Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 20-09-2010, 23:55 oznaczniki prędkości w ozn. literowym semafora - pyt.
mam takie pytanie, niedotyczące wprawdzie dodatków do TRSa, ale związane z sygnalizacją, a dokładniej z oznaczeniami semaforów, pomocne przy odczytywaniu jaki semafor należy zastosować korzystając ze schematów stacyjnych.
Mianowicie, chodzi mi o to, iż w dotychczasowej praktyce (teraz już chyba nie) przy oznaczeniu literowym semafora umieszczało się w indeksie górnym oznacznik prędkości, '2' dla semafora podającego sygnał na jazdę ze zmniejszoną prędkością, '1/2' dla semafora podającego sygnał do jazdy z maks. prędkościa i ze zmniejszoną prędkością, itd, tak jak jest opisane to tutaj:
http://www.transportszyno...jaswietlne.html
Wszystko byłoby ok, ale natknąłem się ostatnio na oznaczniki '3' oraz '4', których nie spotkałem nigdzie wcześniej i nie ma ich opisanych.
Takie coś wystepuje m.in. w Nasielsku:
W związku z tym moje pytanie jest takie:
orientujecie się może jakie są zasady stosowania tych oznaczników: '1', '2', '3' i '4'?
Zauważyłem że '4' trafia się na semaforach z pomarańczowym pasem świetlnym do sygnalizowania jazdy z prędkością 60 km/h, 'trójki' nie widziałem ale mam takie podejrzenie, wynikające z obserwacji:
'1' - przebieg z maksymalną prędkością
'2' - przebieg z prędkością 40 km/h,
'3' - przebieg z prędkością 100 km/h,
'4' - przebieg z prędkością 60 km/h.
Zna ktoś z Was zasady stosowania tych oznaczników?
Jak napisałem, mam pewien zamysł co do tego, ale być może to tylko takie moje 'gdybanie'.
jakby ktoś z Was wiedział coś na ten temat to byłbym wdzięczny, pomogłoby to ew. korzystając z planów stacyjnych dobrać odpowiedni semafor z 'paczki' (z odpowiednim pasem świetlnym), gdyby były bliżej znane zasady odczytywania tego.
Z góry dzięki ;)
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 20-09-2010, 23:56, w całości zmieniany 1 raz