mam problem z z semaforami otóż: niektóre działają dobrze (wjazdowe) wyświetlają wszystkie sygnału itp. a inne (wyjazdowe) choć są tak samo skonfigurowane to jeszcze nigdy mi nie wyświetliły innego sygnału niż S1 :evil: . I jeszcze jedna sprawa jak to jest z tarczami manewrowymi bo one też mi nigdy nie wyświetliły białego światła, czy je trzeba konfigurować, jeśli tak to jak, czy jak pociąg ma trzeci priorytet to powinno mu się wyświetlić na semaforze białe światło zamiast zielonego? Acha i tam są dwie tarcze manerwowe do mwybaru jakaś ditansc i jakoś tak i jeszcze druga - kiedy się stosuje którą?
Proszę o pomoc w konfiguracji semaforów wyjazdowych i tarcz manewrowych
ale za semaforem jest szlak i stacja do wszystkich semaforów wyjazdowych jako następny semafor mam dany semafor wjazdowy następnej stacji, który podaje dobrze sygnały tylko ten wyjazdowy nie chce mnie wypuścić.
Pierwsze - najedź na ten semafor myszą, powinna wyświetlić się jakaś informacja (np. linia się kończy). Zrób z tego screena i pokaż - pomyślimy co go boli. Zapewne nie widzi następnego, powodem może być przerwany tor.
Drugie jeżeli jest to semafor wyjazdowy na szlak to nie dawaj w konfiguracji następnego semafora wjazdowego - bo wtedy na wyjazdowym będzie nie właściwy obraz semafora.
Jak najadę na semafor piszę mi "Następny odcinek torów jest pozbawiony sygnalizacji" a przecież dalej jest następna stacja! Próbowałem jeszcze raz konfigurować semafory w geodecie i jak ustawię dobry przebieg i postawię przed semaforem lokomotywę to semafor mruga: raz jest pomarańczowe a raz czerwone, a w maszyniście jest czerwone.
Mam jeszcze jedne problem: jedna zwrotnica przestawia się odwrotnie tj. jak jest ustawiona w prawo to pociąg jedzie w lewo.
Może było by lepiej jak bym komuś co zna się na sygnalizacji wysłałbym moją mapę a on popatrzyłby na tą konfigurację i co jest nie tak z semaforami wyjazdowymi i tarczami manewrowymi?
co do semafora.. wejdz w maszyniste najedz na niego.. i gdy pojawi ci sie napis to kliknij LPM.. przeniesie cie do miejsca, w ktorym cos jest nie teges...
a ze zwrotnica to moze wyprostuj tory w okolicach wezla z napedem... bo czasem minimalna roznica takie cos sprawia
Oprócz tego co zasugerował kolega to może być winna ta zwrotnica którą opisywałeś, spróbuje (jak nie pomoże propozycja zolwika) ułożyć jeszcze raz tą zwrotnicę (o ile bierze udział w tym przebiegu). A najlepiej byłoby pokazać na screenach ten wyjazd. Może tor gdzieś jest przerwany, albo jakiś mostek (jeżeli jest na szlaku) się gryzie (ja tak miałem).
Tak mi się przypomniało, najłatwiej chyba (poza metodą wskazaną przez zołwika) jest umieszczenie np.1km. dalej semafora i jeżeli na tym wyjazdowym pokaże się właściwy obraz to ten dodatkowy semafor przysunąć o następny kilometr aż do momentu w którym obraz na właściwym wyjazdowym pokaże tą "choinkę". I wtedy już będziesz wiedział w którym miejscu coś nie gra.
Dokladnie tak jak Pietrek mowi - nieraz na mojej mapce mialam taki cyrk z powodu niedokladnie ulozonych zwrotnic, rozebranie danego fragmentu i zlozenie od nowa zalatwilo sprawe.
Nie chcąc zakładać nowego wątku pozwoliłem sobie podpiąć się pod ten.
Walki z semaforami ciąg dalszy. Jest tak - poustawiałem semaforki na post. odgł. następnie skonfigurowałem je tak aby przy ustawieniu właściwego przebiegu w czterech kierunkach na semaforze pokazywał się odpowiedni sygnał (wolna droga; wolna droga ze zmniejszoną prędkością i max. rozkładowa lub wolna droga ze zmniejszoną prędkością następny semafor pokazuje 40/60km/h - ta opcja w jednym przypadku gdzie jest podany w konfiguracji następny semafor). Wszytko przez jakiś czas było cacy. Wczoraj przejechałem się i zong - przy jeździe na bok semafor tego posterunku pokazał taki sobie obraz:
Tak jak by był uzależniony od następnego wjazdowego do następnej stacji. Pomyślałem że coś się sypnęło w ustawieniach i dziś ponownie go skonfigurowałem.
Wszystko działało prawidłowo do momentu jak przestawiłem tabor na tor obok i wróciłem na ten tor. Semafor też wrócił do pokazywania takiego obrazu jaki on chce. Nie wiem już co go może boleć, za dużo uzależnień w drodze przebiegu i głupiej czy jakaś inna przypadłość TR04?
W maszyniście to samo, właśnie dzięki temu że chciałem się po tym odcinku przejechać to wpadło mi w oko że coś innego powinno się na semaforze wyświetlić. A od momentu konfiguracji nic już tam nie robiłem i stąd moje zdziwienie.
W maszyniście to samo, właśnie dzięki temu że chciałem się po tym odcinku przejechać to wpadło mi w oko że coś innego powinno się na semaforze wyświetlić. A od momentu konfiguracji nic już tam nie robiłem i stąd moje zdziwienie.
Pietrek, spróbuj pokombinować z narzędziami do obracania pojazdów i całych składów. Sygnalizacja w TRS tak ma, że wykrywa ułożenie rozjazdów (coś niby przebieg) i zapala semafory ALE tylko z jednej strony loka. Ustawienie go d... do przodu powoduje wyświetlenie sygnału na najbliższym semaforze, ale tylko na nim. Dalej "autowykrywanie" nie sięga. Więc skutek tego będzie taki, że od "przodu" semafory wyświetlają się na kilka bloków wprzód, a od d... strony - tylko najbliższy. Dalsze semafory (nie wykryte i nie mające wyświetlonego sygnału zezwalającego) ustawiają się na STÓJ, więc na tym najbliższym od tyłu będzie sygnał uprzedzający o tej sytuacji. Żeby było śmieszniej, kierunek "wykrywania" nie zawsze zależy od zielonych i czerwonych strzałek przy loku... Spróbuj wykonać taki manewr: najpierw obróć samego loka, obracalnikiem z zakładki "tabor" - czyli tam, gdzie wybierasz wagony i loki. Powinien obrócić się sam lok, strzałki mają zostać bez zmian. Sprawdź, czy to pomogło. Jeśli nie - przejdź na zakładkę "składy", tam masz dwa obracalniki: jeden obraca skład razem ze strzałkami, drugi same strzałki. Pokombinuj z tym, może podziała.
A na początek wykonaj prosty test. Usuń tabor sprzed tego semafora i na pusty tor w to miejsce wstaw pojedynczy pojazd: loka/wagon/whatever. Byle strzałki miało. Zobacz (nie ruszając go po wstawieniu), w którą stronę ustawiony jest kierunek i czy semafor nie jest od d... strony - jeśli jest - popróbuj z obracalnikami i ustaw tabor tak, żeby semafor zadziałał.
Zauważ, że jeśli masz dwa tory: jeden położony w jedną stronę i drugi, równoległy - w drugą, to po przestawieniu loka z jednego na drugi, lok się obróci. Jeśli teraz potraktujesz go obracalnikami, możesz go tak ustawić, że strzałka będzie "zielonym do semafora" ale dla gry będzie on tyłem do przodu. Pokombinuj, może w tym jest problem, że przy przestawieniu na sąsiedni tor i z powrotem, lok "gubi" nadany kierunek wykrywania przebiegu. I stąd te jaja.
Ja z tym kiedyś też walczyłem, to się zdarza i 2004 i w 2006. Obrót obrotowi nie równy
Moze masz problem typu "kokejnosc wykonywania dzialan". Chodzi o to ze regola umieszczona najnizej ma priorytet nad regulami lezacymi wyzej.
Np jezeli masz regule rozjazd 2ab lewo, 3ab lewo, 5 prawo a pod nim regole 2ab lewo, 3ab lewo to nawet jak rozjazd 5 bedzie w prawo to zadziala regola bez rozjazdu 5 bo jest nizej i wywali ci "nastepny stoj" bo zaden pociag nie idzie niewlasciwym do WS. Numeracja zwrotek z planu na www.semafor.prv.pl
Ta ceche skryptu sygnalizacji mozna tez wykozystac pozytywnie np dodajac jako ostatnia regole zaleznosc od zwrotki poza droga przebiegu, niewidocznej itp tak zeby przelaczyc semafor w tryb manewrowy albo wlaczyc Sz.
[edyta]
W 2009 pierwszy semafor za nieobroconym lokiem tez potrafi nie dac zezwalajacego.
Ale tu sporo racji, moze byc to.
_________________ MEOW!
Ostatnio zmieniony przez Alana 13-05-2010, 23:57, w całości zmieniany 1 raz
Aaa! O tym nie pomyślałem że gra może mieć swoje własne kierunki (niekoniecznie zgodne z tym co widać) jutro pokombinuję z tym. Może tu ma problem. dzięki za podpowiedź.
Więc przeprowadziłęm mały test.
Warunki testu:
kawałek prostego toru, semafor "semafor PKP" z dodatków wbudowanych bez możliwości żadnej konfiguracji, kawałek dalej tarcza manewrowa Erniego, potem kozioł oporowy. Widoczny w głębi rozjazd ustawiony na tor z lokiem, inaczej semaforek od razu dałby czerwone "linia kończy się". Przed semaforem lok PKP ST44-992 produkcji Kilana. TRS 2006.
Próba pierwsza.
Zaraz po wstawieniu loka semafor pokazał "wolną drogę". Znajdująca się za nim tarcza także wyświetliła "wolną drogę", a po najechaniu na nią pokazał się komunikat "następny sygnał jest czerwony", i słusznie, bo za nią jest kozioł oporowy (czyli "wieczne" S1).
Jak widać, autowykrywanie trafiło się w dobrą stronę, przechodząc drogę przebiegu przez semafor, tarczę aż do kozła i ustawiając prawidłowe sygnały.
Zwróćmy uwagę na loka - chłodnica znajduje się "bliżej" nas (chodzi o ustawienie kierunku modelu). Strzałki kierunkowowe pokazują jazdę "do semafora". Wszystko się zgadza.
Próba druga:
Tu musisz mi uwierzyć, że wykonałem tylko te czynności, które opisuję, nie oszukiwałem
Z menu "tabor" wybrałem narzędzie obracania i użyłem go jednorazowo na gagarinie. Jak widać - sam model się obrócił, chłodnica znajduje się "dalej", jednak strzałki kierunku jazdy dalej pokazują "do semafora". Ale tym razem semafor pokazał "następny na "STÓJ" a najechanie kursorem na tarczę manewrową dało "w bloku nie ma ani nie zbliża się pociąg".
Tutaj kierunek "autowykrywania" obrócił się razem z modelem, przy nie zmienionym kierunku jazdy. Autowykrywanie "wstecz doszło tylko do najbliższego sygnalizatora (tu do semaforka), nie przechodząc za niego. Wskutek tego tarcza nie ma informacji o nadjeżdżającym składzie, ustawiona jest na "Stój". Semafor pokazuje "Na następnym <<STÓJ>>". CZyli zgadza sie z tym, co pisałem w poprzednim poście.
W tym etapie testu postawiłem z przeciwnej strony loka dwa semafory i na końcu toru kozioł. Używanie narzędzia obrotu powodowało przełączanie wykrywania - sygnały zezwalające aż do końca toru wyświetlały się raz w jedną stronę, raz w drugą, podczas obracania modelu. Przy czym strzałki kierunku jazdy cały czas pozostawały tak, jak na screenach!!
W ramach eksperymentu wypróbowałem wszystkie trzy narzędzia do obracania taboru/pociągu, i tak:
-zakładka Pociągi: obracanie modelu bez zmiany kierunku jazdy WPŁYWA na kierunek wykrywania (czyli na wewnętrzny kierunek modelu).
-zakładka Składy, obracanie całego pociągu, razem z kierunkiem jazdy WPŁYWA na kierunek wykrywania
-zakładka Składy, obracanie kierunku jazdy (samych strzałek) NIE WPŁYWA na kierunek wykrywania.
Jak widać, na kierunek wykrywania nie ma wpływu wybór kierunku jazdy (strzałki), a jedynie ustawienie samego modelu.
Jeszcze jedno: W modelach dwukabinowych, w których jest figurka maszynisty, domyślnym kierunkiem "przód" jest ten koniec, w którym siedzi maszynista. Akurat w użytym przez mnie modelu Kilana maszynisty nie ma, ale tam gdzie jest, można go użyć do określenia "przodu". Kierunek wykrywania ( i tym samym kierunku odniesienia dla jazdy w przód/w tył) BEZ ruszania modelu możliwy jest z poziomu Maszynisty, w trybie kabinowym przez CTRL-C (zmiana kabiny=zmiana przodu z tyłem) albo przez użycie polecenia "zmień kierunek".
W sumie tu uwaga do wszystkich: jeśli nie chce Wam działać sygnalizacja, posprawdzajcie kierunki loków, jak widać przód loka to nie to samo, co kierunek jazdy "w przód"
Jeszcze chciałem dodać pewną uwagę do ustawiania się rozjazdów. Ja "bawię" się na moich mapkach tylko rozjazdami Andiego i zauważyłem (bo przy rozjazdach robionych z toru tego nie widać) że trzeba przed zgraniem mapy w geodecie ustawić wszystkie strzałki napędów "zielonym" w lewo i wtedy po uruchomieniu maszynisty jest wszystko w porządku. Jak strzałki będą ustawione byle jak to potem w maszyniście wychodzą takie klocki że strzałka zielona jest w lewo a rozjazd w prawo. Po ręcznym przesterowaniu takiego rozjazdu wszystko wraca do normy i potem już chodzi dobrze.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-05-2010, 09:18
Niestety problem z sygnalizacją jest też trochę związany z prowadzeniem torów, najlepiej ciągnąć tory w kierunku jazdy (nawet wymuszenie kierunku przy pomocy znacznika nie poprawia tego w przypadku dla sygnalizacji). Oczywiście dużo gorzej jeśli prowadzimy linię jednotorową, ale wtedy proponuję odcinek od To pierwszej zwrotnicy na stacji poprowadzić w kierunku na wjazd. Podejrzewam, że ma to jakiś związek z tym o czym pisał Radek.
@EU 04:
To akurat powiązane jest z tym, że masz animację w tych dodatkach. Po wstawieniu rozjazdu Andiego i zrobieniu w nim zwrotnicy trzeba odświeżyć położenie, żeby zgrać animację iglic z kierunkiem rzeczywistego rozjazdu. Spróbuj kiedyś wykonać próbę jazdy po rozjeździe, w którym położenie iglic nie zgadza się z położeniem zielonej strzałki - zobaczysz, że pojedzie tam, gdzie zielone.
I zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz - tworząc rozjazd, zanim jeszcze obrócisz/wymienisz napęd czy zrobisz cokolwiek innego - kierunek jest zawsze "w lewo", patrząc od strony pojedynczego toru.
Zresztą samochody na "rozstajach dróg" też zawsze skręcają w lewo, a wynika to z tego, że droga to jest w zasadzie tor, ale niewidzialny dla taboru w grze. Płoty i trawki też
Trzeba będzie pokombinować, czy da się wstawić napęd do skrzyżowania
@DrStrach:
Akurat to, o czym piszesz, ma wpływ tylko i wyłącznie na ustawienie sygnalizatora zaraz po wstawieniu na tor - domyślnie ustawia się on dla kierunku, w którym kładłeś tor. Po obróceniu działa w drugą stronę, całkowicie bezproblemowo. Semafory też mają swoje własne "autowykrywanie", które działa do napotkania następnego sygnalizatora albo kozła na końcu toru. Obrócenie sygnalizatora powoduje obrócenie kierunku wykrywania i już.
Natomiast kierunek układania toru ma także wpływ na ustawienie modelu loka w grze - patrz mój elaborat nt. "kierunki jazdy vs kierunki modelu". Tu domyślnie obiekt wstawiany jest przodem (kabiną z maszynistą) w kierunku układania toru.
Jeśli teraz tor kładliśmy "pod prąd" to wstawiony lok także ustawi się d... do przodu i samo obrócenie strzałek kierunku jazdy bez obrotu modelu nie przełączy nam kierunku wykrywania i da nam taki efekt, jaki opisałem powyżej. Dopiero obrócenie samego modelu odwraca kierunek, w którym mamy "zielone aż po horyzont"
P.s. (zwłaszcza Strachu:) Piszę na bazie doświadczeń z TRS 2004 i 2006, bo w tych to sprawdzałem. Nie wiem, jak to działa w TS2009, więc posiadacze tej wersji muszą sami zrobić testy.
P.s. Strachu albo Alana (bo tu zaglądacie): zróbcie mi tą poprawkiem do posta
<emo mode on>
pliiiz PlOsieM Bardzo SłItAniE:-D
<emo mode off>
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-05-2010, 10:41
Radek, ogólnie rzecz biorąc, z całego Twojego wywodu wynika, że jeśli objedziemy skład na stacji lokiem, będziemy mieć na semkach zielone tylko na najbliższym, więc żeby mieć zieleń pod horyzont trzeba obrócić loka na obrotnicy, trójkącie lub ew. wysłać do portalu cały skład. Trochę kiepsko.
Radek, ogólnie rzecz biorąc, z całego Twojego wywodu wynika, że jeśli objedziemy skład na stacji lokiem, będziemy mieć na semkach zielone tylko na najbliższym, więc żeby mieć zieleń pod horyzont trzeba obrócić loka na obrotnicy, trójkącie lub ew. wysłać do portalu cały skład. Trochę kiepsko.
Nie do końca.
Jeśli objeżdżasz skład "ręcznie" i dojeżdżasz do składu, to potem i tak musisz dać "zmień kierunek" lub zmienić kabinę kombinacją klawiszy, żeby jechać ze składem we właściwą stronę. A to, jak pisałem, zmienia kierunek wykrywania. No i pod warunkiem, że obracamy skład używając nawrotnika, a nie polecenia "zmień kierunek". Oczywiście jeśli dojedziemy do składu z nawrotnikiem "w przód" i kierunkiem wykrywania "do składu"i damy tylko nawrotnik wstecz i ruszymy - to owszem, wyświetli się tylko najbliższy semafor, z informacją "następny na STÓJ".
Natomiast obracanie za pomocą polecenia AI powoduje samoczynne zmiany kierunku, więc obrót kończy się zawsze z wykrywaniem "do składu". Wtedy albo wskakujemy do kabiny i obracamy kierunek, albo wydajemy polecenie AI "jedź do", co samoczynnie odwraca kierunek i daje zielone po horyzont
Zamieszane, ale prościej tego wyskrobać nie umiem...
P.s. Ktoś scalił posty, ale chyba zapomniał podmienić wyrazy, o które prosiłem
Dziś spróbowałem pokombinować z obrotem taboru przed tym semaforem i nie dało to żadnego efektu (co prawda robiłem to w geodecie). Później ponownie usunąłem ten semafor i wstawiłem nowy (pięciokomorowy - takie tam są), no i zacząłem konfigurację dla takich przebiegów:
jazda z prawej strony w lewo poprzez anglika;
na pierwszym zaznaczyłem jakie powinny być te przebiegi (oczywiście nie wszystkie)
Dla pierwszego w zależnościach wstawiłem tylko ostatni rozjazd i pokazał się właściwy obraz S2; dla drugiego przebiegu pokazał się obraz na semaforze S10; dla trzeciego też S10 (nie S2 jak na screenie - mój błąd) i dla czwartego przebiegu z uzależnieniem od następnego semafora S12.
Po zatwierdzeniu konfiguracji ostatniego przebiegu obraz na semaforach się zmienił tak:
1. przebieg z S2 na S4
2. i 3. przebieg z S10 na S12
4. przebieg pozostał właściwy S12
Mam nie odparte wrażenie że diabeł tkwi w tym uzależnieniu (jak dla próby tego 4-tego przebiegu nie uzależniałem od następnego semafora to dla tej drogi semafor podawał S10, ale pozostałe działy prawidłowo) dopiero jak wstawiłem dla tej 4-tej drogi uzależnienie od następnego semafora to wychodzi mi że pozostałe przebiegi też się uzależniły albo od tego semafora, albo od tych które są następnymi w ich właściwych przebiegach ale nie są w ogóle ujęte w zależnościach (dotyczą następnych stacji i są osłonięte To).
Zaznaczam że poprzedni semafor w zależnościach miał podane wszystkie rozjazdy (są w nich angliki), a ten dzisiaj tylko ostatnie lub dodatkowo anglik jeżeli przez niego przechodzi parę kierunków rozjazdów.
Nazwy obrazów semaforów podaje na podst. E1 z 1975 bo taka wpadła mi w rękę, ale nomenklatura chyba się nie zmieniła S1 to dalej jest "Stój".
Tory są prowadzone w kierunku przeciwnym do opisywanych przebiegu, ale wcześniej przez parę miesięcy wszystko było OK. i to mnie zastanawia.