Wysłany: 11-03-2010, 17:04 Opcjie wewnętrznych kamer
Oficjalnie z tego co zauważyłem w TRS przynajmniej 2004 jedynym widokiem wewnętrznym jest widok z lokomotywy.Jednak na You tube widziałem kilka filmików sugerujących ,że można patrzeć z wagonu [pasażerskiego] i znalazłem filmik sugerujący ,że da się patrzeć na pociag z budynku!
osobiście u siebie próbowałem w ten sposób ,że klikałem na wagon a potem wciskałem " 1 ",ale nic się nie zmieniło .Może ktoś coś podpowiedzieć na ten temat ,co zrobić żeby móc uzyskać takie efekty widoków z wagonu, albo jeszcze lepiej z budynku??
Domyślam się ,że będzie trzeba coś zainstalować , jeżeli tak to co??
w trs w menu narzędzia, tam gdzie jest linijka masz do wyboru 2 rodzaje kamer które swobodnie ustawisz w miejscu w którym chcesz. Kamery są: nieruchoma, widok jak ze statywu albo śledząca skupiona w zasadzie na lokomotywie podczas jazdy, doskonała dla ujęć perspektywicznych z krajobrazem w tle. Oczywiscie za pracę tych kamer odpowiada klawisz 3.
Przy umiejetnym rozplanowaniu kamer można osiągnąć naprawdę ładny materiał filmowy gdybys chcial kiedys pochwalic sie filmikiem.
Ponadto na DLSie są dodatkowe kamery lub opcje rozszerzen kamer zwykłych które pozwalają na wiecej zabawy z widokami.
Co do wagonów...tak jak napisał PM...te które mają interior w którym da się siedzieć pozwolą ci na obserwację mijanego otoczenia z perspektywy pasażera...
To bardzo ciekawe co napisałeś avs1000,o ile temat z kamerami dostępnymi standardowo w naszych trs-ach jest mi znany,to o tych dodatkowych dostępnych na dls nie słyszałem.Jakoś nigdy nie miałem okazji się z nimi spotkać,więc mam prośbę czy mógł byś coś więcej o nich napisać,np.jak działają czy pod jakimi nazwami ich szukać na dls.
wpisz camera, po prostu camera i wyswietli się kilka kamer czy to w postaci dodatku czy tez jako reguła.
To co sprawdzałem: np. jedna z nich działa jak obrotnica czyli masz view 360 stopni, a nie tylko szeroki kąt jak w przypadku śledzącej za lokomotywą. Przydatne jak chcesz ciągnąć ujęcie z duzej perspektywy i długo na otwartej przestrzeni, idealne na scenę z napisami końcowymi do filmu. Jak kto lubi reżyserkę w trainzie ;-)
Znalazłem kilka wagonów, które mają własne interiory: seria PKP_WLABd kolegi Kilanzioma; do ściągnięcia z DLS. Było także kilka wagonów serii klasy A (bodajże Adnu i Adu) oraz bipy (w naszym downloadzie nosi nazwę Bhp v.1; Bhp v.2 i Bhp v.3). Także bohun miał kabinę (PVL Bdhpumn v.01 i PVL Bdhpumn v.02). Kolejny jest ten wagon "YB70 Bwxz v.01". Wszystkie te nazwy są z naszego downloadu, więc nie powinno być trudności ze znalazieniem tych wagonów. Co do wagonów Adnu i Adu sugerowałbym poszukiwanie na DLS. To chyba jest wszystko.
Mampewne kwestie związane z waszymi definicjiami bo jestem początkujący w TRS,,a gierka jest fascynująca mimo ,że z 2004 roku.
1 Co to jest ten DLS,gdzie i jak się ściągą w DLS.Słyszałem parokrotnie ten skrót ale w trainz nie mogę go znaleźć.Dodatki ściągałem sobie np z trainzmaps a potem rozpakowywałem za pomocą tego programu gdzie na końcu trzeba kliknąć 'Extrack"..
2 Pan avs1000 pisał o tworzeniu filmików z Trainz.
Bardzo podoba mi się idea pochwalenia własną mapą, nie tylko ze screen -a ,ale też z filmiku Tylko pytanie jak zrobić technicznie filmik,,nie chodzi mi o to jak ustawiać kamery,ale gdy już wszystko zbudowane i ustawione,,też jakiś klawisz na kompie jak w przypadku Screenów czy coś innego?
Ostatnio zmieniony przez Martin17 13-03-2010, 16:31, w całości zmieniany 1 raz