Wysłany: 19-07-2010, 12:32 Semafor wyświetla inny sygnał niż jest na mapie
Mam problem z semaforami erniego
Skonfigurowałem jeden semafor wjazdowy, uzależniłem zwrotnice. Jako wskazanie prędkości na semaforze dałem stop w tym pierwszym. Jak stawiam pociąg przed tym semaforem to mi się wyświetla sygnał czerwony a na mapie jest inny sygnał.
Na semaforze wyświetla się dobry sygnał tylko dla ostatniego uzależnienia zwrotnic.
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 19-07-2010, 14:09 Re: Semafor wyświetla inny sygnał niż jest na mapie
Krzysiek napisał/a:
Mam problem z semaforami erniego
Skonfigurowałem jeden semafor wjazdowy, uzależniłem zwrotnice. Jako wskazanie prędkości na semaforze dałem stop w tym pierwszym. Jak stawiam pociąg przed tym semaforem to mi się wyświetla sygnał czerwony a na mapie jest inny sygnał.
Ja miałem kiedyś też podobny przypadek, że uzależnienie rozjazdów miało dawać sygnał S1, ale gdzieś dalej jak jest jakikolwiek semafor (nawet kozioł oporowy) to wtedy dla TRS semafor podaje sygnał zezwalający mimo iż prawidłowo wyświetla się S1. Jak chcesz S1 dla AI to kieruj uzależnienie S1 dla przebiegu kończącego się na torze ślepym (bez semaforów, tarcz zaporowych ani kozłów), a jeśli układ stacji nie daje takiej możliwości to stosuj niewidzialne rozjazdy lub wykolejnice na torach bocznych.
Semafor mi wyświetla cały czas czerwone ale ja chcę aby było inne niż czerwone.
Semafor mi dobrze wyświetla sygnał tylko dla ostatniej zależności.
Dwa screeny:
Zdjęcie
To jest jak wygląda semafor i jaki daje sygnał
Zdjęcie
A tu jest z mapy i jest sygnał jaki powinien być wyświetlony na semaforze
ustawiłem główny sygnał stop jak pisali na tutaj na forum w temacie "semafory". Ale to jest tylko w tym pierwszym co ustawiam (tam gdzie jest prędkość maksymalna i t d)
a w zależnościach ustawiłem (we wszystkich)max minięcie przy maksymalnej prędkości.
Co najdziwniejsze było w tym że ten semafor wyświetla dobry sygnał na inny przejazd tylko na ten co skręca w lewo a potem w prawo i dojeżdża do semafora (ss niski)i zależy jaki jest sygnał to on taki wyświetla
Wywnioskowałem z tego że trs rozumie tylko ten przebieg na tym semaforze.
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 20-07-2010, 21:20
Skoro główna konfiguracja to "stój" to musi brakować ustawienia zależności i prędkości dla przebiegu którego Ci nie chce podać semafor.
To jest z tego co widzę powinieneś ustawić tak:
zw1 - prawo
zw3/4 - lewo lub prawo:
więc tutaj ustaw osobno na wprost (vmax 100) oraz osobną zależność na jazdę po angliku w bok (40 km/h)
Musisz podać każde możliwe ustawienia zwrotnic dla każdego przebiegu, jeśli zależność nie będzie spełniona choć przez jeden rozjazd to wyświetli Ci to co ustawiłeś na początku - STOP.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2010, 21:27
Krzysiek, po pierwsze wstawiamy miniaturki, to tak tytułem przepisów panujących na forum.
Po drugie, jeśli ustawiasz drogi przebiegu to pamiętaj aby na końcu każdej z nich był semafor (kozioł oporowy na końcu toru też jest sygnalizatorem).
Po trzecie dość ciekawym narzędziem do sprawdzania co faktycznie wyświetla sygnalizator jest reguła Display Custom Hud (do ściągnięcia z DLS), która działa w TC.
Podjąłem jeszcze jedną próbę skonfigurowania tych semaforów i je trochę chciałem wymienić ale trs scioł się i nic nie dało się zrobić trza było go wyłączyć.