Chciałbym wam zaprezentować mój pierwszy samodzielny projekt "MPK Kleparz". Jest to początek mapy przedstawiającej to czego się do tej pory nauczyłem i co sam wymyśliłem. Mapa ma przedstawiać fikcyjne centrum dużego miasta o nazwie Kleparz. Dlaczego tylko centrum? Ponieważ mam słaby sprzęt i o większej rozbudowie niż 10-12 segmentów nie ma mowy. Kilku doświadczonych powiedziało mi żebym zrobił krótką ale dobra mapę. Idąc za ich radami tak też mam zamiar postąpić. Będą wyjazdy w kierunkach innych dzielnic ale dokończenie będzie dopiero jak będzie lepszy sprzęt. Zainspirowała mnie mapa Seby "Komunikacja Tramwajowa Podgórze". Duuuuuużo mi do niej brakuje ale to jest mój pierwszy projekt nad którym mam zamiar dać z siebie i z mojego komputera wszystko! Screeny zapowiadające przedstawiają dopiero 2 segmenty pracy:
Te screeny powyższe to dopiero zwiastun. Czekam na waszą ocenę i opinie czy się poprawiłem , krytykę, rady i pomoc.
To są początki czegoś, co z wasza pomocą, może być chyba czym dobrym.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 20-02-2012, 23:50
Na której wersji TRS robiona ?
Trawa na klombach powinna być raczej niższa, chyba że miasto zupełnie o nią nie dba http://postimage.org/image/dq9gqt2yl/
Torowisko opuść trochę niżej lub podwyższ przystanki.
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 101 Skąd: Kraków
Wysłany: 22-02-2012, 23:05
Dzisiejsze i wczorajsze prace przedstawiam poniżej:
Gdzieniegdzie brakuje oznakowania którego jeszcze nie dałem i może coś przez coś przenikać, być źle ustawione itp. jak takie coś zauważycie to pisać. Jest tu w większości przedstawiony węzeł przesiadkowy "Kazimierz", z pętlą autobusową, na trasie Kleparskiego Szybkiego Tramwaju. Dużo screenów jest prawie takich samych ale chciałem wam pokazać jak najwięcej . Mapa ma dalej 2 segmenty, a to dlatego że idę za radą żeby zrobić krócej a lepiej. Chciałbym podziękować Sebastyano za parę dodatków m.in tory które zostały zamienione.
Sugestie, krytykę i komentarze pilnie oczekiwane!
Pozdrawiam wszystkich :P
Chyba za bardzo, bo to wygląda jak jej kopia. Aż tak ciężko wypracować sobie swój własny styl budowy? Ja rozumiem wzorować się... ale nie kopiować wszystko jak leci. To taka zabawa w "made in china", niby inne a i w praktyce takie same, tylko bardziej gówniane.
Nie, nie czepiam się. Daje sugestie do zmiany nastawienia do budowania map i przede wszystkim do wykorzystania swoich własnych gustów, umiejętności, talentu i weny.
Wysłany: 23-02-2012, 00:11
Nie obrażajcie Seby tym że kopiuję jego mapę. Może na pierwszych screenach jest trochę podobna ale wraz z rozwojem zobaczycie mój zupełnie inny styl. Pewien wpływ na to może też mieć fakt to że obaj jesteśmy z Krakowa i trochę się do klimatu miasta upodobniamy.
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 23-02-2012, 00:37
Mapka bardzo przyjemna, cieszy oko i oby tak dalej. Podoba mis się ten klimat zatłoczonego miasta, który uwzględniłeś tutaj na screenach... Co do papierowych ludzi dość dziwnie to wygląda, ale ja bym ich nie wymieniał na te od Neoklaia ponieważ zajadą ci grywalność mapy (to tylko moja sugestia). A czy kolega kopiuje styl kogoś innego to nie wiem ale ja uważam, że budowa miasta pod mapkę tramwajową zawsze będzie wyglądała podobnie i miała wspólne cechy przecież to oczywiste i niech każdy robi jak chce ;) Byle ładne i grywalne to było ;p
Wysłany: 23-05-2012, 22:57
4 luźne screeny z innej, przemysłowej, strony miasta:
O Kleparzu nie zapominajmy :). Robię teraz dwie mapy. Kraków muszę robić jak najbardziej się da realny więc to trochę męczy dlatego żeby odreagować i ponieść się własnej fantazji pobawiłem się w Kleparzu :). Tutaj jestem oszczędny bo zależy mi strasznie na płynności na trasie ok 15-20 przystanków więc trawę FMA daję tylko przy torach, ograniczam się z rozbudową świata do minimum, nie zagęszczam latarniami i jest mniej pojazdów, no i jeżdżę z kabiny chociaż screenów z niej nie dałem. Jest ubogo ale mi się fajnie jedzie bo płynnie i nie ma braków w krajobrazie (kabina). A sprzęt mam słaby.
Ciekawią mnie tory , których używasz , ja jakbym miał robić mape tramwajową , to użyłbym torów tramwajowych , są one dostępne na polskich stronach.
_________________ O mnie -> http://patrykowicz.tnb.pl...hp?article_id=2
KUID:666724
w fabryce->
problemy z komputerem,działalność zawieszona
w fazie projektowej->
rozkład jazdy
Wysłany: 26-05-2012, 09:51
Przy przejazdach o kącie ok 90st da się ładnie zgrać tory z drogą na przejeździe ale tutaj jest
na skos i było ciężko ale pomyślę jeszcze nad podwyższeniem drogi lub nad obniżeniem torów.
I gdzie znajdę te Rosyjskie tory 3D ?
http://postimage.org/image/t91t39koh/ - Tutaj radziłbym albo jakąś płytę przejściową tutaj zamontować lub ulicę podwyższyć i zastosować tory bez podkładów.
http://postimage.org/image/t91t39koh/ - Tutaj radziłbym albo jakąś płytę przejściową tutaj zamontować lub ulicę podwyższyć i zastosować tory bez podkładów.
To tory bez podkładów nie wystają ponad drogę?
Zależy jako podniesiesz drogę
Energy [Usunięty]
Wysłany: 26-05-2012, 21:09
No właśnie.. Więc po co robić tory bez podkładów, skoro można drogę podnieść. Tym bardziej, że nie podpasujesz tego pod skośny przejazd :facepalm:
Ostatnio zmieniony przez Energy 26-05-2012, 21:09, w całości zmieniany 1 raz