Ja bym dał ten pierwszy bo jest bardziej realistyczny. Klasyczny pat.
A tak serio to dałbym go dlatego że mi się bardziej podoba. Nowoczesne skrzyżowanie, tunel, nowa nawierzchnia coś jak na Sokolskiej/Chorzowskiej w Katowicach. Tak to czuję, tylko dlatego.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 14-12-2011, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2011, 19:46
Zacznijmy od tego, że ja mam obiekcje do pasów na skrzyżowaniu, a nie na wlocie, które dodatkowo są zastawione samochodami.
http://savepic.su/960028.htm - to nie jest żaden przykład, a jedynie dowód Twojego błędu. Na pokazanym zdjęciu jest pas lewy do skrętu w lewo i pas prawy pozwalający na jazde w lewo/prawo i na wprost. Ty zrobiłeś pas lewy do zawracania I PROSTO, a środkowy W LEWO i PROSTO.
Pokazuje wam nowe screeny mojej mapki, to ma być same centrum. Na screenach pokazana jest Aleja Górnośląska. A co ja wam bd pisał lepiej sami zobaczcie i ocencie :)
Wysłany: 29-12-2011, 21:07
http://savepic.su/1070662.htm prawy pas za skrzyżowaniem (na tej szerokiej) zastąp wyspą czy inną powierzchnią wyłączoną z ruchu. No i wywal tą linie przerywaną idącą wzdłuż krawężnika. A linie przerywaną między prawym i środkowym pasem, skręcającą zamień na linie ciągłą, pojedynczą.
Poranek przedszczytowy
podejrzewam, iż autor po prostu nie mógł już więcej obiektów na mapę postawić.
Skończcie już ta dyskusję o szczytowaniu
Śmiem twierdzić że głodnemu chleb na myśli nie mniej jednak sprawa wyjaśniona. Tak jeszcze w zapytaniu: gdzie pan panie autor widział tak miasto "obkamerowane" ?
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 29-12-2011, 21:16, w całości zmieniany 2 razy
Krzysiek, a zwróć uwagę na to skrzyżowanie. Czy pasy gdzie dałeś strzałki zawracania nie powinny czasem mieć jeśli już to strzałki do jazdy prosto i do zawracania? Spec Thalys popraw mnie jeśli się mylę.
Wyobraźmy sobie, że samochód skręca z lewego pasa w lewo (jak nakazuje mu strzałka) i dostaje się bezpośrednio na pas do zawracania który zrobiłeś, ale kierowca chce jechać prosto a nie zawracać. I co się dzieje? Zaskoczony, po hamplach i zator... bo chce zmienić pas na ten prawy, który pozwoli mu jechać prosto... No chyba że się mylę bo jest druga trzydzieści ;-)
Edit: Dużo kamer? Są takie miejsca w naszych miastach ze im więcej tym lepiej :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 31-12-2011, 02:45, w całości zmieniany 1 raz
Energy [Usunięty]
Wysłany: 31-12-2011, 12:02
Tylko, że wtedy jak chcesz zjechać z lewego pasa, to dostajesz strzła od tego z prawego pasa, bo on ma prawo jechać w lewo. Po prostu trzeba by było zrobić lewy pas do jazdy prosto i w lewo (nie bawić się w żadne strzałki do zawracania) a prawy tylko do jazdy prosto i było by po kłopocie. Bo nie widziałem jeszcze na żadnym rondzie osobnego pasa do zawracania.
Ostatnio zmieniony przez Energy 31-12-2011, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 31-12-2011, 12:55
avs1000 napisał/a:
Krzysiek, a zwróć uwagę na to skrzyżowanie. Czy pasy gdzie dałeś strzałki zawracania nie powinny czasem mieć jeśli już to strzałki do jazdy prosto i do zawracania? Spec Thalys popraw mnie jeśli się mylę.
Wyobraźmy sobie, że samochód skręca z lewego pasa w lewo (jak nakazuje mu strzałka) i dostaje się bezpośrednio na pas do zawracania który zrobiłeś, ale kierowca chce jechać prosto a nie zawracać. I co się dzieje? Zaskoczony, po hamplach i zator... bo chce zmienić pas na ten prawy, który pozwoli mu jechać prosto... No chyba że się mylę bo jest druga trzydzieści
Podczas takich manewrów na takich skrzyżowaniach możesz przyjąć dowolny pas ruchu. Ja bym w ogóle nie robił tego w ten sposób tylko na przykładzie tego skrzyżowania:
http://www.zumi.pl/namapi...Id=&moreCities= skrzyzowanie Niepodległości/Wawelska/Armi Ludowej To by było zdecydowanie rozsądniejsze, biorac pod uwage fakt, że obydwa skrzyżowania urbanistycznie/architektonicznie sa identyczne.
Podczas takich manewrów na takich skrzyżowaniach możesz przyjąć dowolny pas ruchu. Ja bym w ogóle nie robił tego w ten sposób tylko na przykładzie tego skrzyżowania:
http://www.zumi.pl/namapi...Id=&moreCities= skrzyzowanie Niepodległości/Wawelska/Armi Ludowej To by było zdecydowanie rozsądniejsze, biorac pod uwage fakt, że obydwa skrzyżowania urbanistycznie/architektonicznie sa identyczne.
Zobacze jak da sie je przerobić, bo jeżeli miałbym zrobic taki przykład jak Ty podałeś to musze zrobic 4 pasy do wjazdu na skrzyżowanie a ja mam aktualnie po 3 pasy
Thalys napisał/a:
http://savepic.su/1070662.htm prawy pas za skrzyżowaniem (na tej szerokiej) zastąp wyspą czy inną powierzchnią wyłączoną z ruchu. No i wywal tą linie przerywaną idącą wzdłuż krawężnika. A linie przerywaną między prawym i środkowym pasem, skręcającą zamień na linie ciągłą, pojedynczą.
linie zmianiłem a tą wysepke to chodzi Ci żeby zastapić obszar wyłączony z ruchu ? Bo jeżeli tak to będzie cieżko tam to zrobić dlatego własie dałem tak jak jest:)
fallowdeer napisał/a:
Pusto tak jakoś. Porób jakieś korki czy ludu dodaj
Wiem mało samochodów coś dałem, tak wyszło mi w "pracy".
Wysłany: 31-12-2011, 16:00
Cytat:
Zobacze jak da sie je przerobić, bo jeżeli miałbym zrobic taki przykład jak Ty podałeś to musze zrobic 4 pasy do wjazdu na skrzyżowanie a ja mam aktualnie po 3 pasy
Nie musisz przebudowywać. Wystarczy, że zrobisz organizacje ruchu podobną do tej co Ci pokazałem (bez powierzchni wyłączonej z ruchu pośrodku skrzyżowania).
Cytat:
linie zmianiłem a tą wysepke to chodzi Ci żeby zastapić obszar wyłączony z ruchu ? Bo jeżeli tak to będzie cieżko tam to zrobić dlatego własie dałem tak jak jest:)
Chodzi mi o to, żeby prawy pas Górnośląskiej za skrzyżowaniem zastąpić wysepką (którą kawałek dalej zakończyć). Prawy pas Górnośląskiej skręca w prawo, więc za skrzyżowaniem nie powinno go być, chyba, że zrobisz z tego buspas (ale wtedy będzie kolidował ze środkowym pasem, który pozwala na skręt w prawo i jazdę na wprost).
Chodzi mi o to, żeby prawy pas Górnośląskiej za skrzyżowaniem zastąpić wysepką (którą kawałek dalej zakończyć). Prawy pas Górnośląskiej skręca w prawo, więc za skrzyżowaniem nie powinno go być, chyba, że zrobisz z tego buspas (ale wtedy będzie kolidował ze środkowym pasem, który pozwala na skręt w prawo i jazdę na wprost).
Tutaj (i w innych miejscach też) bym trochę przysunął słupy oświetleniowe bliżej jezdni. Masz tendencję do ustawiania ich na środku chodnika, to w realu nie oświetli jezdni.
Generalnie widzę sporo Bytomia, Chorzowa i Gliwic. Bardzo fajnie :)