004 sam je doda.
4. Opisane w poradniku Dyż_przejazdowego JEDNOCZESNE użycie zasad: "Zasady wyzwalaczy" oraz "Sprawdzenie wyzwalacza" jest chyba nieporozumieniem!!! Nawet po ustawieniu ich w tzw. "drzewko zależności" (czyli "wsuwanie każdej kolejnej podrzędnej zasady" - u mnie plik dźwiękowy NIE BYŁ odtwarzany WOGÓLE!!!
Z w/w poradnika:
Cytat:
(...) koniecznie uwzględniając wysunięcie w lewo (...)
- jeśli już - to chyba w prawo? :-D
Trzeba (i wystarczy!) zastosować tylko 2 zasady: "Sprawdzenie wyzwalaczy" (w konfiguracji koniecznie trzeba wskazać nasz wyzwalacz, który ma ją aktywować!) i jako podrzędną pod nią (wysuniętą w prawo) zasadę "Odtwarzanie pliku dźwiękowego" (kofiguracja w puncie 3 powyżej).
5. Nasz plik dźwiękowy musi być dość głośny jeśli chcemy go usłyszeć w widoku kabinowym! Dźwięki pracy wbudowanych i dodanych przez nas lokomotyw są na tyle głośne, że w widoku "z kabiny" potrafią zagłuszyć nasz plik wav jeśli będzie on zbyt cichy!
6. Komenda maszynisty "Play a Sound File" z DLS (kuid: 121843:900031) umożliwia wydanie komendy odtworzenia pliku wav konkretnemu maszyniście. Czyli: ustawiamy na mapie znacznik, dajemy maszyniście komendę "Jedź do znaku na torze" albo "Przejedź obok znacznika" (i tu wskazujemy nazwę tego znacznika) - oraz jako następną komendę "Play sound file" wskazując z menu nazwę naszego pliku wav.
Żeby komenda "Play sound file" była widoczna w menu poleceń maszynisty - trzeba ją oczywiście zaznaczyć w Geodecie w oknie "Edycja Sesji -> "Zasady poleceń maszynisty ;-)
A co zrobić, żeby po wybraniu komendy "Play sound file" w menu plików dźwiękowych był widoczny nasz plik (nasze pliki)? Otóż:
a) po pierwsze - nasz plik (nasze pliki) wav umieszczamy w folderze: 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World\Dispatcher\Downloads\kuid 121843 900031' - to folder tej komendy po jej zainstalowaniu;
b) po drugie: w w/w folderze otwieramy notatnikiem plik 'config.txt'. Tam znajdujemy sekcję:
Cytat:
string-table {
description "Play a sound file by number"
file1 "2toot"
file7 "all_aboard"
}
i w kolejnej linijce za ' file7 "all_aboard" ' ale przed nawiasem zamykającym tą sekcję ' } '
dodajemy wpis:
file2 "TU NAZWA NASZEGO PLIKU WAV BEZ ROZSZERZENIA"
Możemy tak dodać do 50 swoich plików wav.
Jak widać powyżej - po instalacji tej komendy dwa wpisy są już domyślnie zajęte ("file1" i "file7"). Więc jeśli naprawdę potrzeba nam aż tyle plików wav i żeby rzeczywiście zmieścić ich aż 50 (pomyślcie jak wtedy będzie wyglądało podmenu tej komendy w Maszyniście!) trzeba zmienić nazwy plików z tych dwóch zajętych wpisów na nazwy swoich własnych plików wav;
c) żeby zmiany wprowadzone przez nas w pliku 'config.txt' komendy "Play sound file" zaczęły obowiązywać - przed kolejnym uruchomieniem TRS 2004 KONIECZNIE usuwamy (kasujemy) z folderu 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\Cache' wszystkie pliki z rozszerzeniem ' .chump'.
Mam nadzieję, że teraz już wszytko jasne!
Cytat z adas123 poprawiony pod względem ortografii i gramatyki ;-)
Ostatnio zmieniony przez Jac(e)kNorris 25-08-2009, 21:12, w całości zmieniany 6 razy
ja tylko dopowiem ze aby folder HTML pod ta lokalizacja 'C:\Program Files\Auran\TRS2004\World/custom/HTML/
byl widoczny... a razem z tym nasze pliki wav. to do tego folderu trzeba wstawic plik config...
zaraz pytanie jaki config... otoz wchodzimy w folder TRS ( czy jakis inny jaki juz tam jest) kopiujemy go i wklejamy do naszego folderu a w pliku config zmieniamy tylko nazwy nas interesujace czyli KUID nazwe
------EDYTA-------------
config jest po to aby pozniej gdy np wydajemy mape zapakowac ten folder razem z plikami HTML(stronami) oraz dźwiękami do formatu cdp i wydac jako dodatek :)
co do komendy
"Play a Sound File"
na w DL PTT powinien byc polski odpowiednik tej komendy zrobiony przez Erniego