Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-12-2011, 16:18 Rosyjskie Kuszetki do TS2010
Witam
Ostatnio pobrałem ze strony Trainzup.com dwie nowe albo raczej poprawione przez Rosjan kuszetki, http://trainzup.com/?p=4037#more-4037 dodatkowo w packu z tymi dodatkami znajduje się interior do tych kuszet, interior waży bagatela 122 MB super dopracowany, ale waga interioru poraża.
I tutaj mam kilka pytań odnośnie tego samego interioru, co prawda interior jak i wagony były robione pod TS12 ale jak się dowiedziałem zmiana nr. build w configu nie powoduje żadnych błędów a same wagony jak i interior działają bardzo dobrze w TS2010, oprócz błędu, który powoduje to, iż w CMP dodatek wyświetla się z żółtym wykrzyknikiem.
Moje pytanie dotyczy tego, czy jeśli mam kilka normalnych wagonów na mapie z tym mega interiorem, to czy wpłynie to negatywnie na płynność gry, tzn. czy po prostu ten interior jest obciążeniem dla gry tylko wtedy, kiedy jedzie się w danym wagonie w widoku kabinowym ? Czy też np. ten interior jest wczytywany tylko raz i nie ma wpływu na wydajność gry, czy postawimy 5, czy 20 wagonów z tym podlinkowanym interiorem, czy też gra musi dokonać jakiś obliczeń dla każdego z tych wagonów ?
(W razie gdyby moderator miał zastrzeżenie, czy post jest w dobrym dziale proszę o przeniesienie tematu).
Pozdrawiam Szymon
_________________ Kto pyta nie błądzi..
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 04-12-2011, 16:19, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-12-2011, 16:44
Wnętrza taboru wyświetlają się tylko wtedy, gdy jedzie się w kabinie, chyba że autorzy podlinkowali interior jako mesh (wnętrze modelu) do głównego mesh-a pojazdu (już widziałem takie modele), w takim wypadku interior wczytuje się razem z wagonem/lokomotywą. Możesz to sprawdzić w config-u, czy interior nie jest wpisany w kontenerze mesh-table, powinien być tylko w tag-u interior i kuid-table.
Wysłany: 05-12-2011, 13:28
Modele, które korzystają z tego interioru mają wpis z jego kuidem tylko w linijce interior ( na początku configu) i w kuid table, czyli jest to lepsze i lżejsze rozwiązanie, czyli nie będę się martwił, że gra mi się wysypie, przez to, że np. musiała by obsłużyć dany interior dla każdego wagonu z osobna (przez to, że nie ma wpisy z tym kuidem w mesh-table), dobrze to zrozumiałem ?
Mam jeszcze problem z tym interiorem, dotyczy on błędu w CMP (żółtego wykrzyknika), chciałbym poprawić ten błąd, lecz za bardzo nie wiem jak tutaj błąd (albo błędy, ale w zasadzie wydaje mi się, że dotyczą one tego samego):
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'door1_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'door1_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'door2_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'door2_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'door3_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'door3_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'lestnica1_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'lestnica1_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'lestnica2_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'lestnica2_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'shtora_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'shtora_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl1_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl1_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl2_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl2_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl3_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl3_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl4_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl4_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl5_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl5_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl6_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl6_n_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl7_d_coll' is not a valid Boolean value.
Warning: The Boolean tag 'opacity' in container 'styl8_n_coll' is not a valid Boolean value.
Nie wiem za bardzo co mam z tym fantem zrobić, w configu przy tym wpisie opacity jest wartość 0.1, nie wiem, czy usuwać te wpisy z configu, czy po prostu zostawić tak jak jest (osobiście wolałbym aby ten interior był bezbłędny, aby te błędy nie wpływały dodatkowo negatywnie na płynność gry podczas korzystania z tego dodatku).
Pozdrawiam Szymon
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 05-12-2011, 13:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-12-2011, 14:12
szymon9263 napisał/a:
Nie wiem za bardzo co mam z tym fantem zrobić, w configu przy tym wpisie opacity jest wartość 0.1, nie wiem, czy usuwać te wpisy z configu, czy po prostu zostawić tak jak jest (osobiście wolałbym aby ten interior był bezbłędny, aby te błędy nie wpływały dodatkowo negatywnie na płynność gry podczas korzystania z tego dodatku).
Najlepiej zajrzeć do TrainzDev Wiki, np. do Tags & Containers Index, jest tam podana wartość jaką może mieć podany tag opacity.
Wysłany: 05-12-2011, 14:44
Na TrainzDev z podanego linku znalazłem coś takiego:
opacity | 0..1 mesh-table-ID { | mesh object | Controls the opacity of the mesh. Zero (invisible, not recommended) or one (solid).
opacity | 0..1 mesh-table-ID { | interior | Usually used for the window mesh to give transparency (and the impression of reflection).
Zgaduję, że interesuje mnie opacity związane z interiorem, a nie mesh object. Za bardzo nie orientuje się, co mam z tym wpisem zrobić, u mnie ma on wartość 0.1, tzn. mam zmieniać tą wartość w 26 wpisach na większą, mniejszą ? Z TrainzDev wiki wynika, że wartość powinna być w przedziale 0-1, a wartość 0,1 jak najbardziej spełnia ten warunek
Jeśli będzie potrzeba mogę wieczorem dołączyć do tematu config tego interior-u.
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 05-12-2011, 14:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-12-2011, 14:56
Nie ma być wartością w przedziale od 0 do 1, tylko mieć wartość logiczną (boolean value), a wartość logiczna to 0 (fałsz), bądź 1 (prawda).
Szymon, teraz się przyczepię, od jakiegoś czasu siedzisz w Trainz i są pewne rzeczy o których powinieneś już wiedzieć, ta sprawa właśnie do takich należy. Właśnie spróbowałem rozwiązać ten problem bez znajomości j. angielskiego i matematyki, i na prawdę wyszło mi to samo co napisałem wyżej. Więcej samodzielności.
BTW to nie są błędy krytyczne, więc Trainz przypisze tym tagom wartość domyślną (z tego co pamiętam to 1), nie wiem więc czemu Ci to tak bardzo przeszkadzało.
Wysłany: 05-12-2011, 15:26
Drstrach: Powiem tak w TRS co prawda już trochę gram, jednak dopiero ostatnim czasy zacząłem się coś bawić w poprawianie dodatków itp. Mówisz, że nie wiem o pewnych rzeczach, zgadzam się z tym w 100%, jednak zapewne wielu użytkowników też nie ma tak rozległej wiedzy o poprawianiu dodatków i samym TRS jak np. Ty. Dlatego staram się to wiedzę pogłębiać, ale nie wszystko człowiek ogarnie w jeden dzień, a pisząc na forum po prostu chciałbym się czegoś dowiedzieć,skonfrontować swoją wiedzę ze specami zanim zacznę coś gmerać w TRS(nie mając o tym pojęcia), jak np. zmiana wartości opacity.
Mnie osobiście wpis z Trainzdev 0..1 niewiele mówił wpis 0 or 1 powiedziałby dużo więcej.
Czyli reasumując w takim razie powinienem się tym błędem nie przejmować (TRS sam sobie z nim poradzi), bez wpływu na wydajność i zostawić w configu wartość 0,1 nic nie gmerając.
Pozdrawiam Szymon
PS. Tak czy siak plus za pomoc, bo bądź co bądź mam już sprawę z tym dodatkiem z grubsza wyjaśnioną.
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 05-12-2011, 15:28, w całości zmieniany 1 raz
Szymon, w dziale Problemy jest temat 'poprawianie dodatków pod 2009/2010' (temat przyklejony), w którym poruszane były chyba wszystkie poważne błędy jakie można spotkać podczas poprawiania dodatków, łącznie z tymi boolean