Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 23 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 02-12-2009, 00:27 Opacity a problemy obiektów z tą opcją blisko siebie
Sam nie wiedziałem jak nazwać ten temat, a chodzi mi o poniższe zagadnienie.
Jak widać, w zależności od kąta pod którym wyświetlany jest dodatek -> myjka (w tym przypadku jej fragment), a za nim wagon, szyby tego mojego dodatku "potrafią się zbić", obojetnie czyjej produkcji jest tabór (prób było więcej niz na tym screenie).
Dlatego mam pytanie, czy to jest już nieodwracalna sprawa i tak będzie, obojetnie co by sie zrobiło, czy też winą jest moje małe doświadczenie w opacity/alpha i innych kombinacjach przezroczystości tekstur. Bo może trzeba inaczej skonstruować ten dodatek, zastosować inną metodykę nakładania tekstur i wszystko będzie grało?
To również pociąga za sobą pytanie do was, czy jeśli nie da się tego naprawić, to lepiej zrobić wersję z przezroczystymi oknami czy też nieprzenikalnymi? A może dwie oddzielne ?
Ostatnio zmieniony przez Klimek 02-12-2009, 00:28, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2009, 00:39
Takie efekty daje robienie szyb na alfach w skali szarości, zrób te okna na opacity np. na 50. Wadą takiego rozwiązania jest robienie okna na większej ilości poligonów, zaletą brak m.in. przenikania.
Tutaj masz przykład jak to wygląda z ustawieniem materiału na opcity 50:
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 23 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 02-12-2009, 08:25
drstrach - a czy puściłeś tor przez tą budkę i postawiłeś wagon na nim i nie pokręciłeś widokiem pod różnymi kątami? Bo u mnie jest tak, że główna struktura ma poly z alfą dla "nóżek" i okien z opacity 100, natomiast okna sa oddzielnym poly, z opacity próbowanych na różnych poziomach i nawet na tym sugerowanym przez ciebie dalej jest ten efekt.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2009, 17:06
Nie ma tego efektu bo ramki okna są w alfie czarno-białej, a same szyby w opacity, obracałem ją w różnych kierunkach i nic się nie zmienia. Wagonów nie stawiałem bo wysokość szyb jest poniżej poziomu okien w wagonach.