Mam takie pytanie czy da się regulować ilość i rodzaj pojazdów jadących po drogach?Chodzi mi o Animacje nie o te makiety wozów.Gdy buduje np wieś i jest tam droga wiejska to często jest problem ,że za dużo pojazdów porusza się po tych drogach jak na wioski, chciałbym mieć jakąś kontrole nad ilościom pojazdów na pewnych odcinkach.
Druga sprawa to kwestia czy można wpływać na to jakie pojazdy jeżdżą nam po drogach.Proszę o jakieś sugestie ,i jeżeli można ściągać gdzieś takie animacje to prosił bym o link.Pozdrawiam
Pojazdy można wybrać, o ile sie nie myle to w configu "regionu" - patrz region Polska, wpisujesz kuidy samochodów jakie mają się poruszać po drodze.
Nie do końca. Tak dodajesz/usuwasz konkretne pojazdy na mapach, gdzie użyłeś tego regionu. Dla każdej drogi natężenie ruchu regulowane jest parametrem carrate w configu. 0 oznacza brak ruchu.
Jeżeli używasz niewidzialnych dróg natężenie ruchu (jak zauważyłem) zależne jest trochę od tego ile "sekcji" (chodzi mi o te kółka) posiada dany odcinek danej niewidzialnej drogi (jeżeli używasz) Ja używam pod TC dróg z ZWD (nie są niewidzialne) i można to zauważyć. Ponieważ myślę iż natężenie ruchu nie jest zależne od configu w którym wpisujesz sobie auta bo to jest config należący bodajże do regionu (tak jak np. w Region Poland) Zależne jest to chyba od drogi lecz nie wiem czy da się tam coś zmienić w configu. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić . Lecz zauważyłem że w w większym skupisku tych kółek (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) ruch jest o wiele większy niż gdybym postawił trasę złożoną z dwóch, trzech sekcji.
Ponieważ myślę iż natężenie ruchu nie jest zależne od configu w którym wpisujesz sobie auta bo to jest config należący bodajże do regionu (tak jak np. w Region Poland) Zależne jest to chyba od drogi lecz nie wiem czy da się tam coś zmienić w configu. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić .
A co ja post wyżej napisałem? Nie ma jak napisać coś w stylu "proszę mnie poprawić" pod postem, który jest właśnie wyjaśnieniem i poprawką... Jeśli w configu drogi (nie regionu) dasz carrate 0 to autek nie ma, każdy wpis powyżej (OIDP) 3 generuje ruch, im większa wartość, tym "gęściejszy"
viruz84 napisał/a:
Lecz zauważyłem że w w większym skupisku tych kółek (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) ruch jest o wiele większy niż gdybym postawił trasę złożoną z dwóch, trzech sekcji.
Ruch samochodowy jest generowany w sposób pseudolosowy - na każdy "segment" między węzłami (kółkami) jest generowanych kilka aut, które następnie jadą tak długo, aż napotkają koniec drogi (na skrzyżowaniach ZAWSZE skręcając w lewo). Więc jeśli masz 10km jednym ciągiem, to ruch masz minimalny, jeśli nastawiasz odcinków po 10m to aut będzie jeździć odpowiednio więcej.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 26-06-2010, 13:43
ZWD zrobił DSR -> Drogi Szybkiego Ruchu w TC o ile się nie mylę, wynika z tego że można stworzyć drogę na której będzie prędkość większa niż te 40 km/h...pytanie do specjalistów - jak ?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-06-2010, 18:09
remik napisał/a:
W TS2009/2010 istnieje wpis "traffic-speed' gdzie się definiuje prędkość pojazdów w configu. Nie wiem jak we wcześniejszych wersjach gry.
W TC1&2 brak tego wpisu, więc wszystkie wcześniejsze też nie mają takiej możliwości.
Co do regulacji ruchu na mapie zastanawiałem się nad tym już od dłuższego czasu i całkiem ładnie da się to zrobić w wersjach od TC w górę.
Podstawą jest wywalenie jakiegokolwiek ruchu z dróg widocznych i skierowanie ruchu na drogi niewidoczne (czyli pod widocznymi drogami tworzymy taką samą siatkę dróg niewidocznych). Większość ruchu na drogach niewidocznych też wyłączamy, tylko w niektórych miejscach wstawiamy tzw. "wyzwalacze pojazdów", tylko uwaga, wyzwalacze nie mogą być niewidoczne bo mimo, że będą generowały ruch to nie będzie on widoczny (ot taka surprisa ), a więc trzeba je zrobić widocznymi i sprytnie ukryć. Pewnie zastanawiacie się po jaką cholerę są te wyzwalacze, otóż drogi wrzucone w jeden ciąg generują ruch tylko w przypadku pojawienia się ich w zasięgu wzroku gracza, tylko drogi niezakończone z jednego końca generują ruch przez cały czas przebywania w ich zasięgu. W przypadku większości map nie jest to wada, ale jak chcecie się pobawić na jednej stacyjce jak ja, to po jakimś czasie ruch na drogach w zasadzie zniknie. Dodatkowym plusem generowania ruchu na drogach niewidocznych jest swoboda w kierowaniu pojazdów w odpowiednim kierunku, możemy więc bardziej, a w przypadku TC w pełni kontrolować potoki pojazdów, oczywiście w granicach ustalonych przez grę, nie wyrasta nagle milicjant kierujący ruchem w różnych kierunkach .
Dobra, się rozpisałem Pewnie większość z was teraz zadaje sobie pytanie, no dobra ale skąd wziąć takie drogi Gdybym był złośliwy, co niektórzy mi imputują to odpowiedziałbym z kątowni ale że nie jestem, to jak dacie mi trochę czasu wrzucę wersję beta na Megaupload. Drogi są oczywiście pod TC w górę, bazują na ruchu jednokierunkowym i zostały w pewnym zakresie przeze mnie wypróbowane (więc pomysłu nie wziąłem z sufitu ale dogłębnie go przebadałem jak na doktorka przystało ).