FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Od Grocha
Autor Wiadomość
kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 04-06-2010, 19:50   

Na początek zacznij od wywalenia TS2009, który po za tym że sam jest jednym wielkim błędem nie wiele sobą reprezentuje.

Oryginał tego modelu powstał kiedy pracowałem jeszcze na TRS2004 - wpadłem na pomysł wykonania repaintu i poprosiłem PiotraKap o remake modelu - co udało sie sfinalizować. Model ten później pracując już na 2006 jeszcze wzbogaciłem o cień. Cały czas od początku do końca model był w wersji 2004+. Miałem nadzieję, że i ten model trafi na warsztat kolegi Grocha, tak też się stało. Wersja najaktualniejsza 'dawcy' wisi w paczce sudeckiej o ile coś mi sie nie pomyliło.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 04-06-2010, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 04-06-2010, 20:13   

kilanziom napisał/a:
Na początek zacznij od wywalenia TS2009, który po za tym że sam jest jednym wielkim błędem nie wiele sobą reprezentuje.
.

Moim skromnym TS09 jest lepszy od TRS2006, ale to pewnie kwestia gustu, chociaż działam teraz w TS10, a nie TS09 ... Kilanie, przecież napisałem, że Twój PM2, który ściągnąłem z DLSu, a może z packu sudeckiego, już nie pamiętam, działa ok w TS10, więc po co się tak obruszasz? Poza tym repaint Grocha jest bardzo ładny, ja się nie czepiam, nie marudzę, nie obrażam, tylko zwracam uwagę, a to różnica. Ja bym chciał znać zdanie innych, przecież sam wiesz, że chochliki czyhają wszędzie i samemu można ich nie zauważyć. Poza tym, skoro go opublikował - nawet jako wersję beta - to chyba nie po to, żeby same ochy i achy, prawda? Przetestowałem go i piszę co mi program wyświetlił.

Groch
super user

Wysłany: 04-06-2010, 20:29   

Już prostuję...Repaint jest zrobiony na modelu PTrama PM2-25. Cytat z opisu autora: "Parowóz Pm2-25. Jest to poprawiona wersja, oparta na nowym skrypcie, posiada reflektory 3d i poprawione teksturowanie. W paczce są dwie wersje - oddzielna dla 2004 (działa w pozostałych) i wersja 2006, działająca w 2006 i wyżej. W 2009 wyświetla w CMP czerwony wykrzyknik, ale działa prawidłowo."
Udostępniona przeze mnie wersja beta jest zrobiona na modelu oznaczonym przez PTrama jako 2006 i zachowuje się (w trs06) tak jak to @RBach wcześniej opisuje. Nie sprawdzałem w innych wersjach TRS-a.
TUTAJ repaint na modelu pod trs2004 - inny kuid, w geodecie z dopiskiem - trs04.
Dla informacji: moja ingerencja w config modelu ogranicza się do zmian wpisów informacyjnych i dodania, w tym przypadku, wpisu aktywującego thumbnail - miniscreena.
Sygnalizujcie wszelkie błędy w różnych wersjach gry bo jest duża szansa że autor je poprawi.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-06-2010, 20:59   

Groch napisał/a:

... posiada reflektory 3d...

i prawdopodobnie o te meshe burzy się CMP.

Groch napisał/a:

Udostępniona przeze mnie wersja beta jest zrobiona na modelu oznaczonym przez PTrama jako 2006 i zachowuje się (w trs06) tak jak to @RBach wcześniej opisuje. Nie sprawdzałem w innych wersjach TRS-a.

Rozumiem, że kolega PTram po prostu ich nie dał do paczki, tak? Mam chwilowo mały problem z dostaniem się na ptram.eu, więc nie mam jak pobrać oryginału - stąd pytanie do wszystkich posiadaczy oryginalnej "peemy". Zobaczcie, czy te meshe są w oryginalnej Pm2-25.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Groch
super user

Wysłany: 04-06-2010, 21:23   

@RBach - oryginał (pm2-25, wersja 2006) zachowuje się tak samo jak mój rep. Zainstaluj sobie wersje 2004 (link powyżej) - w cmp06 nie wykazuje błędów.

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 04-06-2010, 21:30   

RBach napisał/a:
Groch napisał/a:

... posiada reflektory 3d...

i prawdopodobnie o te meshe burzy się CMP.

Groch napisał/a:

Rozumiem, że kolega PTram po prostu ich nie dał do paczki, tak? Mam chwilowo mały problem z dostaniem się na ptram.eu, więc nie mam jak pobrać oryginału - stąd pytanie do wszystkich posiadaczy oryginalnej "peemy". Zobaczcie, czy te meshe są w oryginalnej Pm2-25.

Wszystkie potrzebne meshe są w paczce. Model jest robiony pod 2006. Nie napisałeś jakiego masz Trainza. Groch wyżej zacytował, moją informację. Powtórzę jeszcze raz - w 2009 wywala wykrzykniki dotyczące właśnie tych świecących meshów. To wina selflumination, ale w 2009 pomimo tego działa ok. W 2004 nie działa zastosowany skrypt, dlatego jest inna wersja.
Co do poprawek modelu, to chwilowo odstawiłem gmaxa z powodów zdrowotnych. Mam problem z kręgosłupem i dłużej jak 10 min. nie wytrzymuję przed komputerem.
Ostatnio zmieniony przez PTram 04-06-2010, 21:36, w całości zmieniany 2 razy  

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 04-06-2010, 21:55   

Sprawdziłem, faktycznie brakuje kilku meshy. Są one niepotrzebne, ale są w configu i skrypcie. Jak będę czuł się na siłach, to wprowadzę niezbędne poprawki.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-06-2010, 22:05   

Kolega PTram niezbyt uważnie doczytał. W pierwszym poście (z listą błędów) pisałem, że mam 2006.

Czekamy na poprawki. Rozumiem, że odwołania do brakujących meshy niezbyt można wywalić ręcznie, bo skrypt się będzie kładł?
Ostatnio zmieniony przez RBach 04-06-2010, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 04-06-2010, 22:14   

@PTram - zdrowiej nam i przede wszystkim - dla siebie! I dziękuję za wspaniałe dodatki!

@Groch - ta wersja pod TRS2004 działa bezbłędnie pod... TS2010!!! Oczywiście zgłasza (z żółtym wykrzyknikiem) brak cienia, ale kogo to obchodzi, zrobie sobie cień programem PEVa ;-)
Ostatnio zmieniony przez samplaire 04-06-2010, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 04-06-2010, 22:35   

RBach napisał/a:
Kolega PTram niezbyt uważnie doczytał. W pierwszym poście (z listą błędów) pisałem, że mam 2006.

Czekamy na poprawki. Rozumiem, że odwołania do brakujących meshy niezbyt można wywalić ręcznie, bo skrypt się będzie kładł?

Sorry, nie doczytałem. Wpisów nie można wywalić, bo trzeba to by zrobić również w skrypcie, a to już mnie przerasta. Trzeba będzie zrobić meshe niewidoczne. Z czasem się temu przyjrzę.
Ostatnio zmieniony przez PTram 04-06-2010, 22:47, w całości zmieniany 3 razy  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 05-06-2010, 15:35   

PTram napisał/a:

Wpisów nie można wywalić, bo trzeba to by zrobić również w skrypcie, a to już mnie przerasta. Trzeba będzie zrobić meshe niewidoczne. Z czasem się temu przyjrzę.

Udało się, poprawiłem błędy i skrypt. Metoda działa na WSZYSTKIE loki Pm2 robione na poprawionym meshu PTrama (Pm2-25) w wersji 2006.
Procedura jest taka:
1. ściągamy to:

http://trainz.krb.com.pl/pm2_patch.rar

(7,5kB)
rozpakowujemy "gdziekolwiek".
W archiwum mamy dwa foldery: jeden dla loka i jeden dla tendra.

2. Przez CMP otwieramy dodatek (lok albo tender)

3. Z odpowiedniego folderu z RAR-a kopiujemy w całości plik skryptu (lsc.gs), na pytanie "czy zastąpić" - tak, zastępujemy oryginalny plik.
uwaga: zamiana plików (np wrzucenie tendrowi skryptu lokomotywy) wyłoży dodatek w grze i trzeba będzie drugi raz kopiować właściwy, więc dwa razy sprawdzajmy, co robimy :-)

4. Otwieramy oryginalny plik config.txt i otwieramy odpowiedni "fragment configu".
Z "fragmentu" kopiujemy całą zawartość (mesh-table) i zastępujemy nią sekcję mesh-table w oryginalnym config.txt. Uwaga o sprawdzaniu co robimy - jak wyżej.

5. Zamykamy wszystko (pliki, foldery) i zatwierdzamy dodatek.

6. Sprawdzamy w CMP (powinno być bez błędów) i w grze (nie może pokazać się błąd skryptu).

7. Robimy drugi pojazd do pary (tender do parowozu albo odwrotnie) żeby mieć komplet, sprawdzamy j.w.

8. Cieszymy się z działających parowozów.

-----------------------------------------------

Przy okazji grzebania w skrypcie poprawiłem mały, ale wg.mnie istotny błąd:
W oryginale sygnał Tb1 zmieniał się (lampa lewa lub prawa) w zależności od kierunku jazdy. Takie działanie ma sens jedynie w lokach dwukabinowych, gdzie mechanik zmienia kabinę przy manewrach.
W lokach jednokabinowych (np seria SM/P/U 42 i parowozy) to nie ma sensu, bo mechanik zawsze siedzi po tej samej stronie. A sygnał Tb1 ma za zadanie informować drużynę manewrową, z której strony podawać sygnały ręczne (zwłaszcza w nocy).
Po poprawce sygnał Tb1 w parowozie zawsze świeci się od strony maszynisty.

Panowie 2009/2010 - zobaczcie, czy u Was zadziała.

Groch i PTram - jeśli macie wersje parowozów do 2006 - to te poprawki działają na 100%, testowane u mnie. Można je wprowadzić "w czyn" :-)
Ostatnio zmieniony przez RBach 05-06-2010, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 05-06-2010, 19:06   

Dzięki za Twoją pracę! Po wykonaniu powyższych czynności, CMP w TS2010 nie zgłasza zastrzeżeń (oprócz braku cienia, ale to akurat pokazuje przy 99% dodatków i nie jest problemem). Po postawieniu na tory i przejściu w tryb maszynisty otrzymuję niestety błąd, o którym pisałem w pierwszym moim poście na ten temat. Ten błąd powoduje tak jak mówiłem zniknięcie polecenia maszynisty 'połącz', ale, co gorsza, powoduje, że przejazdy Erniego nie działają w ogóle. Gdy tej lokomotywy nie ma na makiecie, obie rzeczy są dostępne i działają.
Cały czas mówię o trybie 'native'. W trybie 'compatibility mode' nie ma tego problemu. Korzystam z trybu 'native', bo Trainz działa w nim ok. 20, a może i 30 procent szybciej i płynniej.
Ostatnio zmieniony przez samplaire 05-06-2010, 19:11, w całości zmieniany 2 razy  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 05-06-2010, 21:49   

samplaire napisał/a:
Dzięki za Twoją pracę! Po wykonaniu powyższych czynności, CMP w TS2010 nie zgłasza zastrzeżeń (oprócz braku cienia, ale to akurat pokazuje przy 99% dodatków i nie jest problemem).

Bo ten model cienia nie ma.

samplaire napisał/a:

Po postawieniu na tory i przejściu w tryb maszynisty otrzymuję niestety błąd, o którym pisałem w pierwszym moim poście na ten temat. Ten błąd powoduje tak jak mówiłem zniknięcie polecenia maszynisty 'połącz', ale, co gorsza, powoduje, że przejazdy Erniego nie działają w ogóle. Gdy tej lokomotywy nie ma na makiecie, obie rzeczy są dostępne i działają.
Cały czas mówię o trybie 'native'. W trybie 'compatibility mode' nie ma tego problemu. Korzystam z trybu 'native', bo Trainz działa w nim ok. 20, a może i 30 procent szybciej i płynniej.

Tu nie pomogę. Lok był robiony pod 2006, sprawdzany w 2006, wyższe wersje mogą być niewspierane.
Ze screena błedu domyślam się, o co mu chodzi, ale z braku 2009 i jakiegoś manuala do skryptu dla tej wersji pomóc nie jestem w stanie. Co się dało, to zrobiłem :-)

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 06-06-2010, 00:28   

Ten Auran to rzeczywiście jakaś kaszana pod względem obsługi twórców :-/

Ale ciekawe, że wersja pod TRS2004 nie wywala tego błędu...

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 06-06-2010, 01:56   

boże czlowieku.... czytaj co sie pisze... plik do 2004 to inna wersja bez swiatel 3d...

a od 2006 swiatla sa 3d i tam wyswietla bledy

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 06-06-2010, 02:28   

zolwik napisał/a:
boże czlowieku.... czytaj co sie pisze... plik do 2004 to inna wersja bez swiatel 3d...

a od 2006 swiatla sa 3d i tam wyswietla bledy

Wygląda na to, że cokolwiek napiszę, to pan Żółwik się dąsa. Nabierz powietrza, przeczytaj jeszcze raz cały temat od początku, to zobaczysz, że to ja szukam pozytywów, a ty dziury w całym... Jeśli tego nie widzisz, to weź mnie człowieku zbanuj i będzie po kłopocie. Albo nie, bo nie będziesz miał o czym pisać i nabijać sobie postów. Piszę o tym, że jak ktoś nie może używać tej Peemki w 2010, to może użyć wersji spod 2004 i będzie mógł. Co byś wybrał: nic czy wersję 2004??? Odpowiedź jest prosta jak cep.

PS
Mam nadzieję, że Mnich czyta i widzi...
Ostatnio zmieniony przez samplaire 06-06-2010, 02:31, w całości zmieniany 1 raz  

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 06-06-2010, 09:06   

samplaire napisał/a:
Ten Auran to rzeczywiście jakaś kaszana pod względem obsługi twórców :-/

Ale ciekawe, że wersja pod TRS2004 nie wywala tego błędu...

Człowieku czy Ty przechodzisz andropauzę. Twoje wszystkie posty są na "NIE"

Jak Ci ten Auran tak bardzo nie pasuje to odinstaluj grę i będziesz miał zdrowe nerwy. Twój Każdy Twój post to jakieś pretensje do Auranu i do forumowiczów.
To jest tak jakbyś miał pretensję do garbatego za to że ma proste dzieci.
Ostatnio zmieniony przez EU 04 06-06-2010, 09:09, w całości zmieniany 1 raz  

Groch
super user

Wysłany: 06-06-2010, 10:38   

Panowie przypominam że dyskusja dotyczy ewentualnych problemów z peemką w poszczególnych wersjach TRSa. Proszę o opinie służące rozwiązaniu problemu.

rysztur
znawca

Wysłany: 06-06-2010, 13:32   

U mnie na TS 2010 prawidłowe działanie Pm'ki uzyskałem poprzez:
1/ lok - podmianę skryptu i configu zgodnie z procedurą RBach'a,
2/ tender - podmianę configu (od RBacha) oraz podmianę skryptu na wagonowy (VSC.gs).
Na skrypcie podanym przez RBach'a trainz meldował błąd skryptu po postawieniu tendra na torach. Na skrypcie wagonowym działanie świateł jest prawidłowe - w końcu tender to wagon.
Co do cienia, to można polinkować go "zapożeczjąc" od Pm2-11 Kilanziom'a.
Po tym zabiegu CMP nie pokazuje żadnych nieprawidłowości.

PTram
trainz
ptram

Wysłany: 06-06-2010, 14:34   

Zrobiłem wg. waszych wskazań poprawki i jest u mnie w 2009 ok. Zostało kilka poprawek w siatce, ale to za kilka dni.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 06-06-2010, 17:41   

rysztur napisał/a:
U mnie na TS 2010 prawidłowe działanie Pm'ki uzyskałem poprzez:
1/ lok - podmianę skryptu i configu zgodnie z procedurą RBach'a,
2/ tender - podmianę configu (od RBacha) oraz podmianę skryptu na wagonowy (VSC.gs).
Na skrypcie podanym przez RBach'a trainz meldował błąd skryptu po postawieniu tendra na torach. Na skrypcie wagonowym działanie świateł jest prawidłowe - w końcu tender to wagon.
.

Rzeczywiście metoda RBacha w połaczeniu z poradą rysztura działają! Dziękuję! Mało tego, wagony, które spisałem na straty (takie, które powodowały błąd skryptu widoczny dopiero po postawieniu na tor)y też dają się naprawić metodą rysztura, dzięki!

Cytat:
Co do cienia, to można polinkować go "zapożeczjąc" od Pm2-11 Kilanziom'a.
Po tym zabiegu CMP nie pokazuje żadnych nieprawidłowości.

Dobry pomysł, ja robię to stosując programik Peva: QuickShadows, w ogóle programy Peva są nieocenione!

PS
Przepraszam, jeśli moje wcześniejsze zachowanie wyglądało na malkontenctwo. To nie było zamierzone, ale mogło tak wyglądać...

rysztur
znawca

Wysłany: 09-06-2010, 21:50   

Dziś sprawdziłem metodę RBach'a w TRS 2006 z wynikiem pozytywnym (z zastosowaniem Jegp skryptów LSC.gs do loka i tendra).
Jednak pojawił sie nowy problem.
Po zmianie kierunku (komenda "zmień kierunek") pomimo prawidłowego zadziałanie skryptu (wygaszenie czerwonych i zapalenie białych świateł tendra), nie mogę uzyskać efektu "oświetlenia". Dotyczy to zarówno TRS 2006 jak i TS 2010.
Co ciekawe, podobny problem dotyczy również dodatków wbudowanych w grę.

Groch
super user

Wysłany: 16-06-2010, 21:24   

Parowóz kieszonkowy...

Px48-1919. Rep na modelu SirM-a, doposażony przez kolegę Kilanzioma (dziękujemy) w cień. Model jak wiadomo stary, zrobiony pod trs2004 w CMP06 wykazuje błędy - ale jeździ. Tutaj prośba do kolegów "configowców" - może ktoś podjąłby się zmodyfikowania configu celem wyeliminowania owych błędów i dostosowania Peiksa do wyższych wersji trainz?
TESTUJ betę
P.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 16-06-2010, 21:58   

1. ściągamy to
http://trainz.krb.com.pl/black.rar
trochę potrwa, bo plik ma 119 bajtów :-)

2. Otwieramy do edycji (Shift-CTRL-E) błędne składniki parowoziku
(sam lok, tender i wózek od tendra)

3. Robimy w/g poniższego

Tender:
usuwamy plik
black.texture.txt
z folderu
px48_tender_shadow

Zatwierdzamy - działa (powinno) :-)

tender bogey:
do folderu
px48_tender_shadow
wrzucamy plik
black.bmp z pliku RAR
i kasujemy plik
black.texture

Zatwierdzamy - działa (powinno) :-)

px48
folder:
px48_shadow
postępowanie identyczne jak dla wózka tendra (black.bmp)
Dodatkowo:
otwieramy plik config.txt
szukamy sekcji:
smoke14
w tej sekcji jest wpis:
enable 0
poprawiamy na
enabled 0
(dopisujemy "d")
powinno zadziałać.

Testowane w 2006.

jpl 
super trainz

Wysłany: 16-06-2010, 22:02   

Piękny parowóz, nie ma co... sam go kiedyś repaitnowałem w wersji "paint", różnica jest ogromna... super Ci wyszło. ;-)

Odpowiedz do tematu