Witam!
Przedstawiam wam mapę fikcyjną robioną w TS2010 o nazwie "Projekt Rzeszów". Chcę tą mapę zrobić coś w stylu ''Projekt Jeziorsko'' z tą różnicą, że będzie 600km różnych szlaków.
Oto screeny:
Widok na wioskę Wielkie Piaski leżącej na linii E17:
Stacyjka mała z odnogą na prawo.
Widok na pole:
Pełen widok stacyjki:
Widok dokładniejszy na odnogę(rozebraną i dalej budowa mapy).
I kolejny widok na wioskę:
Semafory wjazdowe:
Semafory są w pełni skonfigurowane.
Ostatnio zmieniony przez Rudy Tygrys 01-12-2011, 20:27, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 01-12-2011, 20:39
Ach, 600km? Poczekaj, ustawię sobie przypominacz w komórce, żeby zajrzeć do tego tematu za jakieś... 15 lat. Aż się łezka w oku kręci - będę mieć wtedy żonę i dzieci, pracę i własne mieszkanie. Być może zdążę już zapomnieć, że graliśmy w tę nędzną gierkę ;)
Ciekawe, czy komputery za 15 lat będą już w stanie pociągnąć taką mapę ;)
To powyzej stanowi niezwykły dysonans z tym co widzę na screenach. Pokazujesz jakies dwa segmenciki pewnej stacyjki, fajnie. Niektore segmenty nawet nie są skończone. Przy takim rozmachu 600 km to powinieneś nam pokazywać paletę screenów a la Lublin - Dorohusk. I co post to rzut na mapę powiększoną o kolejne 10-15 segmentów. W przeciwnym wypadku będzie tak jak pisze 082, zatem mogę nie doczekać :P
Przypuszczam że pomyłio Ci się z tym 600 i mialo byc 77 km..
Na powyższym screenie prawy tor nie jest przeznaczony do obsługi podróżnych? Jesli tak to go odgrodź jakąś barierką, jesli nie to czemu nie ma linii przed strefą niebezpieczną?Jest tylko z lewej strony...
Ostatnio zmieniony przez Jacek 02-12-2011, 11:15, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2011, 11:12
avs1000 napisał/a:
Przypuszczam że pomyłio Ci się z tym 600 i mialo byc 60 km..
Ja bym stawiał raczej na 6 km
BTW przestańmy już operować tymi szóstkami, bo wpadnie tu zaraz święta inkwizycja, a jak wiadomo: Nikt nie spodziewa się świętej inkwizycji
No to koledzy pożartowali se, a myślę, że w wieku Rudego Tygrysa każdy z Was miałby tak ambitne plany Ponadto widać, że mapa wcale nie będzie taka zła, wręcz przeciwnie, a Rudy Tygrys pewnie chciałby usłyszeć jakieś wskazówki:
- pod drzewami i przy domach daj inne tekstury podłoża (pod drzewami ciemniejsze wpadające w brąz na przykład, a przy domach ciemne szare), będzie to symulowało cienie lub suche liście, sam zauważysz, że mapa ożyje
- jeżeli to jest peron 4.5m, to Pysi zrobił wersję dwustronną, nie wiem, gdzie ona jest, może w naszym downloadzie, ale najlepiej spytaj autora
- jeżeli to jest peron 4.5m, to Pysi zrobił wersję dwustronną, nie wiem, gdzie ona jest, może w naszym downloadzie, ale najlepiej spytaj autora
Za pomnieli do malować linię białą.
avs1000 napisał/a:
Na powyższym screenie prawy tor nie jest przeznaczony do obsługi podróżnych? Jesli tak to go odgrodź jakąś barierką, jesli nie to czemu nie ma linii przed strefą niebezpieczną?Jest tylko z lewej strony...
Złomiarze ukradli barierki.
Tak naprawdę to zapomniałem z tą barierką i linią białą.
Na powyższym screenie prawy tor nie jest przeznaczony do obsługi podróżnych? Jeśli tak to go odgrodź jakąś barierką, jeśli nie to czemu nie ma linii przed strefą niebezpieczną?Jest tylko z lewej strony...
A na przykład w Sędziszowie to przy peronie biegnie LHSka i mimo, że pociągi nawet trochę tam nie zwalniają to i tak nie ma barierek, o!:-P Ale linia musi być:-P
A tak na poważnie, to musisz, Rudy Tygrysie, bardzo zwracać uwagę na takie szczegóły i detale, bo bez nich mapa nie ma klimatu, nie wygląda naturalnie. Po prostu to, co widzisz na prawdziwej stacji - wstaw także na mapkę. Najlepiej by było, gdybyś zbudował sobie jakąś większą stację w stu procentach na podstawie planów i zdjęć - rzecz jasna, wstawisz ją sobie na mapkę jako fikcyjną, pod inną nazwą i w innym otoczeniu, ale wyczulisz się na takie detale jak np. barierki, lampy, przejścia torowe, dławiki, no i przede wszystkim semafory i wskaźniki.
Ostatnio zmieniony przez panzer39 02-12-2011, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Zamierzam zrobić stację realną w moich okolicach, ale ta stacja już jest dawno nieczynna
i na niej nie ma : ławek,lamp (jedynie słupy), tablice, a całe perony są zarośnięte. Linie bezpieczeństwa są tak samo jak semafory i wskaźniki.
Chodziło mi bardziej o to, żebyś stworzył czynną stację na podstawie planów, bo na opuszczonej nie nauczysz się stawiać tych wielu niezbędnych detali, których tam po prostu nie ma:-P
Jak przyjrzysz się zdjęciom rozmaitych stacji to będziesz wiedział chociażby, w którą stronę są zazwyczaj ustawione podwójne lampy, jak biegną linie energetyczne; czasem na peronach zauważysz, że lampy są przytwierdzone bezpośrednio do słupów i będziesz wiedział, skąd dokąd te słupy poprowadzić;-)
P.S. Postaraj się dać przy samych torach troszkę zieleniny, żeby nie było takich pustych placów.
Mam pytanie. Na tej stacyjce użyłem semaforów SS 4 typ 2, ale mają tylko komorę żółtą, a nie daleko jest Przg. Ogórki i jak tam jest zielone światło to semafory na stacyjce gasną ( te, które mają wolną drogę).
To jakich najlepiej semaforów użyć, czy konfiguracji?
P.S. Prędkość szlakowa na trasie to 100km/h
Ostatnio zmieniony przez Rudy Tygrys 06-12-2011, 22:18, w całości zmieniany 2 razy
To jakich najlepiej semaforów użyć, czy konfiguracji?
P.S. Prędkość szlakowa na trasie to 100km/h
Jeżeli semafory wyjazdowe uzależniasz od czegoś dalej - to SS5. Pokaż fragment układu torowego (szkic, albo PORZĄDNE screeny z objaśnieniem), to coś podpowiem.