Wysłany: 13-09-2008, 18:07 Problem z konfiguracją semaforów świetlnych
Mam taka sytuację: jako semafor wyjazdowy mam czterokomorówkę, przed nim znajduje się semafor wskazujący sygnał S1. Nie mogę skonfigurować tak semafora wyjazdowego, aby nie wskazywał sygnału "następny czerwony" tylko "jazda z dozwoloną prędkością. A ponadto w czterokomorówkach w wyżej wymienionej sytuacji nie zapala się żadna komora świetlna.
Sygnalizacja prze ze mnie używana pochodzi od Sir_M wersja 2.
_________________ Okiem Maszynisty!!!
To jest to!
Youtube rządzi...
Witam!
Jako że tytuł tematu odzwierciedla mój problem to nie zakładam nowego tylko napiszę tu.
Problem wygląda następująco---jako semafor wyjazdowy daję 4 ro komorowca i teraz pytanie nr.1
konfigurując semka wpisuje następujące rzeczy
-nazwa xxx
-promień wyszukiwania --daję 250
-następny semafor --daję wjazdowy na na stępnej stacji
-sygnał wyświetlany daję ....i tu jest problem bo gdy dam stop to ów sygnał wyświetla mi się praktycznie cały czas w maszyniście, lok go mija i jedzie sobie dalej a ustawienie sygnały zielonego daje marny efekt w postaci tego że ów sygnał wyświetla się cały czas kiedy stoi lok na torze przed nim ( w rzeczywistości tak nie ma)
Ale nic to myślę sobie że jak dam zależności to wtedy będzie wszystko ok. No bo w moim toku rozumowania sprawa miała wyglądać tak---sygnał jest cały czas stop ale kiedy dochodzi do realizacji przebiegu to sygnał jaki się wyswietli powinien odpowiadać temu który ustawiłem w przebiegu no i ...nic bardziej mylnego. Stop dalej świeci się jak zaklęte!
Kolejny problem to taki że gdy ustawię w przebiegu jazdę manewrową to białe światło wyświetla się praktycznie dopiero wtedy jak lok mija semafor albo nie wyświetla się wcale ( zamiast tego jest zielone np.)
Kolejne moje pytanie wiąże się z wpisywaniem zwrotek w przebiegi--czy wpisuje się wszystkie jakie są na danym przebiegu? Czy następny semafor należy wpisywać dla każdej zależności? Jeżeli tak to czy powinno się podawać w takim wypadku następny semafor na samym początku (gdy jeszcze nie mamy żadnych zależności)?
No to tyle na razie. Mam nadzieję że jest jasne to co opisałem i jakby co to ktoś pomoże w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam!
Czy za semaforem wyjazdowym są jakieś zwrotnice ?? Jeśli nie ma to nie dawaj "Stój" we wskazaniu prędkości.
Jeśli są zwrotnice i ustawiasz zależności nie podawaj w OPCJACH GŁÓWNYCH "następny semafor" . Następny semafor masz wpisać dopiero w zależnościach.
Co do M 2,: jeśli używasz opcji tabliczki "m" to będziesz musiał zatrzymać się tuż przed sem, wtedy wyświetli się sygnał (inaczej to nie działa :( ); możesz też używać zależności (skierowanie na tor postojowy), która spowoduje włączenie M 2 przy odpowiednim ułożeniu zwrotek.
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 13-09-2009, 23:11, w całości zmieniany 2 razy
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli dla semafora wyjazdowego ze stacji X dajesz jako następny sem. wj. do stacji Y (ale na tym sem Y z jakichkolwiek powodów będzie sygnał "stój" to na tym wyjazdowym nie powinien się podać sygnał "wolna droga - zielony, tylko powinien się podać sygnał "wolna droga następny sem. wskazuje sygnał "stój".
Ja semafora wyjazdowego nie uzależniam od wjazdowego do następnej stacji.
Dla sem. wyj. podstawowym sygnałem (u mnie) jest wolna droga z max prędkością (zielone ciągłe), jeżeli przebieg dla wyjazdu ma być po rozjeździe na bok to sygnał na sem. będzie miał obraz dolne pomarańczowe ciągłe, górne zielone ciągłe. W tym przypadku podanie tego sygnału uzależniam od np. pierwszego i ostatniego rozjazdu na drodze przebiegu.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę ile i jakie mają być możliwości wyjazdu (tyle drug przebiegu). I teraz tak: jeżeli w zależnościach ustawię dla pierwszego rozjazdu za semaforem dla jazdy na wprost sygnał "stój", a dla przebiegu "na bok" jazda wolna ze zmniejszoną prędkością (w zależnościach dam pierwszy i ostatni rozjazd) jako zależności w konfiguracji semafora to taki obraz mi się na nim wyświetli.
Dla przebiegu manewrowego można dać np. pierwszy rozjazd "na bok np. w lewo" i drugi też "na bok w prawo" to też taki obraz wyświetli się na sem. - białe ciągłe.
W tym przykładzie za semaforem będą co najmniej trzy rozjazdy, z których pierwszy za sem. na wprost będzie wskazywał "stój"; pierwszy rozjazd w lewo, drugi na wprost i trzeci w prawo - sygnał "wolna droga ze zmniejszoną prędkością - dolne pomarańczowe, górne zielone "wolna droga" z max. prędkością rozkładową ale dopiero po minięciu ostatnim wagonem ostatniego rozjazdu i wyjechaniu na szlak.
Może coś ten wywód (bardzo pobieżny) pomoże.
A może można to też regulować priorytetami? Ja tego nie próbowałem.
"Co do M 2,: jeśli używasz opcji tabliczki "m" to będziesz musiał zatrzymać się tuż przed sem, wtedy wyświetli się sygnał (inaczej to nie działa"
owszem dziala inaczej
a dziala to tak ze pociag z prio3
semafor z promien wyszukiwania wiekszy od promienia triggera np wyszukiwanie 100m
trigger(czyli semafor- promien zmienia sie tak samo) np 80m
i w ten czas niezaleznie od tego czy konczy sie tor czy co kolwiek innego lok po dojechaniu na ok 80m od semafora "aktywuje" sygnal Ms2 na semaforze.. i nie trzeba sie zatrzymywac
sygnal wyswietlany STOP to w trs sygnal zezwalajacy na jazde wiec pociag go minie
a co do problemu jamie-go ze semafor wyswietla zezwalajacy zawsze jak pociag jest przed semaforem... to jest normalne... ze wyswietli sygnal jak nie ma przeszkody na torze..(przeszkoda tzn zle ustawiony rozjazd, koniec toru, zajety przez inny tabor)
jak chcesz to zrob to tak ze zaraz za semaforem robisz niewidzialna zwrotnice z kawaleczkiem slepego toru. i jak chcesz podac semafor to ukladasz przebieg a na koncu przestawiasz niewidzialna zwrotke
Czyli tak---jeśli dobrze Was koledzy zrozumiałem to:
--nie powinienem dawać następnego semafora w sem. wyjazdowych
--co do manewrowych to już wszystko jasne
--jżeli nie chce zielonego na semaforze przed którym stoi skład który ruszy za np.20 min to muszę sobie ręczne przestawić którą kolwiek zwrotkę
I mam jeszcze pytanie ---jak to jest z tym że skład przez całą trasę śmiga sobie jak ta lala ale kiedy dociera do stacji to pominięciu ToX mimo iż jest wolna droga i na wjazdowym zielone potrafi zwolnić i potem znów się rozpędza? Czy to jakiś błąd w konfiguracji czy też przypadłość TRSa
Acha i pyt. nr.2 W semaforze wjazdowym mam wpisane 3 zależności jedna to przejazd z pełna dozwolona prędkościa i dwie z ograniczoną ( bo przez wiele rozjazdów) no i powierzając zadanie AI sprawa wygląda tak;
-skład pierwszy bez problemu wykonuje zadanie wjazdu w perony, skład drugi dojeżdża do wjazdowego i .... stop zwrotka nie chce się przełożyć i basta!
Dzięki za już udzielona pomoc i może cos tu zaradzicie!
Pozdrawiam!
Jak byś mógł zapodać screeny jedną z geodety i z gry w momencie jak ona stawia opór. Może coś się rzuci na oczy. Czasami to może być jakaś pierdółka którą Ty odruchowo pomijasz?
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 12-10-2009, 13:35
Ja ostatnio troszku się zastanawiałem...
Czy może być tak, że na wyjazdowych jest czterokomorowy, za zwrotnicami czterokomorowy wyjazdowy grupowy - potem dopiero SBL ?
Wydaje mi się to rozsądne, bo na wyjazdowych mamy cztery komory i bez konieczności uzależniania, potem wyjazdowy grupowy dopiero uzależniony od następnej SBL.
Zresztą już gdzieś w internecie albo na schematach widziałem takie rozwiązanie.
Czy może być tak, że na wyjazdowych jest czterokomorowy, za zwrotnicami czterokomorowy wyjazdowy grupowy - potem dopiero SBL ?
Wydaje mi się to rozsądne, bo na wyjazdowych mamy cztery komory i bez konieczności uzależniania, potem wyjazdowy grupowy dopiero uzależniony od następnej SBL.
Tylko pod warunkiem, że zastosuje się kolejność nastawiania, tj. uniemożliwi podanie sygnału zezwalającego na semaforze wyjazdowym podczas gdy wyjazdowy grupowy nadal wskazuje S1. Jest to wykonalne w Trainzie?
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 12-10-2009, 14:16
Mannerheim napisał/a:
Tylko pod warunkiem, że zastosuje się kolejność nastawiania, tj. uniemożliwi podanie sygnału zezwalającego na semaforze wyjazdowym podczas gdy wyjazdowy grupowy nadal wskazuje S1. Jest to wykonalne w Trainzie?
Z mojego doświadczenia - tak.
Ja to robię tak, że ustawiam wszystkie zwrotnice by dla semaforów wyjazdowych były wszędzie sygnały S1. Jednocześnie wyjazdowy też ma S1 bo przed nim nie ma taboru mimo, że ten gdzieś tam na stacji stoi.
Aby taborowi (niezależnie czy sterowanemu ręcznie czy AI) dać zgodę na wyjazd, korzystam z zasady szlaków, wtedy to zjazdy ustawiają się na wyjazd i pociąg dostaje na wyjazdowym odpowiedni sygnał zezwalający oraz na grupowym także.
Natomiast aby zabezpieczyć przed sytuacją, że między grupowym a SBL jedzie pociąg i grupowy w tej sytuacji dawał by S1, ustawiam gdzieś w pobliżu zwrotnicę niewidzialną, która funkcjonuje jako blokada odcinka. Działa to tak:
Przed wyjazdem, wybieram szlak tylko dla tej zwrotnicy. Zwalnia ją trigger ustawiony w rejonie pierwszej SBL. Następnie dopiero wybieram przebieg wyjazdowy. Sprawdza się to w przypadku gdy mamy maszynistę- nastawnika. Jeśli pociąg na odcinku nie zwolni przebiegu zwrotnicy blokującej, polecenie czeka, aż rozjazd będzie wolny i dopiero wtedy je blokuje a następnie po zwolnieniu, ponownie blokuje odcinek i ustawia przebieg wyjazdu pociągu następnego.
Dzięki temu uniknę sytuacji, że na wyjazdowym mam zielone, a na grupowym czerwone.
Jest przy tym troszkę roboty, ale to działa. Gdy ręcznie daję "blokowanie wyjazdu", polecenie też czeka, aż faktycznie zwrotnica zostanie zwolniona przez pociąg jadący między grupowym a SBL.
Ostatnio zmieniony przez luki_tram 12-10-2009, 14:17, w całości zmieniany 1 raz