FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kieleckie Koleje Dojazdowe
Autor Wiadomość
panzer39
super user

Wysłany: 08-12-2010, 16:05   Kieleckie Koleje Dojazdowe

Witam wszystkich Użytkowników Forum.

Jest to moja pierwsza mapka, więc na pewno nie jest idealna i mnóstwo rzeczy należy w niej poprawić, dlatego te czekam na konstruktywne uwagi.

Mapa przedstawia całkowicie fikcyjne szlaki nigdy nie istniejącej kolei, przechodzące przez równie fikcyjne miasteczka - aczkolwiek stylistyką nawiązujące do klimatu Gór Świętokrzyskich schyłku lat 80...

Mapę buduję pod TS2009 korzystając w 90% z dodatków zawartych w spisie dla genialnej mapy Jamala, tak więc nikt nie powinien mieć problemów z ich dostępnością.

Na razie wrzucę tylko kilka zdjęć poglądowych, żeby jako tako przybliżyć Wam klimat mojej kolejki i to Wy ocenicie, czy w ogóle jest warto kontynuować nad nią prace;-)

Lxd2 ciągnie skład pustych jeszcze węglarek do KWK Nowiny.

Poranny pasażerski pędzi przez las w okolicy Brzezin.

Kolejka przejeżdża przez specjalnie dla niej wykuty w litej skale wąwóz.

Towarowy z zaopatrzeniem dla wielu wsi leżących wzdłuż trasy.

Mieszany skład wlecze się przed siebie, nie wiem jeszcze dokąd;-)

Świętokrzyskie...
Ostatnio zmieniony przez panzer39 08-12-2010, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 08-12-2010, 16:29   

Fajne, ale powiedz ile masz kilometrów trasy, porób screen shoty z góry na stacje (tak żeby było widać układy torowe) Jak się patrzy na SS to aż się chce coś robić z wąskiego toru :)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 08-12-2010, 19:44   

tak, robisz podstawowy techniczny błąd przy prezentacji, ale to typowe dla nas początkujących mapowiczów, tj . "patrzcie jakie fajne screeny robie" ;-)

proszę o kolejne tak ładne screeny jak te, ale przeplatane screenami z góry, zbliżenia na łuki, rozjazdy, stacje z otoczeniem itp. Przydało by się wiecej opisów odnośnie schematu mapy, opisy w stylu: "pociag wjezdza na stację Kwiatek" mniej nam mówią niż np.: "widok na północną głowicę stacji Zielsko".

Uważaj trochę z trawami, nie chodzi mi o wydajność kompa tylko o sposob rozmieszczenia.
Tutaj wygląda to niezbyt naturalnie, w zasadzie łyso tylko przy torze mega trawsko po pas.

Ale generalnie nie jest źle, pokazuj więcej.Aha, odnosnie jeszcze traw to tez zwracaj uwagę żeby trawa nie wchodzila w torowisko, albo, jesli juz ma wchodzic bo to tor jest zarosniety - niech wchodzi cała. Czesto sie nam przez nieuwagę zdarza ze trawa wchodzi "w polowie", zachodzi na szynę...to też nienaturalne.

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 11-12-2010, 03:17   

Fajnie że się ruszyło w wąskim torze, tabor rośnie w oczach a i za mapki się co niektórzy wzieli.
Zapodaj więcej SS tak jak koledzy przedstawili bardziej technicznych, jak na początek wygląda przyzwoicie.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości w dalszych pracach.

panzer39
super user

Wysłany: 19-01-2011, 22:28   

Witam po długiej przerwie wynikającej ze spraw zawodowych, rodzinnych oraz zdrowotnych a także ulepszaniu rosnącej mapki;-)

Przez ten czas naoglądałem się wiele Waszych zacnych mapek i z każdej starałem się wyciągnąć jakąś naukę, kierowałem się również Waszymi sugestiami w tym temacie. No i chyba zrobiłem niewielki postęp, ale to Wy ocenicie.

Przede wszystkim lekko odszedłem od koncepcji lokalizacji tej kolejki w bezpośredniej okolicy Kielc, przynajmniej na razie, bo wciąż nie ma jeszcze stacji początkowej, ani końcowej i wszystko może się zdarzyć.

Czemu chwilowo zrezygnowałem ze Scyzoryków w charakterze pasażerów? Bo lokalizuję swoją mapkę w czasie obecnym lub też bardzo niedalekiej przyszłości (o tym kiedy indziej), a wnikliwie studiując mapy okolic Kielc doszedłem do smutnego wniosku że po prostu nie ma gdzie ułożyć torów żeby oddać mniej więcej klimat powiatu i nie prowadzić ciuchci przez same wsie i pola. No, ale jak już wspomniałem, zobaczymy, co mi jeszcze do głowy przyjdzie.

No to pora na prezentację.

UWAGA: Pozwoliłem sobie na wplecenie wątku fabularnego nie mającego z rzeczywistością nic wspólnego a nadającego mapie nieco życia. Poza tym każdą lokację wymyślam w głowie, nawet jeden metr trasy nie istnieje nigdzie w realu;-P

Remastering kanionu widocznego na jednym z pierwszych screenów w tym temacie.

Stacja Piaski. Przed laty niedaleko tego miejsca biegła nitka Świętokrzyskiej Kolejki Leśnej, lecz w momencie powstawania KKD ŚKL oddawała ostatnie tchnienia, tak więc planowane przez PKP połączenie obu kolei nigdy nie doszło do skutku.

Spichlerz opuszczony tak dawno, że nawet miejscowi nie pamiętają do czego i komu służył. W każdym razie do około 2003 roku Kolejka korzystała z rampy załadunkowej zbierając płody rolne z pobliskiej wsi - od tamtego czasu rampa stopniowo zarasta trawą a budynek popada w jeszcze większą ruinę

Widok na stację z innej perspektywy.

Jak wcześniej.

Stary, lecz nierozkradziony - być może sprawny? - Staliniec. Dlaczego nikt go stąd nie zabrał? Do czego służył w takim miejscu? Mroki komunizmu nawet w XXI wieku nie opuszczają naszej polskiej ziemii...

Widok z góry na układ torowiska. Zwrotnice nie działają bo na boczne tory od lat nie wjechał żaden pociąg...

Ostatni rzut okiem na stację. Wieść głosi, że nad pobliskim stawem słychać czasem czyjeś żałosne zawodzenia. Czyżby miało to związek z tajemniczą, odseparowaną budowlą, która zwłaszcza o zmroku nadal robi niesamowite wrażenie na okolicznych mieszkańcach...?

Widok na szlak w stronę Kopanin. Z powodu fatalnego stanu torów dopuszczalna prędkość wynosi tu jedynie 20km/h i sądząc po opieszałości gmin - raczej nieprędko się to zmieni.

Zbliżamy się do stacji Kopaniny. Miejscowa anegdota głosi, że Kolejka podupadła z powodu wybudowaniu tu linii wysokiego napięcia i wąskotorówka straciła podstawowe źródło utrzymania, czyli wożenie prądu w węglarkach dla mieszkańców;-)

A oto Kopaniny. Jest to zwykła świętokrzyska wieś, po świętokrzysku zarządzana - do wsi doprowadzono prąd i wodę i wybudowano piękny kościół, lecz zapomniano o utwardzonej drodze...

Ale za to prowadzona przez pana Zbigniewa stacyjka robi ogromne wrażenie na turystach głównie ze względu na panujący tu nienaganny porządek utrzymywany przez staruszka. Pan Zbigniew był niegdyś maszynistą na Kolejce Leśnej, lecz po przejściu na emeryturę nie mógł oderwać się od wąskotorowych klimatów i wziąwszy w dzierżawę maleńką stację stara się wpompować ostatnie łyki świeżego powietrza w umierające płuca Kieleckiej Kolei Dojazdowej...

Rumunek wjeżdża na teren stacji od południa.

Przejazd od drugiej strony.

Inne ujęcie stacji.

\
Układ torowy. Obecnie z powodu niewielkiego ruchu rola stacji jako mijanki jest niewielka, lecz w sezonie letnim pan Zbiegniew musi się nieraz mocno pomęczyć ze zwrotnicami;-)

Wjazd na stację od północy. Powedzcie mi, czy te znaki mogą być tak umieszczone? Wiem, że oba muszą stać w odległości drogi hamowania od stacji, ale nie znam się na tym zbytnio i nie wiem czy dobrze to zrobiłem. Zwrotnica jest ustawiona jakieś kilkadziesiąt metrów przed stacją.

Drzwi do lasu. Las również po remasteringu od czasów pierwszego mojego posta.

Przejazd remastered.

Szlak do Wolicy.

Przystanek Wolica. To jedno z nielicznych miejsc na Kolejce gdzie nigdy nie brakuje chętnych na przejażdżkę. Powód? PKS jeździ tu zaledwie co trzy godziny z powodu małej rentowności trasy. Paradoks na korzyść Kolejki;-)

Szybki rzut oka na wioskę. Wieść niesie, że tutejszy kościół ma doskonałego organistę, który zwłaszcza w święta potrafi zagrać i zaśpiewać wręcz operowo. I znów punkt dla Kolejki i turystów;-)

Inne ujęcie.

Kolejny remaster.

A to jest prawdziwe zdjęcie:->

Świętokrzyskie krajobrazy.

Ciąg dalszy.

Leśna głusza.

Stacja Ciche. Znajduje się tu mała stacyjka oraz rampa należąca do pobliskiej fabryki narzędzi, której prezes jako jeden z ostatnich w Polsce zauważa dwukrotną oszczędność przy transporcie wąskotorowym wobec samochodowego...

Inna perspektywa. UWAGA: Otoczenie stacji nie jest jeszcze ukończone!

Widok z lotu gołębia. Przy stacji tor rozgałęzia się do Miasta X oraz Miasta X (jak powstaną to zrobię kierunkowskazy:-P).

Wjazd na stację od wschodu. W tle Góry Świętokrzyskie.

Przystanek przy PGRze. Od czasu do czasu wsiadają tu pracownicy oraz mieszkańcy pobliskiej wioski. Niestety, nie jest to nawet procent dawnego ruchu...

Oto sam PGR.

Przejazd na południe w stronę PGRu oraz Wolicy.

Od drugiej strony.

Obóz harcerski w lesie, z ogniskiem, a drzewa szumią... Ach te czasy...:-)

Tory normalne i wąskie, jak widać. Niezelektryfikowana, lecz często uczęszczana linia Kielce - Końskie.

Na pierwszym planie trup komunikacyjny. Na drugim też trup, ale zdrowy, który w jakiejś spółce pożyje jeszcze ładnych kilka lat...

Jedzie pociąg...

Mam nadzieję, że przyjąłem dobrą koncepcję i mnie za nią nie zmiażdżycie...?;=)

Oczywiście pragnę rzeczowej krytyki, zakochałem się w Trainzie i stale dążę do perfekcji, więc wszelkie opinie będą bardzo mile widziane:-)

McDreamy
znawca

Wysłany: 19-01-2011, 22:38   

Mapka bardzo fajna, świetnie dopasowałeś do siebie dodatki. Uzyskałeś świetny efekt wizualny, gratuluje i oby tak dalej :->
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 19-01-2011, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 19-01-2011, 23:30   

Eeee, szczeny nie mogę podnieść nadal :shock:

Powiem tak, opisy pod SS czyta się na prawdę świetnie, po prostu GENIALNE!! Nie wiem co powiedzieć, jeszcze jak widzę nasze repaint'y na ss, to na prawdę mam ochotę robić coś więcej :)

Na początku myślałem, że fajnie jeden post napiszesz i koniec z fajnym projektem, a jednak (i dobrze że nie miałem racji) nie miałem racji :mrgreen:

Czekam na następne ss i koniecznie takie opisy :), jak coś trzeba wymodelować co by Ci pasowało do mapy, specjalny tabor zrobić - nie ma problemu, do takiej mapy w każdej chwili pomogę!

Bardzo się cieszę, że scena wąskiego toru się rozwija, tutaj GKW i jeszcze Twoja mapka, ahh!
Powodzenia w projekcie!!!

Korzeń 
znawca

Wysłany: 19-01-2011, 23:53   

Powiem tak, w porównaniu z pierwszymi screenami ogromny postęp. Klimat mapki jest niesamowity, a podpisy do obrazków świetne! Przyznam, że na początku myślałem, że to jakieś jałowe teksty będą, ale na szczęście bardzo się pomyliłem :-D . Mam tylko jedno zastrzeżenie. Niestety, nie samymi zachwytami człowiek żyje. :-P . Momentami najbliższe otoczenie wydaje się strasznie monotonne, np. tutaj, albo tutaj Aż się prosi żeby w obrębie tej trawy wstawić jakiś niższy krzaczek.
Świetna robota! Mam nadzieję że wena szybko Cię nie opuści, zarówno przy tworzeniu kolejnych odcinków mapy jak i komentarzy do nich.
Jak koledzy wyżej, życzę powodzenia w projekcie.

Cris 
znawca

Wysłany: 20-01-2011, 00:10   

Mapa jest naprawdę dobra, i bardzo ważna jeśli chodzi o mapy wąskotorowe, bo takich jest wciąż mało, a dzięki takim produkcjom geodezyjnym świat wąskiej kolei stoi otworem na rzesze ludzi którzy w żaden sposób nie mieli z takową koleją do czynienia. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach, co by weny nie zabrakło, i cierpliwości przy budowie.

panzer39
super user

Wysłany: 20-01-2011, 00:47   

No więc tak; bardzo dziękuję za ciepłe komentarze:-)

Co do monotonności - kombinuję na wszystkie strony co by tu w to zielsko wstawić żeby trawa doszczętnie tego krzaczka nie udławiła - znalazłem na DLSie coś co by mi pasowało, ale tylko w jednym egzemplarzu- w każdym razie jestem na tropie;-)
A jeśli chodzi o las - wzorowałem się na lasach w okolicy Chęcin, gdzie obecnie mieszkam. No i starałem się te lasy odzwierciedlić jak najwierniej, tylko że znów brakuje mi jesiennych, badylastych krzaków których nie zasłaniałyby drzewa. No, ale wszystko jeszcze przede mną, bo to co widać na ss to chyba z piąta wersja lasów, ponieważ staram się je produkować tak, żeby były i lekkie i jakoś wyglądały. A próby wciskania do nich na siłę różnego rodzaju krzaków 3D zbyt obciążały silnik. W każdym razie w wersji finalnej lasy pewnie znów przejdą delikatny remastering i będą wyglądały inaczej, tj. lepiej:-)

Heh, powiem szczerze, że jak żyję nie widziałem jeszcze na oczy rumuna ani sprawnego parowozu o jeździe kolejką nie wspominając:-D Więc sam sobie przybliżam temat, można tak powiedzieć;->

Mam co prawda w odległości 30km Kolejkę Jędrzejowską (której to projekt - jeśli życie pozwoli - powstanie wiosną), no, ale nie miałem jeszcze okazji z niej skorzystać z racji tego, że dowiedziałem się o niej dopiero jesienią, jak już kończyła kursy (brawa dla urzędników JKD od marketingu, że w Kielcach nie ma ani jednego plakatu promującego bez wątpienia największą atrakcję turystyczną Ponidzia:-P).

Pod jednym ze ss zadałem pytanie odnośnie ustawienia znaków W1 i W6 jednego za drugim i bardzo proszę o odpowiedź bo ta sprawa - jak widać - spędza mi sen z powiek:D

Pozdrawiam i życzę miłej nocy:-)

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 20-01-2011, 00:55   

Jak byś zaglądał na Jędrzejowską to porób zdjęcia na tekstury, to Ci bym do mapki (jakbyś robił) porobił dedykowany tabor :)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 20-01-2011, 10:57   

Mały badylasty krzaczek jest w paczce Niffiego dostępnej w download ptt. Ukrywa się pod nazwą baum jeśli dobrze pamiętam.
Co do wskaźników. Nie jestem specem, ale na wąskotorówkach zawsze ustawiałem jakieś 300m od pierwszego rozjazdu, a w6, lub w6a około 150m od punktu do którego się odnosi.

panzer39
super user

Wysłany: 22-01-2011, 13:26   

Nadeszła pora na mały add-on do poprzedniej galerii, prezentujący mapkę z perspektywy zwykłego człowieka;-) Spodobały się Wam opisy, więc teraz coś więcej;-)

Relacja z przejazdu IX Pociągu Specjalnego Kieleckiej Kolei Dojazdowej z dn. 15.09.2011r. cz. 1

Godzina 7:45. Na nieużywanym od dawna placu jak co roku zaaranżowano parking dla autobusów turystycznych. Gdy wysiadłem z samochodu, pociąg stał już przy stacji, wrzawa tłumu mieszała się z odgłosami parowozu i radiowej muzyki dochodzącej ze stacyjki.

W tym roku zainteresowanie Kolejką przeszło chyba najśmielsze oczekiwania organizatora - oba wagony 1Aw miały już prawie pełne obłożenie, a wyjazd dopiero za pół godziny, więc ludzi na pewno jeszcze przybędzie. Zwróciłem uwagę na wagon techniczny, zastanawiając się, czy zgromadzone w nim narzędzia przydadzą się podczas przejazdu czy też choć raz wszystko pójdzie dobrze...

Klimatyczna fotka najbliższego otoczenia stacji. Pomyśleć, że niegdyś te szyny błyszczały, a nasmarowana zwrotnica ustawiała się z łatwością po kilkadziesiąt razy na dobę...

Porozmawiałem przez chwilę z panem Zbigniewem, który pełni dziś zaszczytną rolę pomocnika maszynisty - w końcu nikt lepiej od niego nie zna się na budowie wąskotorowego parowozu:-) Staruszek promieniał jak co roku, widząc aż tylu młodych ludzi żądnych historycznej wiedzy oraz wrażeń estetycznych, jakich bez wątpienia dostarcza wąskotorowa kolej...

Miejscowe handlarki rozłożyły przy stacyjce mały targ, a naturalne płody rolne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem turystów. Zupełnie jak za dawnych lat...

Ponieważ poruszałem się samochodem i nie było mi dane jechać pociągiem, wszystkie zdjęcia wykonywałem z pobliskich dróg, dzięki czemu zawsze udawało mi się uchwycić cały pociąg wraz z krajobrazami:-)

Mój wysłużony Tarpan wesoło podskakiwał na wybojach, ale tylko dodawało to wykonywaniu zdjęć niepowtarzalnego uroku minionych czasów;-)

Kolejka z perspektywy trasy numer 786.

Parowóz dzielnie wspina się na łagodny nasyp prowadzący do przystanku przy wsi Wolica. Remont kotła wysłużonej maszyny wyniósł TMKKD ponad 40tys. złotych, które na szczęście udało się w większości sfinansować ze środków unijnych, dzięki czemu zabytkowa lokomotywa jeszcze przed długi czas będzie wykonywała swoją pracę...

Pociąg dojeżdża do przystanku w Wolicy. Na zdjęciu ładnie widać stan techniczny torów, które są pokrzywione z powodu pogniłych podkładów i brakiem regularnych przeglądów, na które brakuje pieniędzy. Cóż, tak polityka samorządów.

Pociąg Specjalny po raz dziewiąty dojeżdża do przystanku Wolica.

Px48 pełną parą i z donośnym gwizdem przejeżdża przez drogę numer 786.

Pierwszy fotostop na trasie, czyli przerwa na zdjęcia, papierosa i siku:-)

Pełen profesjonalizm zawodowego fotografa - sprzęt w pełni dostosował do epoki, która znajdzie się na zdjęciach.

A oto jedna z jego doskonałych fotografii.

Tu widzimy piękno świętokrzyskich krajobrazów, które udało mi się zarejestrować podczas pierwszej części wycieczki.

Okolice Wolicy.

Widok z wieży kościelnej w Wolicy.

Rolnicze krajobrazy świętokrzyskiego.

Najpiękniejsze lasy w Polsce;-)

Korzeń 
znawca

Wysłany: 22-01-2011, 13:52   

Co będę się rozpisywał... Jest pięknie i czekam na więcej! :mrgreen:

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 22-01-2011, 14:13   

Korzeń napisał/a:
Co będę się rozpisywał... Jest pięknie i czekam na więcej! :mrgreen:

Dokładnie, kibicujemy budowie tej mapy :mrgreen:

Btw; Coś nie działa poprawnie widok nocy w 1aw, bo się świeci w dzień :-? Chyba to Robercik poprawił, więc spróbuj pobrać jeszcze raz te wagony i sprawdź czy działa, bo cholernie psuje efekt SS.

Pozdrawiam i czekam na kolejne SS :)

panzer39
super user

Wysłany: 22-01-2011, 16:01   

shaggy napisał/a:
Btw; Coś nie działa poprawnie widok nocy w 1aw, bo się świeci w dzień :-? Chyba to Robercik poprawił, więc spróbuj pobrać jeszcze raz te wagony i sprawdź czy działa, bo cholernie psuje efekt SS.

Eee... To jest widok nocny?^^
Coś mi się sknociło gdy wsiadło mi mnóstwo pasażerów - na pierwszych screenach gdy w wagonie siedzi tylko kilka osób jest ok, no ale później nawet drzwi nie da się otworzyć bo wygląda to jakby wagon wypełniało pole siłowe - a co najciekawsze - ściągnąłem tą nowszą wersję i jest to samo, z tym, że nie ma już znaczenia ile osób siedzi w środku:-/

Moje Btw; czy ma ktoś w planach stworzenie lokomotywki Lyd-1?^^

PX48-28
super user

Wysłany: 22-01-2011, 16:26   

Mapka jest SUPER. :mrgreen:
Fajowy klimacik. :-P
Co do lokomotywy to jak już Lyd1, ale ktoś robił i zdechło. :-(

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 22-01-2011, 16:31   

Lyd1 robi Patrol- EOT

PX48-28
super user

Wysłany: 22-01-2011, 18:01   

No to przepraszam za błędne info, niewiedziałem :oops:
Ostatnio zmieniony przez PX48-28 22-01-2011, 18:01, w całości zmieniany 1 raz  

panzer39
super user

Wysłany: 28-01-2011, 16:46   

Witam, przedstawiam dziś kolejne 2 km swojej mapy, zawierające pierwszy duży Industry Spot:-P

Las po kolejnym masteringu, tym razem ostatnim, bo jeśli przyszłoby mi go lepić po raz kolejny, nie mógłbym chyba wyjrzeć za okno:-P

Z góry usprawiedliwię się wobec nieuniknionych dywagacji na temat mało urozmaiconego, najbliższego otoczenia torów. Otóż w swojej mapie stawiam na przestrzeń, tak, by podczas jazdy było widać coś więcej poza promieniem 300 metrów od torów - rzecz jasna bez żadnej umowności oraz ustępstw na rzecz wydajności. Nie dysponuję silną maszyną, bo pracuję na laptopie z prockiem DualCore 2GHz, 2GB RAMu oraz 64-megową kartą graficzną no i właśnie dla takiej minimalnej konfiguracji opracowuję całe otoczenie - i nic się nie zacina, ani nie zamula, więc chyba idę dobrą drogą:-)

Co do samych technikaliów - staram się jak mogę nie stosować kostropatych krzaków 3D, teł ani zlepków pikseli zamiast lasów na horyzoncie. Moja ulubiona trawa JVC z premedytacją zżera piękne krzaki Niffy'ego albo Greenery, dlatego też, w przeciwieństwie do wielu autorów, przy samych torach po prostu ich nie używam - krzaczek na horyzoncie znikający przy podjechaniu doń na 10 metrów po prostu mi się nie podoba.

Jednym zdaniem: TS2009 daje możliwość widoku na 5 km i w takim kontekście pracuję - a jeśli przywalę zieleninę przy torach - mój komputer po prostu zdechnie:-P Ot co:-P

Miasteczko Ciche - tym razem nie będzie fajnych opisów, bo nie mam do nich natchnienia, pojawią się przy jakimś większym dodatku:-)

Stacja węzłowa Ciche w pełnej okazałości.

Gdzieś na szlaku do Kopalni Piasku Miedzianka.

Przejazd na linii normalnotorowej Kielce - Końskie, która doczekała się elektryfikacji, choć nigdy nie istniała - fenomen, nie?;-)

Obie linie z lotu gołębia. I świętokrzyska przestrzeń, o której wspominałem:-)

Polne przejazdy.

A to już Kopalnia Piasku. UWAGA: proszę o wszelkie sugestię oraz krytykę (jeśli jest konieczna) bo wszystko robiłem z pamięci, tak jak ja sobie taką kopalnię wyobrażam, gdyż samego interesu jeszcze na oczy nie widziałem:-) Przyznam, że chciałem nieco pomysłów ściągnąć z genialnej mapy Jamala, ale brakuje mi do niej ponad 200 obiektów i to akurat kopalnianych - więc poza piachem nic tam nie było:-)

Shaggy 
zaawansowany
Ave faur

Wysłany: 28-01-2011, 17:22   

Po pierwsze to moim zdaniem pasowałoby, na części piaskowej, dać coś pod te podkłady 3d, jakaś ciemniejsza tex, może trochę trawki na niej (małe krzaki lub coś w tym stylu), w ogóle to te rosyjskie/ukraińskie tory są fajne, proponowałbym je na całej mapie poukładać :)

Jeśli chodzi o ta "koparkę" to raczej nie pasuje, proponowałbym coś mniejszego. I może taką przeładownie z wagonów wąskotorowych na normalnotorowe (chyba czegoś takiego nie ma, więc spróbuje zrobić, jak chcesz)
Ogólnie to fajna fikcja :mrgreen: :)

Odpowiedz do tematu