Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 506 Skąd: Kowary
Wysłany: 15-02-2011, 22:02 Puszcza Mazowiecka
Trzeba zrobić przerwę od repaintów na chwilkę i zająć się geodezją :P
A więc, tworzę mapkę w klimacie dzisiejszych Mazowieckich lasów, pól itp. (przynajmniej się staram, aby podobnie wyglądało).
Mapa zaczyna się w mieście (jeszcze bez nazwy):
Tuż za miastem zaczynają się pola, działki, wiochy itp.
Tutaj zbliżamy się do posterunku odgałęźnego, gdzie zjedziemy na CMKę.
I CMK:
Zamierzam zrobić 30-40km CMKi i jeszcze rozwinąć bardziej miasto, jakąś większą stację zrobić. Na razie tyle, za jakiś czas kolejna porcja screenów i większy opis mapy.
Słowa krytyki mile widziane :)
mr s [Usunięty]
Wysłany: 15-02-2011, 22:35
Ogólnie mapa anty przyczepna :) tylko ta roślinność np tu:
W jednej linii nie wygląda to najlepiej, postaraj się to nieco urozmaicić, dodaj jakieś większe, mniejsze krzaki, bądź bardziej zdecydowany na konkretną porę roku i powinno być ok. Pewnie to i tak by się zmieniło z biegiem czasu ale nic innego nie rzuciło mi się w oczy
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 15-02-2011, 22:47
Mapka fajna, miła dla oka, całkiem przyjemny klimat. Nie ma się czego przyczepić, a na dodatek fajnie ze ktoś buduje mapkę gdzie będzie można pośmigać nowszym taborem i większymi prędkościami :)
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-02-2011, 23:33
Jak na Mazowsze to za dużo dużych liściastych drzew w plenerze. Stawiaj moim zdaniem mniejsze ale owocowe (Jarzębiny, Jabłonie, Śliwy i inne). Przede wszystkim trzeba dodać dużo brzózek pojedynczych jak i w skupiskach, oraz trochę iglaków stojących luzem.
Nieźle wyszły te kamienice w mieście, na wschodzie polski większość kamienic jest otynkowanych a nawet jeżeli teraz tynku nie mają to w 75% były kiedyś z tynkiem. Czyli wszelkiego rodzaju bogate wzornictwo z różnokolorowych cegieł odpada. I te zastosowane w tym pokazanym miasteczku (modernizm międzywojenny) nieźle spełnia swoją rolę. Brakuje mi budynków drewnianych.
Nie pasuje mi peron z kostki brukowej (na mazowszu kafle, perony ziemne, asfaltowe, kostka niezmiernie rzadko i raczej w stacjach których w jakiś sposób dotykali się niemcy), także styl zastosowanego budownictwa kolejowego. U nas nastawnie mogą być różne:
-z białej cegły silikatowej
-tynkowane
-kwadratowe i przeszklone budownictwo w stylu gierkowski PRL
-kontenery, betonowe koszmarki, budynki obite blachą trapezową
Mniej budynków ceglanych, więcej architektury PRL-u typu biurowce lipsk, hale z blachy, no i także tych betonowych (czyli budynki w odcieniach szarości)
Oczywiście zdarzają się w wielu miejscach budynki z czerwonej cegły ale są bardzo charakterystyczne i nie mają zazwyczaj nic wspólnego z pruskim dworcem znormalizowanym typu "słonecznik"
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 15-02-2011, 23:34, w całości zmieniany 1 raz
Gumiś, świetna mapa! Ma klimat, podoba się. Uwaga natury technicznej, sieć trakcyjna.
http://img826.imageshack..../screen144b.jpg Usuń stąd tą bramkę. Takich półbramek nie ma nigdzie, bo to jest bramka stosowana w latach 50 i 60. Budujesz ją z dwóch części. Kolejna rzecz, ma wysokie ramię i wielką podstawę, stosuje się ją tylko i wyłącznie na terenach gdzie występuje eksploatacja górnicza. Wysokie ramię umożliwia podniesienie pomostu w razie opadnięcia terenu i podwyższenia toru bez konieczności wymiany słupów. No i wysięgniki, powinny zniknąć. Takie na których linę nośną mocuje się bezpośrednio do konstrukcji nośnej bramki/półbramki stosuje się tylko w wypadku sieci pół skompensowanej, czyli kolej piaskowa, tory dodatkowe elektryfikowane w latach 50, 60 i wczesnych 70 oraz bocznice kopalniane w GOPie. Tutaj tylko sieć skompensowana, czyli tradycyjne wysięgniki takie jak na szlaku.
Gumiś! Super mapka, bardzo mi się podoba fajnie, że jest rozwijany segment "elektryczny" na polskiej scenie Trainz.
Widziałem jakąś nową Twoją produkcję w składzie tego pośpiecha chyba
Mam jedno pytanie, jakbyś mógł mi napisać na pw albo tutaj. Jak zrobiłeś ten przejazd kolejowy, wiem, że ze Zwierzakowych składników, ale ja mam w swojej paczce tylko przejazd jednotorowy z jedną płytą a Ty masz trzy (chodzi mi o screen z nastawnią)
A tak poza tym to super
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 18-02-2011, 08:17, w całości zmieniany 1 raz
Jak na Mazowsze to za dużo dużych liściastych drzew w plenerze. Stawiaj moim zdaniem mniejsze ale owocowe (Jarzębiny, Jabłonie, Śliwy i inne). Przede wszystkim trzeba dodać dużo brzózek pojedynczych jak i w skupiskach, oraz trochę iglaków stojących luzem.
Nieźle wyszły te kamienice w mieście, na wschodzie polski większość kamienic jest otynkowanych a nawet jeżeli teraz tynku nie mają to w 75% były kiedyś z tynkiem. Czyli wszelkiego rodzaju bogate wzornictwo z różnokolorowych cegieł odpada. I te zastosowane w tym pokazanym miasteczku (modernizm międzywojenny) nieźle spełnia swoją rolę. Brakuje mi budynków drewnianych.
To jest właśnie sedno całej sprawy jesli chodzi o otoczenie w takim regionie.
Jesli robisz mapę dla TRS2006+ to możesz rozważyć rosyjskie dodatki, ale możesz stracić popularność bo są dość ciężkie. Rosjanie mają wszystko co trzeba by odtworzyć klimat dawnej Kongresówki. Te drewniane domki, otynkowane, pobielane niskie kamieniczki jak w Piotrkowie Tryb czy Koluszkach, Skierniewicach... :) miód. Ewentualnie będziesz musiał powielać te same lżejsze budynki rozsądnie... Budynki z Sudet czy z Górnego Śląska gwałcą założenia o klimatach mazowieckich.
O sosnach pisałem Ci na TM. Przyjrzyj się mojemu lasowi przy szlaku do Spały...to by tak mniej więcej było.... oczywiście nic nie narzucam.
To będzie dobry projekt, czuję w kościach ;-)
PS.
Koledzy, jesli niektórzy piszecie że do mapy nie mozna sie przyczepić i w tym samym poście jest lista sugestii do zmian to ja nie bardzo kumam osohozi :). Jest sie do czego przyczepić ale założenia i klimat mapy jest dobry. To jest ważne.
Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 506 Skąd: Kowary
Wysłany: 18-02-2011, 22:26
Wielkie dzięki za dobre porady, na pewno z nich skorzystam i poprawię roślinność, ostatnio przeglądam masy zdjęć z Mazowsza i postaram się odwzorować niektóre rzeczy.