FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Optymalizacja TSa
Autor Wiadomość
UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 01-02-2012, 13:29   Optymalizacja TSa

Mam pytanko, otóż jak poustawiać opcje gry, kompa itd., by znacznie poprawić jej płynność? Nie chodzi mi o płynność przy dobrej grafie, jakość obrazu aż tak bardzo nie jest mi potrzebna. Może ktoś już z czymś takim eksperymentował. Nie mam rewelacyjnego kompa (lapek Lenovo, graf Mobile IntelŸ 965 Express Chipset Family, proc IntelŸ PentiumŸ Dual CPU T2330 @ 1.60GHz, 0.99GB RAM) więc kombinuje jak moge by lekko poprawić TSa.

Za pomoc góry dziękuje :-)

Pzdr UAZ

drstrach
znawca

Wysłany: 01-02-2012, 13:33   

UAZ ja na tym sprzęcie odpuściłbym sobie TS2010. Przede wszystkim nie masz porządnej grafiki, a ta Intela nie nadaje się nawet do mniej wymagających gier. Nie wspomnę o pamięci, 1024MB przy współdzielonej pamięci z kartą graficzną to stanowczo za mało.

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 01-02-2012, 14:24   

Hmm, a TS2009 dałby już rade?

drstrach
znawca

Wysłany: 01-02-2012, 14:42   

UAZ napisał/a:
Hmm, a TS2009 dałby już rade?

Prędzej, ale IMO zostań przy TC, a nawet TRS2004.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 01-02-2012, 14:50   

Nie pakuj się w 2009 nie ma sensu.

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 01-02-2012, 14:51   

No cóż, zamarzyła mi się przesiadka z 2k6, spróbuję z 2k9, moze jakoś bd w miare chodzic ;-) Mimo wszystko dzięki panie doktorze :mrgreen:

EDIT: Lutek, wiem że 2k9 w porównaniu o 10 to lipa, ale dla mnie się jeszcze w miarę nada (i tak bd musiał niedługo jakoś zmienać na 2010 przez mape Wolsztyna od Malignusa :mrgreen: ).
Ostatnio zmieniony przez UAZ 01-02-2012, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 01-02-2012, 16:20   

Jak masz kasę to spróbuj wymienić procka na 2,5 i dołóż jeszcze 1GB RAM, wtedy pójdzie.

szogun
user

Wysłany: 02-02-2012, 16:21   

Niewiele wyciągniesz, między innymi ta grafa to nadaje się co najwyżej do gierek dla dzieci.
Ostatnio zmieniony przez szogun 02-02-2012, 16:24, w całości zmieniany 3 razy  

drstrach
znawca

Wysłany: 02-02-2012, 16:42   

szogun napisał/a:
Niewiele wyciągniesz, między innymi ta grafa to nadaje się co najwyżej do gierek dla dzieci.

Ale takich mniej zaawansowanych gierek :-)

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 02-02-2012, 19:02   

No cóż, nawet z Minecraftem mam przy niej problemy -.-

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 02-02-2012, 20:50   

Mi się najbardziej podoba jak w sklepach piszą przy lapku z pentium dual core "bardzo wydajny procesor". Powinien być zakaz sprzedaży tego barachła, bo nawet bardziej zaawansowana strona z flashem potrafi takiemu cudu czkawki przyprawić. To jest mniej więcej jak pisali kiedyś przy wieżach firm typu panascanic, że ma 1000W.

Zyga555
nowy

Wysłany: 02-02-2012, 21:19   

Pozwólcie, że dołączę się do tematu. Otóż, też przesiadłem się na TS2010 i chcę zoptymalizować płynność gry. Specyfikacja mojego laptopa: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5750 2.00 GHz 997 MHz 1.99GB RAM. Z góry dziękuję za pomoc ;-)

drstrach
znawca

Wysłany: 02-02-2012, 22:03   

Zyga555 napisał/a:
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5750 2.00 GHz 997 MHz 1.99GB RAM.

Grafika oczywiście onboardowa Intela? Jeśli tak, to patrz przypadek UAZ-a.
Jakiekolwiek grafiki na płycie, które się do czegoś nadają zaczynają się od i5 Sandy Bridge, czyli od grafiki Intel HD3000, wszystko co jest wcześniej, to zwykle wyświetlacze do tekstu.

Zyga555
nowy

Wysłany: 02-02-2012, 22:12   

Mam ATI MOBILITI RADEON HD 3470, ale nie wiem czy to dobrze czy źle :-P

drstrach
znawca

Wysłany: 02-02-2012, 22:28   

Zyga555 napisał/a:
Mam ATI MOBILITI RADEON HD 3470

Ile to to ma pamięci? IMO na zmniejszonej odległości rysowania do 2000m i przy rozdzielczości 1024x768 powinien TS Ci pójść, wyłącz tylko Antialiasing.

Zyga555
nowy

Wysłany: 02-02-2012, 22:58   

Nie mam pojęcia :-P a gdzie wyłącza się Antialiasing?

drstrach
znawca

Wysłany: 03-02-2012, 00:05   

Zyga555 napisał/a:
Nie mam pojęcia :-P a gdzie wyłącza się Antialiasing?

W opcjach, radzę poczytać instrukcję.

Zyga555
nowy

Wysłany: 03-02-2012, 19:43   

Zrobiłem jak radziłeś. Pół nocy bawiłem się ustawieniami wydajności TS i karty graficznej, i nic zadowalającego mnie nie uzyskałem. Wjazd na każdą większą stację powoduje przycinanie obrazu. Może powinienem zainwestować w kartę graficzną lub zwiększenie RAM?

drstrach
znawca

Wysłany: 03-02-2012, 20:21   

Tak naprawdę do TS2010 żeby z niego korzystać z pełną satysfakcją (czyt. bez przycięć) jest potrzebna karta graficzna z 1GB pamięci, a najlepiej zwykły blaszak z dobrą grafiką. Nie łudźmy się, ale grafiki mobilne są słabsze od ich stacjonarnych odpowiedników i jeśli nie masz laptopa stworzonego do gier (dla mnie to kuriozum, bo i tak bateria starcza na pół godziny grania), to zapomnij o płynności w grach.

Zyga555
nowy

Wysłany: 03-02-2012, 21:02   

Już zaczynam odkładać na lepszy sprzęt :-P

znawca

Wysłany: 03-02-2012, 21:18   

Niedawno testowałem TS2010... wszystkie mapy wbudowane oraz rosyjskie jakie zainstalowałem, wyposażone w SpeedTrees czy te tory 3D cięły się na stacjach. I to mimo, że ograniczyłem zasięg widoczności obiektów, a na stacjach w zasadzie nie było innego taboru. Szczególnie deprymujące efekty występowały przy nagłej zmianie kamery (miejsca na mapie). Komputer mam może nie najlepszy ale grafikę 1GB ma. Ten sam sprzęt bez problemu ciągnie Sudety, gdzie na samej stacji Jelenia Góra potrafię mieć ustawionych około 400 wagonów! Także ostrzegam wszystkich, żeby nie spodziewali się nie wiadomo jakich super efektów po zmianie komputera...no chyba że stać ich na kosmiczne technologie. Po prostu te wszystkie nowe bajery w TSach "kosztują", a jak wiadomo silnik graficzny gry nie uległ zmianie (a w jego poprawianie przez kangurów to raczej nie wierzę, szczególnie mając w pamięci reklamy kolejnych super odsłon TRSa).
Żeby nie było, że nowe ma same minusy, to muszę przyznać że TS2010 chodzi u mnie stabilniej niż TC, nie widuję czarnych ekranów przy próbie zapisu sesji itp. Podobnie CMP, dane przetwarza wyjątkowo długo ale działa stabilniej niż we wcześniejszych wersjach.
Także nie spodziewajcie się panowie zbyt wiele po wymianie sprzętu... w gruncie rzeczy to TS jest tylko upudrowanym trupem, wciąż jednak zimnym. ;-)

burraq
nowy

Wysłany: 05-02-2012, 13:25   

Witam,
ponieważ dość dużo czasu poświęciłem optymalizacji TS2010, chciałbym się podzielić z Wami swoimi spostrzeżeniami. Zaznaczam, że nie jest to żadna wiedza objawiona, tylko sposoby jakich ja użyłem w optymalizacji kompa, aby TS2010 mi dobrze (płynnie) działał. U mnie pomogło, i to bardzo.

Na początek komp:
proc: AMD Phenom II X4 965 3,4GHz
RAM: 8 GB
grafika: ATI HD5670 512MB GDDR5
rozdzielczość: 1280x1024x32

Moim zdaniem jest to komp wystarczający do TS i to z zapasem. No grafika mogłaby być lepsza, ale o tym potem...
Poniżej są wymienione kroki jakie wykonałem aby TS dobrze chodził w kolejności od najbardziej znaczącego:

1. System operacyjny
========================
Tak nie mylicie się. To właśnie przejście z Win XP 32 na Win 7 64 najwięcej mi dało.
Szczegóły:

Win XP 32: gra w trybie Direct X u mnie była nie grywalna. Mimo iż framerate był dużo ponad 25kl/s gra przycinała. Obrót widoku wokół pociągu (widok 2) powodował jakby "skokowe wyświetlanie" obrazu. Koszmar. W OpenGL było dużo lepiej. Gra działała dobrze, tylko na końcu widnokręgu widoczne były niewielkie białe plamy, zamiast tekstur. W zasadzie to nie przeszkadzało. Choć jakość grafiki TSa w OpenGL SUBIEKTYWNIE oceniam na gorszą niż w Direct X, byłem skłonny to zaakceptować.

Win 7 64: w trybie Direct X zniknęły wszelkie problemy i wzrósł framerate. Lekkie przycinki tylko przy dużej ilości SpeedTree. Dla mnie OK. W trybie OpenGL bez zmian. Zatem u mnie zdecydowanie lepszy okazuje się być Direct X.

I teraz najciekawsze: czy to oznacza, że Win 7 jest taki dobry, a XP jest do niczego? Nie. Moim zdaniem to nie jest wina XP tylko... ATI/AMD. Chyba na pclab.pl kiedyś był artykuł, z którego wynikało, że ATI i NVIDIA znacznie bardziej przykładają się do optymalizacji sterowników właśnie do Win7 niż do XP i Visty. Podobno ATI wręcz oświadcza iż to właśnie Win 7 64 jest najlepszą platformą dla kart ATI w szczególności dotyczy to CrossFire.
Ponadto jeszcze dwa fakty:
- stare FEAR przy tych samych ustawieniach XP: min 40FPS, Win7 64: min 80FPS (test wewnętrzny gry)
- TRSy i TSy mają taki ficzer jak włączenie VSYNC przy połowie częstotliwości odświeżania pionowego. Na Win 7 64 to działa bez problemu (korzystam z tego w TC). Natomiast na XP pojawia się komunikat, że driver nie obsługuje takiej funkcjonalności (więc nawet funkcjonalność drivera okrojona).

Wydaje mi się, że można zaryzykować stwierdzenie, że właściwą obecnie platformą do gier jest Win 7 64. Właśnie przez drivery...
Być może podobnie jest z kartami nVidia. Choć może nie być takich dużych różnic...

I jeszcze jedno: przyznaję się, że swoich obserwacji dokonałem, gdy driver ATI do Win7 był o numerek wyższy: 11.7 niż do XP: 11.6 (numeracja mogła być przesunięta o jedną wersją w tą czy w tą, ale różnica między systemami to jedna wersja driverów ATI). Osobiście jednak nie wierzę w to, że z wersji na wersję ATI aż tak zmieniło drivery. A już na pewno nie pod kątem TSa czy tak starego FEAR...

2. Rdzenie procesora
======================
Co prawda w trakcie mojej walki o płynność TS2010 liczba rdzeni nie zmieniła się, ale wykonałem pewne doświadczenie.
Najpierw jednak pewna informacja:
ze strony http://en.wikibooks.org/w...sions_Of_Trainz
dowiedziałem się, że TSy (od 2009 w górę) obsługują procesory wielordzeniowe. Z początku nie bardzo w to wierzyłem, ale zrobiłem pewien eksperyment. Otóż przy pomocy programu AMD Overdrive wymusiłem pracę procesu trainz.exe (tak się chyba nazywa główny proces gry) na jednym konkretnym rdzeniu procesora. Oznacza to, że ani OS ani sam proces nie mogą alokować zasobów trainz.exe na innym rdzeniu ani ich większej ilości. Okazało się, że TS2010 zauważalnie spowolnił. Nie była to tak wielka różnica jak w pkt 1 ale była dobrze widoczna, na tyle aby zająć 2 miejsce w mojej klasyfikacji.
Dodatkowo pamiętajmy, że TS2010 to nie tylko proces trainz.exe ale również oddzielny proces taddaemon.exe. Poza tym jest jeszcze jeden proces używający mocy procesora w trakcie gry 3D: sterownik grafiki. I wcale nie mało jej zużywa (gdzieś w necie jest chyba nawet odpowiedni test). A przecież są jeszcze programy antywirusowe i inne działające w tle...

Zatem można zaryzykować stwierdzenie w kontekście TS2010, że im więcej rdzeni tym lepiej...

3. Odległość rysowania, włączenie AAx4 oraz AFx4
========================================
W swoim TS2010 mam ustawione 2km. Z moich obserwacji wynika, że jest to dość istotny parametr.
Podobnie jest z antyaliazingiem i filtrowaniem anizotropowym. Osobiście uważam, że gra w TSa wymaga włączenia tych ficzerów. Włączenie ich (obu naraz w w/w trybach) powoduje spadek FPS, ale przynajmniej u mnie niewielki (ok 10%). Na tej podstawie nie demonizuje znaczenia karty graficznej w TS2010 w rozdzielczościach podobnych do mojej. Oczywiste jest że w rozdzielczości Full HD może to wyglądać zupełnie inaczej.

To tyle jeśli chodzi o czynniki istotne dla płynności TS2010 z mojego punktu widzenia. Oczywiście otwarte jest pytanie co z następującymi dwoma poniższymi elementami komputera, które (od razu zaznaczam) nie zmieniły się w trakcie moich testów:

Pamięć ram:
Ze strony http://en.wikibooks.org/w...sions_Of_Trainz
można wyczytać, że TS2009 i wyżej w systemie 64 bitowym może użyć 4GB RAMu. Nie sprawdzałem tego, więc nie wiem czy potwierdza się to w praktyce. Jednak umówmy się: jeśli decydujemy się na Win 7 64 to biorąc pod uwagę ceny RAMu standardem powinny być 4GB RAM. Po zainstalowaniu podstawowego zestawu sterowników same Windowsy po starcie zajmują ok 1GB RAMu.

Karta graficzna:
Cóż to zależy od rozdzielczości... W mojej nie wymagającej (dla współczesnych kart graficznych) rozdzielczości jednoczesne włączenie AAx4 (multisampling) oraz AFx4 spowodowało bardzo niewielki spadek wydajności co oznacza, że moja dość słaba karta nie jest istotnym ograniczeniem w mojej rozdzielczości (niestety daleko w dół od Full HD). Być może gdybym miał lepszą kartę z 1GB to może mógłbym pozbyć się tych niewielkich przycięć przy dużej ilości SpeedTree, które jednak już mi tak nie przeszkadzają. Jedną rzecz uważam za istotną: jest sporo tanich kart z 1GB pamięci. Jednak wiele z nich ma powolną (na dzień dzisiejszy) pamięć DDR3. Uważam, że lepiej kupić kartę 512 MB z wydajnymi pamięciami GDDR5 niż 1GB pamięci DDR3. Ale to moje zdanie.

W zakresie optymalizacji TS2010 pozostaje jeszcze kwestia pliku trainzoption.txt (piszę z pamięci). Eksperymentowałem z wieloma ustawieniami i rożnymi parametrami w tym pliku. Info o dostępnych parametrach jest na wspomnianej przeze mnie trainz wikibooks (tyle, że na innej stronie) oraz w dokumentacji do 2004 i 2006. Jednak w moim przypadku nie znalazłem żadnego parametru, który w zauważalny sposób zmieniłby komfort gry.
Być może dla własnego lepszego samopoczucia wprowadziłem parametr keepallresources=1. Ale dzisiaj naprawdę nie jestem już w stanie stwierdzić, czy on coś mi dał.

PS. Skoro powstał już temat "Optymalizacja TSa"; to może Ci, którzy są zadowoleni z wydajności gry napisaliby co zrobili, aby osiągnąć dobrą płynność. I nie chodzi mi tylko o dobry framerate. Z moich obserwacji wynika, że TRS/TS nawet przy wysokim (dużo większym niż 25) FPS potrafi przycinać (takie nazwijmy to mikroprzycięcia). W TC rozwiązuję to włączając VSYNC (dokładnie 1/2), ale w TS2010 włączenie VSYNC powoduje negatywne efekty uboczne.
Ja płynność swojego TS2010, w moich warunkach, oceniam na 8-9 (w skali 1-10).

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 05-02-2012, 20:26   

Byl taki temat wieki temu, moje spostrzezenia - wtedy dla wersji 2004 juz tam sa.
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=45

Odpowiedz do tematu