FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Puszcza Mazowiecka
Autor Wiadomość
gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 15-02-2011, 22:02   Puszcza Mazowiecka

Trzeba zrobić przerwę od repaintów na chwilkę i zająć się geodezją :P

A więc, tworzę mapkę w klimacie dzisiejszych Mazowieckich lasów, pól itp. (przynajmniej się staram, aby podobnie wyglądało).

Mapa zaczyna się w mieście (jeszcze bez nazwy):

Tuż za miastem zaczynają się pola, działki, wiochy itp.

Tutaj zbliżamy się do posterunku odgałęźnego, gdzie zjedziemy na CMKę.

I CMK:

Zamierzam zrobić 30-40km CMKi i jeszcze rozwinąć bardziej miasto, jakąś większą stację zrobić. Na razie tyle, za jakiś czas kolejna porcja screenów i większy opis mapy.

Słowa krytyki mile widziane :)

mr s
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2011, 22:35   

Ogólnie mapa anty przyczepna :) tylko ta roślinność np tu:

W jednej linii nie wygląda to najlepiej, postaraj się to nieco urozmaicić, dodaj jakieś większe, mniejsze krzaki, bądź bardziej zdecydowany na konkretną porę roku i powinno być ok. Pewnie to i tak by się zmieniło z biegiem czasu ale nic innego nie rzuciło mi się w oczy :-)

Cris 
znawca

Wysłany: 15-02-2011, 22:47   

Mapka fajna, miła dla oka, całkiem przyjemny klimat. Nie ma się czego przyczepić, a na dodatek fajnie ze ktoś buduje mapkę gdzie będzie można pośmigać nowszym taborem i większymi prędkościami :)

McDreamy
znawca

Wysłany: 15-02-2011, 22:55   

Ja bym tylko dodał roślinność spline JVC aby tak monotonie te krzaki nie wyglądały, reszta wypas. Powodzenia.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 15-02-2011, 23:33   

Jak na Mazowsze to za dużo dużych liściastych drzew w plenerze. Stawiaj moim zdaniem mniejsze ale owocowe (Jarzębiny, Jabłonie, Śliwy i inne). Przede wszystkim trzeba dodać dużo brzózek pojedynczych jak i w skupiskach, oraz trochę iglaków stojących luzem.

Nieźle wyszły te kamienice w mieście, na wschodzie polski większość kamienic jest otynkowanych a nawet jeżeli teraz tynku nie mają to w 75% były kiedyś z tynkiem. Czyli wszelkiego rodzaju bogate wzornictwo z różnokolorowych cegieł odpada. I te zastosowane w tym pokazanym miasteczku (modernizm międzywojenny) nieźle spełnia swoją rolę. Brakuje mi budynków drewnianych.

Nie pasuje mi peron z kostki brukowej (na mazowszu kafle, perony ziemne, asfaltowe, kostka niezmiernie rzadko i raczej w stacjach których w jakiś sposób dotykali się niemcy), także styl zastosowanego budownictwa kolejowego. U nas nastawnie mogą być różne:
-z białej cegły silikatowej
-tynkowane
-kwadratowe i przeszklone budownictwo w stylu gierkowski PRL
-kontenery, betonowe koszmarki, budynki obite blachą trapezową

Mniej budynków ceglanych, więcej architektury PRL-u typu biurowce lipsk, hale z blachy, no i także tych betonowych (czyli budynki w odcieniach szarości)
Oczywiście zdarzają się w wielu miejscach budynki z czerwonej cegły ale są bardzo charakterystyczne i nie mają zazwyczaj nic wspólnego z pruskim dworcem znormalizowanym typu "słonecznik"
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 15-02-2011, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 17-02-2011, 23:18   

Gumiś na takiej mapce całkiem ładnie będą się prezentować obiekty od Denloga, znajdziesz je tutaj: http://denlog.trainzup.com/?cat=15.

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 17-02-2011, 23:46   

No pewnie, ze tak. Wielkie dzięki :)

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 18-02-2011, 00:31   

Gumiś, świetna mapa! Ma klimat, podoba się. Uwaga natury technicznej, sieć trakcyjna.
http://img826.imageshack..../screen144b.jpg Usuń stąd tą bramkę. Takich półbramek nie ma nigdzie, bo to jest bramka stosowana w latach 50 i 60. Budujesz ją z dwóch części. Kolejna rzecz, ma wysokie ramię i wielką podstawę, stosuje się ją tylko i wyłącznie na terenach gdzie występuje eksploatacja górnicza. Wysokie ramię umożliwia podniesienie pomostu w razie opadnięcia terenu i podwyższenia toru bez konieczności wymiany słupów. No i wysięgniki, powinny zniknąć. Takie na których linę nośną mocuje się bezpośrednio do konstrukcji nośnej bramki/półbramki stosuje się tylko w wypadku sieci pół skompensowanej, czyli kolej piaskowa, tory dodatkowe elektryfikowane w latach 50, 60 i wczesnych 70 oraz bocznice kopalniane w GOPie. Tutaj tylko sieć skompensowana, czyli tradycyjne wysięgniki takie jak na szlaku.

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 18-02-2011, 08:17   

Gumiś! Super mapka, bardzo mi się podoba ;-) fajnie, że jest rozwijany segment "elektryczny" na polskiej scenie Trainz.

Widziałem jakąś nową Twoją produkcję w składzie tego pośpiecha chyba :mrgreen:

Mam jedno pytanie, jakbyś mógł mi napisać na pw albo tutaj. Jak zrobiłeś ten przejazd kolejowy, wiem, że ze Zwierzakowych składników, ale ja mam w swojej paczce tylko przejazd jednotorowy z jedną płytą a Ty masz trzy (chodzi mi o screen z nastawnią)

A tak poza tym to super ;-)
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 18-02-2011, 08:17, w całości zmieniany 1 raz  

Rudy Tygrys 
super user

Wysłany: 18-02-2011, 08:24   

Super mapa! :!: Gumis88 używasz trakcji TGBBF11,a czy trakcji Chestera też używarz. :?:

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 18-02-2011, 11:07   

SP45-166 napisał/a:
Jak na Mazowsze to za dużo dużych liściastych drzew w plenerze. Stawiaj moim zdaniem mniejsze ale owocowe (Jarzębiny, Jabłonie, Śliwy i inne). Przede wszystkim trzeba dodać dużo brzózek pojedynczych jak i w skupiskach, oraz trochę iglaków stojących luzem.

Nieźle wyszły te kamienice w mieście, na wschodzie polski większość kamienic jest otynkowanych a nawet jeżeli teraz tynku nie mają to w 75% były kiedyś z tynkiem. Czyli wszelkiego rodzaju bogate wzornictwo z różnokolorowych cegieł odpada. I te zastosowane w tym pokazanym miasteczku (modernizm międzywojenny) nieźle spełnia swoją rolę. Brakuje mi budynków drewnianych.

To jest właśnie sedno całej sprawy jesli chodzi o otoczenie w takim regionie.
Jesli robisz mapę dla TRS2006+ to możesz rozważyć rosyjskie dodatki, ale możesz stracić popularność bo są dość ciężkie. Rosjanie mają wszystko co trzeba by odtworzyć klimat dawnej Kongresówki. Te drewniane domki, otynkowane, pobielane niskie kamieniczki jak w Piotrkowie Tryb czy Koluszkach, Skierniewicach... :) miód. Ewentualnie będziesz musiał powielać te same lżejsze budynki rozsądnie... Budynki z Sudet czy z Górnego Śląska gwałcą założenia o klimatach mazowieckich.

O sosnach pisałem Ci na TM. Przyjrzyj się mojemu lasowi przy szlaku do Spały...to by tak mniej więcej było.... oczywiście nic nie narzucam.

To będzie dobry projekt, czuję w kościach ;-)

PS.
Koledzy, jesli niektórzy piszecie że do mapy nie mozna sie przyczepić i w tym samym poście jest lista sugestii do zmian to ja nie bardzo kumam osohozi :). Jest sie do czego przyczepić ale założenia i klimat mapy jest dobry. To jest ważne.

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 18-02-2011, 22:26   

Wielkie dzięki za dobre porady, na pewno z nich skorzystam i poprawię roślinność, ostatnio przeglądam masy zdjęć z Mazowsza i postaram się odwzorować niektóre rzeczy.

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 24-02-2011, 13:34   

Nie dopatrzyłem się kilku pytań :D Jeżeli chodzi o sieć to używam sieci TGBBF11, a przejazdy są Drstracha.

drstrach
znawca

Wysłany: 24-02-2011, 13:43   

gumis88 napisał/a:
(...) przejazdy są Drstracha.

Hmm... robiłem jakieś przejazdy? Pewnie chodzi Ci o płyty przejazdowe :-)

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 25-02-2011, 12:45   

Heh... źle sformułowałem, Na screenach widać Twoje płyty przejazdowe :P

Odpowiedz do tematu