FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
KG Projekt - Węzeł Kamienin
Autor Wiadomość
Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 27-07-2010, 17:20   

Troszkę podobne do stacji Mysłowice Brzezinka. Tak więc tam przy oporku nie powinno być tarczy.

drstrach
znawca

Wysłany: 27-07-2010, 18:00   

irekec napisał/a:
(...)i nie koniecznie 100 m od rozjazdow (...)

Z tym bym się nie zgodził, tam gdzie będą przejeżdżać składy z pełną prędkością bez zatrzymania semafory powinny być oddalone 100m od miejsca niebezpiecznego (ukres, zwrotnica). Dodatkowo wjazdowe powinny być oddalone 200m i W5 100m od zwrotki wjazdowej, przecież to stacja pełną gębą ;-)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 27-07-2010, 18:14   

irekec napisał/a:

Radek - ale ty się szczegółow czepiasz :-) no tak - prowadzisz przeca przepisową :-)
Ja tu z ludzkimi definicjami czegoś co nie wszyscy znaja , a Ty z przepisowymi -ruchowymi kurna . No to zapomnijmy o mijankach - niech wszystko będzie " stacjami"

A bo się czepiam :-) ludzkość trzeba edukować, inaczej potem wychodzą takie kwiatki, że ktoś p.o. w szczerym polu nazywa stacją, albo p.odg z peronem p.o. - stacją (no bo przeca peron jest, semafory są, to stacja jak nic, nie?) :-)
A że funkcje p.o. i p.odg. to dwie różne sprawy (p.o. to punkt handlowy, p.odg. to posterunek ruchu - techniczny) to mało kto wie. Tylko czasem są w jednym (geograficznie) miejscu.

--------------------
dla nieskrótowców:
p.o. - przystanek osobowy (peron i wiata, nic więcej)
p.odg. - posterunek odgałęźny (posterunek techniczny, mający tylko semafory wjazdowe.

:arrow: Patrykos:
To, że podobne, to nie oznacza, że "wywal bo nie powinno być". Nie wiemy, na czym się autor wzorował, zależy od sytuacji ruchowej (od potrzeb). Może akurat Tm-ka być musi :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

irekec
trainz

Wysłany: 27-07-2010, 19:23   

drstrach napisał/a:
irekec napisał/a:
(...)i nie koniecznie 100 m od rozjazdow (...)

Z tym bym się nie zgodził, tam gdzie będą przejeżdżać składy z pełną prędkością bez zatrzymania semafory powinny być oddalone 100m od miejsca niebezpiecznego (ukres, zwrotnica). Dodatkowo wjazdowe powinny być oddalone 200m i W5 100m od zwrotki wjazdowej, przecież to stacja pełną gębą ;-)

Nie muszą być 100m od miejsca niebezpiecznego jeżeli chodzi o wyjazdowe w tym konkretnym przypadku - one tylko powinny być , a często nie da się zachować takiej odległości :
a) 100m - gdy prędkość wjeżdżającego pociągu jest większa od 40 km/h.
b) 50m - gdy prędkość wjeżdżającego pociągu nie przekraeza 40 km/h.
i wtedy po prostu traktuje się taki przebieg jako sprzeczny i na semaforze wjazdowym nie podasz sygnału zezwalajacego na jazde do takowego semafora wyjazdowego stojącego blizej niż te 100 i 50 m od rozjazdu jezeli będzie on ( ten rozjazd ) w innym sprzecznym przebiegu.

Radek - "p.odg. - posterunek odgałęźny (posterunek techniczny, mający tylko semafory wjazdowe. " - a jak będzie miał też semafory wyjazdowe to co już nie będzie p.odg ?

Aleśmy nabili textu w temacie KGrida - wywalić by te dywagacje gdzieś ?
Ostatnio zmieniony przez irekec 27-07-2010, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 27-07-2010, 19:43   

[quote="RBach"]
irekec napisał/a:

To, że podobne, to nie oznacza, że "wywal bo nie powinno być". Nie wiemy, na czym się autor wzorował, zależy od sytuacji ruchowej (od potrzeb). Może akurat Tm-ka być musi :-)

Tak, ale spełnia tą samą funkcję - ochrania tor z łącznicy.

Bartek_Sp
trainz

Wysłany: 27-07-2010, 19:57   

Według mnie ta Tm-ka tam to dość dziwny pomysł, nie do końca rozumiem czemu miałaby ona służyć. Może niech w taj kwestii wypowie się autor co było zamysłem powstanie tego toru i postawienia tam tej TM-ki.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2010, 20:03   

W zamyśle w sumie nic konkretnego. Ot żeberko ochronne.
Dziękuję więc za konkretne i fachowe wypowiedzi ;)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 27-07-2010, 20:53   

Bartek_Sp napisał/a:
Według mnie ta Tm-ka tam to dość dziwny pomysł, nie do końca rozumiem czemu miałaby ona służyć. Może niech w taj kwestii wypowie się autor co było zamysłem powstanie tego toru i postawienia tam tej TM-ki.

To ja się jeszcze raz wetnę:
Jeżeli droga przebiegu z tego żeberka prowadzi wprost na tory, gdzie mamy jazdy pociągowe, a samo żeberko służy (jak pisał KGrid) do odstawiania loków, to powinna tam stać tarcza, ewentualnie może być wykolejka. Trzeba jakoś zabezpieczyć (w sensie ruchowym) niemożliwość wykonania jazdy manewrowej, gdy mamy przebieg pociągowy sprzeczny. Brak tarczy to brak możliwości zezwolenia/zabronienia jazdy manewrowej z żeberka.

Przykładowo: na tor wjeżdża skład, który SM z żeberka ma ruchem manewrowym przestawić "gdzieś". A że skład mamy długi i trzeba go było popychać, to jedzie popychacz, niesprzęgnięty, jakiś kawałek za składem - wjeżdża na semafor, przecinając wyjazd z żeberka. Przy braku TM-ki mechanik z żeberka może wjechać w drogę przebiegu popychacza (np o nim nie wiedział) - właściwy skład wjechał, więc chce go zaczepić i przestawić. I co? Ano BUM :-) Mając TM, nie ruszy się spod słupa, dopóki nie dostanie "oczka" Ms2 i katastrofy nie będzie. Oczywiście przyjmujemy, że np. dyżurny radiotelefon przepił (albo oddał jakiemuś MK) a nastawnia daleko.

Ma się tą fantazję, co nie? :-D
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2010, 20:49   

Ktoś powie że dwa segmenty to nic. Jednak dwa segmenty w mieście to wręcz filozofia budowania. Dlaczego? Ci którzy mieli przyjemność (bądź nieprzyjemność) jeździć Bronie-Łęczno, zauważyli że Bronie i Łęczno to dość duże miejscowiści z zabudową zwartą. Wybudowanie takich miasteczek, w sposób aby były ciekawe, ładne, mało monotonne i lekkie wymaga czasu i umiejętności. Kamienin jako miasto ukończony, wyszedł lekko, ładnie dla oka i przyjemnie. Mam nadzieję że i wam się podoba - zapraszam do komentowania ;)
Obecnie pozostała mi elektryfikacja sekcji towarowej, budowa 3 segmentów "wyjazdowych" i można konfigurować i wydawać. Kamienin jest oczywiście mniejszy od Nowodworska, aczkolwiek jest on o wiele moim zdaniem klimatyczniejszy. Stacja leży w samym centrum miasta, w pobliżu kilku zakładów przemysłowych. Pozwoliłem sobie zmienić perony w Kamieninie na te z repu 082.
Zapraszam do oglądania ;)

Radziosław
zaawansowany

Wysłany: 07-08-2010, 21:22   

Achh jak zwykle pełno zielska :P
Ale już na drugim planie oszczędziłeś!
Podpowiedź - jak mam wiaty peronowe bez cienia, dorzucam cień spline, bardzo przydatna rzecz, a i rumuni mają fajną wiatę z cieniem spline. Polecam.

Zergall
super user

Wysłany: 10-08-2010, 01:05   

Kacper - kolejna świetna mapa, ale znowu normalnotorowa. Może wziąłbyś się za wąskotorową mapkę? :)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2010, 14:40   

No to Kamienin i okolice zrobiony. Do wykończenia została sieć na towarówce, semafory - czylli powierzchowna sesja, z wybijającymi Sz na bok i hektometrarz ;) No i chyba tyle. Oto mapka samego Kamienina czyli węzła środkowego KG Projektu. Biorę się teraz za... ciężko określić za co, pewnie za jedentor. . .
Screeny.

I jak to wygląda w całości:

PS: Do wydania brakuje tylko znalezienie normalnych wiat peronowych z cieniem oraz perony 082 aktualizacja.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 15-08-2010, 14:50   

Czat :P

Normalnych wiat? Hmm - postaw sobie przy torach telefon - dodałem wczoraj na stronę - może klimat się wzbogaci. :)

Magazyn dla sprzątaczek jako budynek przystanku - tego nie grali :)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2010, 14:55   

Normalne, czyli takie które Ty zrobiłeś, tylko że w wersji zardzewiałej spline ;)
No nie grali, ale takie właśnie budyneczki na takie małe przystanki się nadają najlepiej, takie pudełko w wersji ruina - klimat polskiego PRLu wg. mnie jest ;)

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 15-08-2010, 15:02   

Taki mały szczegół - nazwy miejscowości na znakach drogowych pisze się minuskułą.

EU07-468
super user

Wysłany: 15-08-2010, 17:30   

A czy ta mapka bedzie pod TRS2004?
Jak niedoczytalem to sorka :]

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 16-08-2010, 22:11   

To doczytaj w tematach.

Kacper, gruba robota. Kontynuuj temat. Fajnie ze wracasz z wielka wena z mapami :)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2010, 14:17   

W nowym downloadzie TM moja nowa produkcja ;)

Wujek 082
znawca

Wysłany: 22-09-2010, 21:58   

Dla wszystkich poszukujących kuidów <kuid:440847:201000> i <kuid:440847:201001> użytych na mapie - tymczasowo znajdują się pod tym linkiem:

http://wyslijto.pl/plik/1uen4j8kay

Niebawem znajdą się w downloadzie na TrainzMaps.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2010, 21:12   

Komentarzy od groma, czyli mapa jest udana. Cóż. Wylot z Kamienina w jednotorze. Takie tam nic ciekawego, 12km szlaku między Kamieninem a Swarzewem. Proszę o komentarze:

Do sklikania za dwa-trzy tygodnie.

maluch506
user

Wysłany: 11-10-2010, 23:44   

Moze pomyslisz o udzwiekowieniu stacji (jakies zapowiedzi pociagow ) i dodaniu interaktywnego przemyslu. Poza tym mapa swietna , nie ma sie do czego przyczepic :)

Matosss
super user

Wysłany: 12-10-2010, 23:18   

No robota kapitalna :) Aż chce się pojeździć, tylko ja oczywiście jestem taki leń, że mi się nie chce ściągać dodatków do mapy. Ale w końcu będzie trzeba, bo aż kusi by ją zassać:P Pozdrawiam i powodzenia przy dalszych pracach:)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2012, 17:15   

Wielce prawdopodobne że na TMce (pamiętacie jeszcze co to było?) te screeny kiedyś się przewinęły. W każdym razie prace trwają. Ci którzy wierzyli w powrót KGrida.... niech wierzą dalej ;)

A potem jeszcze jedna stacja, tym razem z posterunkiem odstępowym i koniec.

Pytanie primo - lepiej zostać na 2006 czy przenieść się na 2009?

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 30-01-2012, 17:24   

Przenieś się i wymień już te stare tory (wiadomo na jakie).

Witamy z powrotem :)

szymon9263
trainz

Wysłany: 30-01-2012, 17:30   

Może nie jestem autorytetem w dziedzinie budowy map do TRS-a, ale czy nie lepiej już zaczęty projekt, który patrząc na screeny jest w dość zaawansowanym stadium prac skończyć w wersji TRS, w której się go zaczęło robić ?

W nowszych TRS drzewa i roślinność użyta na mapie działa dużo gorzej niż w TRS2006, a niektóre dodatki będą wymagały naprawy i przystosowywania do nowego TRS-a. Mnie osobiście wydaje się, że lepiej skończyć projekt w TRS 2006.

Pozdrawiam Szymon

PS. Mapa i bez drzew Speed Trees i torów 3d wygląda naprawę bardzo interesująco.
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 30-01-2012, 17:35, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu