FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Mannerheim
22-09-2010, 22:37
oznaczniki prędkości w ozn. literowym semafora - pyt.
Autor Wiadomość
Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 20-09-2010, 23:55   oznaczniki prędkości w ozn. literowym semafora - pyt.

mam takie pytanie, niedotyczące wprawdzie dodatków do TRSa, ale związane z sygnalizacją, a dokładniej z oznaczeniami semaforów, pomocne przy odczytywaniu jaki semafor należy zastosować korzystając ze schematów stacyjnych.

Mianowicie, chodzi mi o to, iż w dotychczasowej praktyce (teraz już chyba nie) przy oznaczeniu literowym semafora umieszczało się w indeksie górnym oznacznik prędkości, '2' dla semafora podającego sygnał na jazdę ze zmniejszoną prędkością, '1/2' dla semafora podającego sygnał do jazdy z maks. prędkościa i ze zmniejszoną prędkością, itd, tak jak jest opisane to tutaj:
http://www.transportszyno...jaswietlne.html

Wszystko byłoby ok, ale natknąłem się ostatnio na oznaczniki '3' oraz '4', których nie spotkałem nigdzie wcześniej i nie ma ich opisanych.
Takie coś wystepuje m.in. w Nasielsku:

Ponadto trafia się coś takiego również na planach, m.in. tu (tu jest akurat Modlin):
http://semaforek.xt.pl/wiki/images/0/0f/Modlin.gif

W związku z tym moje pytanie jest takie:
orientujecie się może jakie są zasady stosowania tych oznaczników: '1', '2', '3' i '4'?
Zauważyłem że '4' trafia się na semaforach z pomarańczowym pasem świetlnym do sygnalizowania jazdy z prędkością 60 km/h, 'trójki' nie widziałem ale mam takie podejrzenie, wynikające z obserwacji:
'1' - przebieg z maksymalną prędkością
'2' - przebieg z prędkością 40 km/h,
'3' - przebieg z prędkością 100 km/h,
'4' - przebieg z prędkością 60 km/h.
Zna ktoś z Was zasady stosowania tych oznaczników?
Jak napisałem, mam pewien zamysł co do tego, ale być może to tylko takie moje 'gdybanie'.
jakby ktoś z Was wiedział coś na ten temat to byłbym wdzięczny, pomogłoby to ew. korzystając z planów stacyjnych dobrać odpowiedni semafor z 'paczki' (z odpowiednim pasem świetlnym), gdyby były bliżej znane zasady odczytywania tego.
Z góry dzięki ;)
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 20-09-2010, 23:56, w całości zmieniany 1 raz  

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 21-09-2010, 09:44   

Jest dokładnie tak jak napisałeś :
- 3 to ograniczenie do 100 km/h,
- 4 do 60 km/h.
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 21-09-2010, 12:03, w całości zmieniany 1 raz  

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 21-09-2010, 21:42   

Mannerheim napisał/a:
Jest dokładnie tak jak napisałeś :
- 3 to ograniczenie do 100 km/h,
- 4 do 60 km/h.

ok, dzieki ;)

W takim razie moja wątpliwość rozwiana.
Można zamknąć temat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi