Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-05-2008, 13:03 Dodatki krakowskie
Witam wszystkich, w pewnym momencie coś mnie tknęło do zrobienia dodatku do TRS, po kilkunastu nieudanych próbach i godzinach powstały pierwsze dodatki zrobione na podstawie zdjęć umieszczonych w serwisie PTT.
Oto one:
1.waga kolejowa Sopot wyścigi (26 poly), 2 i 3. kontenery Gold i Irisl (oba po 10 poly).
Są to moje pierwsze kroki w Gmax, proszę zatem o wyrozumiałość
Zapraszam do komentowania.
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 27-05-2008, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze: brawo, że mamy nową osobę, która zabrała się za Gmax-a. Na początku jest to trudne, ale jak widać da się tego nauczyć.
2. Brawo za oszczędność.
3. Co do tektur jakie maja one wymiary - wielkość
4. Przy teksturach warto je wyostrzyć.
5. Osobiście w wadze usunąłbym trawę, a w jednym kontenerze widac cos na teksturze.
6. W wadze drzwi są chyba za waskie. W Gmax otwórz model i w miejscu drzwi przyłusz nowy box o wymiarach szer 1, wys 2 (jako wymiary drzwi) i porównaj sobie czy wielkośc na teksturze odpowiada wymiarom w rzeczywistości.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-05-2008, 22:41
6. Drzwi w tej wadze są rzeczywiście takie wąskie.
3. Wymiary tex- 512x512.
5. Na tym kontenerze jest paleta drewniana, której nie byłem w stanie zamaskować.
4. Jak można je wyostrzyć?
5. Trawę postanowiłem zostawić.
Wyostrzyć można masą różnych programów, od Irfan View począwszy na Photoshopie skończywszy.
Paletę drewnianą można zamaskować na pewno za pomocą Photoshopa i narzędzia "Stempla" lub "Łatki" (nie wiem, czy dobrze przetłumaczyłem z angielska)
Pomógł: 13 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Mar 2008 Posty: 356 Skąd: Malbork
Wysłany: 27-05-2008, 23:49
Co do obróbki zdjęć ( textur ) polecam photoshop-a, w nim nie ma problemu z usunięciem czegokolwiek ze zdjęcia lub/albo nałożeniem nowej warstwy. Sam w nim pracuje zawodowo i jest fantastyczny do wszystkiego, teraz jeszcze firma łączy się z producentami z C4D, jeśli chodzi o konwertowanie plików do modeli 3D więc będzie miodzio :)
Szkoda tylko że modele przy konwertowaniu z C4D do Gmax-a gubią poligony ( czasami ,) bo na Cinemie4D się znam a jakoś Gmax mi nie podchodzi.
teraz wyglada to o niebo lepiej. mozna by jeszcze sprobowac troszke zmniejszyc jasnosc tekstur i zwiekszyc kontrast. ja osobiscie w photoshopie jasnac ustawiam miedzy -15, a -30 (w zaleznosci od tego jak ciemna jest tekstura) i kontrast na +15.
3 słowa dot. szafy, bo nie jest to "byle szafa" :)
PLK likwidując co się da na towarowej stacji Gdańsk Wiślany pozostawiła tylko szafę. Zanim powstała szafa stacja ma erę swojej świetności raczej za sobą. Wcześniej były 2 nastawnie mechaniczne, Tz elektryczne, biura, rewident, kasa, pomieszczenia socjalne (zawsze im zazdrościłem suszarni do ubrań) itd. Na stacji na zmianie pracowało ok. 10 osób nie wspominając o lokomotywach i ich obsłudze.
Dzisiaj rolę nastawniczego pełni nasz dysponent ds. kolejowych, on telefonicznie daje pozwolenie na jazdę CARGO i innych prywatnych przewoźników obsługujących bocznicę ORLEN oraz PG EKSPLOATACJA Nab. Wiślane (drobnica) i Szczecińskie (kontenery), CARGO zwija się ze swoim biurem (2 pracowników) do końca wakacji tak, że po PKP na Wiślanym zostaną tory, latarnie i szafa dzięki której można sobie samemu włączyć te latarnie, PKP stało się zbędne ... Na otarcie łez zostaną jeszcze, zapewnie na długie lata, ruiny 2 nastawni.
Szafa prawie zastąpiła pracę ok. 10 pracowników :)