Witam forumowiczów i tym razem zpytam czy ktoś używa monitora panoramicznego do TRS-a, w szczególności jak jest z rozdzielczością natywną, czy po ustawieniu w opcjach gry rozdzielczości monitora np.1440x900 Trainz wyświetla wszystko prawidłowo, czy nie deformuje obrazu i zachowuje odpowiednie proporcje wymiarów obiektów. No i w końcu jak wrażenia subiektywne z "jazdy na panoramie", czy ktoś jest zadowolony a czy ktoś inny rozczarowany? Pozdrawiam. Angrapis.
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2008, 13:44
Ja mam panorame, aczkolwiek z rozdzielczosci panoramicznej w TRSie korzystać nie moge, bo wywala mi taki oto błąd:
Więc musze grać na standardowej 1024x768 32bit, co wyglada troszke kiepawo... ;]
Ja mam monitor 20.1 cala. Trainz 2004 a dziś mamy rok 2008. TRS jest pod tym względem przestarzały. Na całej linii. Ja mam 1024 na 768 i 32. Wyżej sie nie da ale kiedyś Mnich zapodał jakieś ustawienia które trzeba ręcznie zmienić i wtedy jest ok. Bez tych ustawień wszystko jest takie rozszerzone. Jak sie zmieni to po bokach są czarne pasy i TRS zachowuje sie jak na zwykłym monitorze. I tak źle i tak niedobrze bo albo rozciąga albo są czarne pasy...Może w kolejnych odsłonach Trainz będzie lepiej...
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-03-2008, 15:45
No na moim 22" Samsungu 226BW to w ogóle nie moge odpalić TRSa na tej panoramicznej rozdzielczości, hah, mimo, że wszystko jest okej, stery, directx'y itp... ;]
Ostatnio zmieniony przez Thalys 06-03-2008, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
Rozumiem, że po podłączeniu monitora panoramicznego w konfiguracji Trainz dostępnej z menu startowego nie pojawia się rozdzielczość podłączonego monitora. W takim razie jedynie modyfikacja trainzoptions.txt pozwala na wyświetlanie obrazu w rozdzielczości natywnej monitora. O.K. Ale w takim razie czy obraz nie jest nieproporcjonalnie rozciągnięty w żadną stronę i czy obiekty mają zachowane właściwe wymiary, jak to jest w przypadku klasycznego obrazu telewizyjnego wyświetlanego na telewizorze panoramicznym, który to obcina górę i dół lub rozciąga nienaturalnie obraz na boki, na siłę wpasowując obraz 4/3 w 16/9?
TRS2004 można wyświetlać w dowolnej rozdzielczości i sama gra zachowuje się poprawnie, proporcje są zachowane itd. Dowodem na to są wszystkie nowe screeny w DOWNLOAD PTT które zostały zrobione na tych tarizoptions które zapodałem dla przykładu (praca w oknie).
Niestety, są pewne niedogodności, gra po starcie niestety odpala się w proporcjach 4:3 i obraz się rozciąga i w tych proporcjach działa całe - nazwijmy to - menu, ale nie jest to wielki problem.
W swoich eksperymentach grę odpalałem w oknie w rozdzielczości HDTV czyli 1920x1080 na monitorze 21" przy rozdzielczości 2048x1536, gra nawet jakoś specjalnie wolno nie działała.
Tak więc, jeżeli typowe rozdzielczości/proporcja dostępne w TRS2004 komuś nie odpowiadają, śmiało może sobie grę dostosować do swoich upodobać (praca w oknie) czy rozdzialczości/proporcji monitora. Więc śmiało i bez obaw możecie nabywać monitory panoramiczne z myślą o Trainz, w innych starszych grach na pewno pojawią się problemy z proporcjami.
Dodam też, że TRS2004 w oknie zachowuje się (w każdym razie u mnie) mało obliczalnie. Podczas uruchamiania gry trzeba uważać na położenie wskaźnika myszy, po uruchomieniu gry nie można przesunąć okna gry. TRS2006 nie ma tych problemów, praca w oknie jest komfortowa i nie ma żadnych problemów.
SUPER! To teraz trzeba liczyć grosz, czy wystarczy na jakiś ciekawy model. Ostatnio w Vobisie znalazłem za przyzwoite pieniądze Philipsy, jakoś mnie ciągnie do tej marki, i jeżeli takowy stanie na moim biurku, natychmiast pospieszę na forum z wrażeniami. Pozdrowiena dla wszystkich forumowiczów.
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 31 Skąd: Z kolei
Wysłany: 08-05-2008, 12:02
A jak to jest ze zmęczeniem oczu podczas używania monitora LCD. Pracując nieraz kilka godzin przy moim kineskopowym staruszku (17"-1024*768-85Hz) oczy wychodzą mi z orbit. Planuję zakup monitora LCD ale nie wiem czy to poprawi komfort pracy. Jestem w tych sprawach zielony więc pytam.
Hmm ja ze swojego doświdczenia po przesiadce na lcd (benq g700) odczułem poprawe pod tym względem, nie bolą mnie ani oczy ani głowa po kilku godzinnym siedzeniu przed monitroem :)
W pracy i w domu mam LCDeki i muszę przyznać, że od jakiegoś czasu pieką mnie oczy. Obraz jest oczywiście super ale ...
Przy i przed zakupem radzę się zorientować, czy monitor/karta graficzna mają możliwość podłączenia prze DVI, w pracy mam podłączony przez D-Sub i jest ok, ale w domu muszę mieć podłączony przez DVI, inaczej na ekranie jest porażka. I żałuję, że nie kupiłem monitora z mocowaniem do ściany. Dzisiaj z chęcią bym go zawiesił na ścianie a pod samym monitorem bym miał dość sporo miejsca, no i zawsze bym go mógł przyciągnąć bliżej jak coś potrzebuję precyzyjnego a dalej do gierek. I gniazdo do słuchawek z boku, bez sensu, trzeba dziurę paluchami wymacywać :) No i rozmiar, mam 22", sądzę, że przy 24 to już bym musiał zdecydowanie kręcić głową.
I sam efekt przesiadki, np. na zdjęciach widać to czego wcześniej na CRT nie spodziewałem się zobaczyć :)
Na szczęście wcześniej planowałem takie podłączenie i jest ok, ale jak ktoś tego nie przewidział to ... I tak, do monitora przez D-SUB mam podłączoną Amigę a przez DVI PCeta którego mam jeszcze podłączonego przez D-Sub z rzutnikiem i TV wyjściem telewizyjnym, kabli sporo :)
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 08-05-2008, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
W pracy dzialam na siedmiu monitorach LCD przez 12 godzin ( o domu nie wspominajac :) )i odkąd się pojawily za CRT przestałem narzekać na oczy ( jak wszyscy moi koledzy zresztą )
Cały tik jest w tym że monitory CRT ciągle migają, coprawda nie widać tego, ale oczy jednak się męczą, monitory LCD nie migają a świecą "na stałe" i dlatego nie odczuwa się takiego zmęczenia oczu.
Przynajmniej o ile mi wiadomo to tak to działa, jeśli się mylę prosze o poprawienie mnie.
_________________ "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett
Nie mniej jednak to dalej jest tak, jakbyśmy wpatrywali się w żarówkę przez te kilka(naście) godzin, jest to sztuczne światło, a najgorzej jak mamy duże kontrasty między oświetleniem tła, a ekranem.
Wysłany: 10-05-2008, 05:44
Cytat:
W TRS nie mozna ustawic rozdzielczosci panoramicznej
Pleciesz, wcześniej napisałem, jak to zrobić, można ustawić w dowolnej, sensownej (bez takich jak 100x100, chociaż na upartego ...) z tym, powtarzam jeszcze raz, menu gry itd nie będą dostosowane. Natomiast geodeta czy maszynista działa bez najmniejszych problemów.
I proszę w błąd nie wprowadzać lub jakoś to poprzeć.
No i się wybadziało, zamiast zacytować wyedytowałem posta, najmocniej przepraszam ...
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 10-05-2008, 14:59, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 157 Skąd: z kontowni
Wysłany: 22-05-2008, 11:23
Mnich3001 napisał: "I tak do monitora przez D-SUB mam podłączoną Amigę."
z sentymentu do Amigi zapytam po co ci ona? Co na niej odpalasz?
Sam mam na strychu Amigę 1200 (niestety nie 500, czy 500+) z monitorem commodora, i myślę, że jest sprawna. Może odchodzę od tematu, ale zacząłem nie od ZX Spectrum, tylko od Atari 65xe, kosztowal w Pewexie 115 $ - półroczna pensja mojej żony, póżniej była Amiga 1200...
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Absolwent 1974 22-05-2008, 11:33, w całości zmieniany 2 razy