Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-12-2011, 17:13
Jeżeli płot jest na tyle wysoki, że tego cmentarza nie widać to po co wstawiać tyle mogił. Sprawdź z okna loka co będzie widać i tylko w te miejsca postaw groby. Dodaj ewentualnie drzewa dla zamaskowania. Stare cmentarze wyglądają jak parki.Wiem, że z samolotu to będzie wyglądać mało cmentarnie ale posiej trawę i po sprawie, lżej dla gry.
Dzięki za miłe słowa! Ale...ja cały czas się uczę trudnej sztuki budowy map. Przy okazji prezentowanej mapy wiem jak wiele błędów popełniłem i że często efekty które chcę osiągnąć powodują spore obciążenie. Wiem jedno że w moim mniemaniu nie da się za bardzo połączyć tego by mapa wyglądała fajnie jednocześnie z kabiny i z widoku zewnętrznego. Albo mam za wysokie mniemanie co do swoich wypocin albo nie potrafię danego efektu osiągnąć.
Pozdrawiam!
Największym dramatem każdego twórcy jest dzień w którym mówi: umiem wszystko i osiągnąłem wszystko. To oznacza jego koniec, często wówczas, gdy nawet nie nastąpił początek. Zatem masz powody do zadowolenia. W oczekiwaniu na kolejną porcję screenów. EOS*
Pomógł: 27 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 07-01-2012, 22:07
Cytat:
Dzięki za miłe słowa! Ale...ja cały czas się uczę trudnej sztuki budowy map. Przy okazji prezentowanej mapy wiem jak wiele błędów popełniłem i że często efekty które chcę osiągnąć powodują spore obciążenie. Wiem jedno że w moim mniemaniu nie da się za bardzo połączyć tego by mapa wyglądała fajnie jednocześnie z kabiny i z widoku zewnętrznego. Albo mam za wysokie mniemanie co do swoich wypocin albo nie potrafię danego efektu osiągnąć.
Pozdrawiam!
Jaki skromny
Ja Ci gorąco kibicuję i życzę tej weny, która towarzyszyła Ci do tej pory, żeby nadal się Ciebie trzymała
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-2012, 23:15
jamie78 napisał/a:
Pytanie do znawców tematu---jechać z mapą dalej w TC czy też przewalić do TS 2010? Czy nie będzie kwasów itp itd?
Skończ w TC, mapy w TS2010 inaczej się buduje. Sprawdziłem organoleptycznie kiedy próbowałem przerobić mapę zaczętą jeszcze na TRS2004, ciągniętą przez TC, a nawet TS2009 na standard TS2010. Szkoda czasu i zachodu.
Różnice:
- siatka 5m zarówno wysokości, jak i malowania podłoża (warto zastosować, mapa lepiej wygląda)
- zielsko, te ze starszych wersji strasznie spowalnia mapę, nie wspomnę o tym, że część drzew np. Trundy jest podmieniana przez auranowskie SpeedTreez (czyli kiszka)
- unikamy dodatków z alfą (szczególnie tą w szarościach), a więc musisz dobrać inne dodatki do mapy
- nowe dodatki, niedostępne do tej pory (głównie spline, ale też są różne nowe budowle z zastosowaniem normalmapy)