Przykładowo jak uruchamiaim sprzęt to za powiedzmy 3-4 razem ustawia się data 1.01.2001 i ustawione są standardowe funkcje. Muszę wstedy sam znowy przestawiać wszystko.
Drugi:
- nagły reset komputera. Oglądam coś lub powiedzmy robię teksturę, naciskam cos i papa następuje reset.
Format nie pomaga.
Nie jestem pewien, ale oba problemy mogą sie lączyć. Chodzi tutaj o temperaturę. Gdy resetuje sie BIOS to wiatrak ma ustawienia standardowe i może źle chłodzi. To jest tylko przypuszczenie.
Problem 1: bateria BIOSu typu CR2032 do wymiany
Problem 2: ropzkrecic komputer, wyczyscic z kurzu, obejzyj czy nie ma na plycie glownej i w zasilaczu uszodzonych kondensatorow
Wygladaja one tak jak na zdjeciu w artykule: http://www.edw.com.pl/ind...isplay&ceid=151
JAk znajdziesz masz troche zabawy z lutownica.
Zaraz idę do sklepu po nową baterię. Przy okazji czyszczenia komputera z kurzu, zauwazyłem całkowicie uszkodzony wiatrak na karcie graficznej.
To przyczyniało sie zapewnie do szybkiego wzrostu temperatury w obudowie i dlatego komp się resetował. Po resecie wchodziłem do BIOS-a i widziałem, że jest duża temperatura.
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 78 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 23-07-2008, 20:34
Czasami też bywa że po prostu trzeba od czasu do czasu przeczyścić wnętrze komputerka, ostatnio z nudów zajrzałem do wnętrza bo bez problemu osiągał 47 stopni a normalnie pracował przy 35 :D, gdy zajrzałem przeszło moje naśmielsze oczekiwania ile brudu może się zebrać w środku:D.
Pozdrawiam.
To taka mała dygresja odchodząca troszke od głównego tematu wątku:).
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz kk 23-07-2008, 20:35, w całości zmieniany 1 raz