Strachu podał ostatnio linka do fajnego filmiku na youtube z udziałem nowego procka intela
Co sądzicie o tym wynalazku do zastosowania do pykania w trainz, zwłaszcza, że cena wydaje się dość atrakcyjna (za ok. 500zł dostajemy proc i grafę). tu link do artykułu http://pclab.pl/art44600.html
Jak myślicie jak by to działało w trainz?
Strachu podał ostatnio linka do fajnego filmiku na youtube z udziałem nowego procka intela
Co sądzicie o tym wynalazku do zastosowania do pykania w trainz, zwłaszcza, że cena wydaje się dość atrakcyjna (za ok. 500zł dostajemy proc i grafę). tu link do artykułu http://pclab.pl/art44600.html
Jak myślicie jak by to działało w trainz?
Jak A8, Llano to nie Intel a AMD jak już
Co do samych procesorów - Trainz nie jest wymagającą grą, karty zintegrowane z procesorami Llano są (z tego co czytałem - opinie, testy) dość dobre i powinny wystarczyć zwykłemu Kowalskiemu do grania w starsze tytuły nie mówiąc już o ogólnych zastosowań multimedialnych.
Prawda jest taka, że Trainz ruszy nawet za zintegrowanej Intelowskiej HD300 :D
Wracając do tematu - sam planuje zakup komputera z procesorem Llano - mam tu jednak na myśli laptopa. Na początku grudnia AMD odświeżył serie llano (mobilne), a w 2012 ma wyjść następca Llano - Trinity. :)
Pozdrawiam
Patryk
Ostatnio zmieniony przez Patrol 24-12-2011, 11:37, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-12-2011, 13:41
Jak widać na filmiku, to Llano daje radę nawet w BF3, czy Skyrim. Pewnie nie na full rozdzielczości, ale jakościowo i tak wygląda nieźle. IMO jest to całkiem niezła alternatywa do grania, choć pewnie w laptopach będzie się grzać.
Co prawda wg chłopaków i3 będzie wydajniejsze, ale za to amd jest tańsze o 200zł, które kiedyś można przeznaczyć na dodatkową grafike. I w sumie jestem w kropce bo nie wiem czy brać i3 czy a8
Wysłany: 29-12-2011, 09:08
Pysi Trainz będzie Ci na tym AMD-eku chodził, więc jeśli tylko do Trainz-a potrzebujesz tego sprzętu, to w zupełności starczy. Pozostałe gierki pewnie odpalisz na mniejszych rozdzielczościach i z mniejszymi bajerami. Pytanie tylko na jak długo starczy ta platforma?
Wysłany: 29-12-2011, 11:12
Może i wystarczy , ale czy komfort grania będzie wystarczający? Z drugiej strony można w późniejszym czasie dokupić kartę i zrobić CF...pytanie tylko czy CPU poradzi sobie?
Ja bym stawiał jednak na i3 chociażby z tego powodu, że wydajniej.
Wysłany: 29-12-2011, 11:21
Av3k napisał/a:
Ja bym stawiał jednak na i3 chociażby z tego powodu, że wydajniej.
Nie powiedziałbym, bez dobrej grafy chodzi słabo. Mam taki sprzęt w robocie i na 9800GT się tnie na 3D (a 4850 to przecież odpowiednik), to jest raczej procesor do filmów (tu działa nawet na onbordowej grafice). Prócz tego tego AMD-eka można wsadzić w całkiem ładną małą obudowę. Kumpel właśnie składa sobie taka maszynkę do domu, pierwsza opcja była z i5 i dodatkową grafą z dobrymi wentylami (nie grzejącą się i nie warczącą, bo komp ma stać przy TV), teraz zmienił opcję na tego AMD (mniej bebechów w budzie).
Wysłany: 29-12-2011, 12:11
drstrach napisał/a:
Nie powiedziałbym, bez dobrej grafy chodzi słabo. Mam taki sprzęt w robocie i na 9800GT się tnie na 3D (a 4850 to przecież odpowiednik), to jest raczej procesor do filmów (tu działa nawet na onbordowej grafice).
No to w tym wypadku kwestia słabej grafiki, a nie procesora. Tak czy siak i3 w szerszym spektrum zastosowań wygląda lepiej.
Reszta to kwestia estetyki i co kto woli ;)
Ostatnio zmieniony przez Av3k 29-12-2011, 12:15, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 29-12-2011, 17:24
Pysi, wszystko zależy od kasy. Optowałbym za AMD. Nie zmieniają tak gniazd procków jak Intel. Zobacz stronę:http://www.amd.com/pl/vision/shop/help-me-choose/Pages/help-me-choose.aspx
Gniazdo AM3 posłuży do tych procesorów co są teraz dostępne. Do nowych wielordzeniowych też będzie pasować jak będą w ludzkiej cenie. Lepiej kasę zainwestować w grafikę.
chyba zdecyduje się na takiego amd :) tylko raczej na a8-3870 z odblokowanym mnożnikiem, cena nie dużo większa :) do tego zawsze można dołożyć dodatkową grafikę :)
Ostatnio cały czas szperałem w necie nt. Procków Llano i ich wydajności (jednak tylko pod kątem procesorów z serii mobilnej )
Znalazłem dość ciekawy wątek na forum notebookchceck:
http://www.nhl.pl/index.p...opic=51571&st=0
Wyczytałem, że AMD niestety spartoliło tryb Turbo - w serii mobilnej - trzeba ręcznie przypisać mnożnik. Efekty są podobno dość zauważalne. w/w procek z duetem graficznym HD6720G2 (czyli dedyk HD6650M z pamięcią własną+integra) jest wydajniejszy od zestawu z i5-2430M + GT540M (czyli bardzo popularna konfiguracja komputerów mobilnych)
Tak nieco odbiegłem od tematu, ale może ktoś myśli nad zakupem lapka z llano.
Sam obecnie czekam, w 1Q 2012 ma być podobno cały wysyp komputerów przenośnych opartych właśnie na tej platformie.
Wysłany: 01-01-2012, 12:49
Patrol napisał/a:
Sam obecnie czekam, w 1Q 2012 ma być podobno cały wysyp komputerów przenośnych opartych właśnie na tej platformie.
Na następne święta...
Niestety, jeśli kupujecie komputery w najbliższym czasie, to przygotujcie się na drogie dyski twarde. Rynek jeszcze nie ochłonął po powodzi w Tajlandii i dysków nie ma (cóż, stały się materiałem spekulacyjnym jak ropa naftowa np.). Dodatkowo Seagate wykupił dział produkcji dysków Samsunga, zostało więc tylko 4 producentów, jak to wpłynie na ceny sobie dopowiedzcie.
Na następne święta...
Niestety, jeśli kupujecie komputery w najbliższym czasie, to przygotujcie się na drogie dyski twarde. Rynek jeszcze nie ochłonął po powodzi w Tajlandii i dysków nie ma (cóż, stały się materiałem spekulacyjnym jak ropa naftowa np.). Dodatkowo Seagate wykupił dział produkcji dysków Samsunga, zostało więc tylko 4 producentów, jak to wpłynie na ceny sobie dopowiedzcie.
Czy ja wiem, na następne? Mam upatrzone już kilka alternatyw, które obecnie już są w sprzedaży (min. ten Asus), wiec jak będą spore opóźnienia to po prostu nie będę czekał. Czasu brak, a mój dziesięcioletni dziadzia z bebechami na poziomie 2004 roku już nie wytrzymuje :D
Wysłany: 02-01-2012, 09:09
Tak a propos, rekord w podkręcaniu tych AMD-eków: http://pclab.pl/news48199.html
Znaczy, że z maszynki można trochę wycisnąć. Jakby komuś wpadły testy stabilnego kręcenia, to z chęcią bym poczytał.
I tu polecam dla "laptopowców":
http://www.benchmark.pl/a...sora-38353.html
AMD w porównaniu do Intela, który na prezentacji Ivy Bridge puścił film zamiast gry na CES 2012 pokazał klasę Sądze, że układy Trinity będą dość mocno dokuczać Intelowskiemu Ivy Bridge. Zobaczymy jednak na testy wydajnościowe (ale nie takie robione pod Intela!)
Pozdrawiam
Patryk
Ostatnio zmieniony przez Patrol 22-01-2012, 18:54, w całości zmieniany 1 raz