FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Magistrala Mazowiecka
Autor Wiadomość
KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2008, 20:45   

A ja mam takie pytanie, co jest ważniejsze, własne doświadczenie, czy jakieś cyferki? Tak jak pisałem, sprawdziłem, testowałem i mogę powiedzieć co powiedziałem. To tak samo jak było z trawą Greenery, robiłem mapę, naładowałem jej od groma i wiem że trzeba na nią uważać, dopiero niedawno dowiedziałem się jakie ma tekstury.
Tyle ode mnie.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 21:21   

Długo upragnione, wyczekiwane screeny z Magistrali. Z racji wiadomego remontu, troszeczkę przeskoczymy i zamiast z Konikuł przejść do po Czajkowa, wchodzimy kawałek dalej gdzie zaczyna się "nowy" odcinek linii. Z większych nowości raczej nic nowego, kontynuowanie projektu i już. Oto screeny:

No i zagadka, co za stacja ukazana jest na ostatnim screenie? ;)

Zapraszam do komentowania, wyszukiwania błędów itp.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez KGrid 09-10-2008, 21:22, w całości zmieniany 2 razy  

gumis88
super trainz
Polish Trainz

Wysłany: 09-10-2008, 22:03   

w sumie to ja na ostatnim screenie nie widzę żadnej stacji;p

Thalys 
znawca
Jack Sparrow

Wysłany: 09-10-2008, 23:57   

Przecież jest widoczny rozjazd. W każdym bądź razie wygląda to na Kanikuły. Mapa się podoba, jak zwykle zresztą. Lifting dodał jej jeszcze większego uroku. ;]

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 10-10-2008, 09:37   

Thalys napisał/a:
Przecież jest widoczny rozjazd. (...)

Równie dobrze ten rozjazd może znajdować się przy posterunku odgałęźnym, bocznicowym...

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2008, 10:16   

Pytanie było skierowane do osób które trochę tę mapę znają, gdyż jest tylko jedno takie (charakterystyczne wg. mnie) miejsce na mapie. Są to wspomniane przez Thalysa Kanikuły (a dokładnie Konikuły :D ). Stacja ta przechodzi modernizację, próbuję dostosować ją do jazdy 120km/h bez cięcia, narazie mi to wychodzi. Screeny z przebudowy tej stacyjki niebawem ;)

Pozdro
Ostatnio zmieniony przez KGrid 10-10-2008, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2008, 21:26   

Ale dużo komentarzy...
Miał być posterunek odgałęźny wyszła duża stacja towarowa wraz z mniejszą osobową i odgałęzinie do innego szlaku, który będzie się łączył z MMką na dużej stacji węzłowej około 10 kilometrów przed Mazowszem. Oto Leniuchowice. Miasto zrobione iście oszczędną metodą - jazda 140km/h nie sprawia żadnego wyzwania, zero cięcia, a to dzięki pewnej taktyce budowy miasta, którą kiedyś podpowiedział mi Kilan. Ograniczenie do 100km/h przed semaforami wjazdowymi zakończy się dopiero za tą wielką stacją węzłową, dalej do Mazowsza już tylko 80km/h. Dodam iż w finalnej wersji mapy będzie występowało i odgałęzienie i posterunek odgałęźny na drugiej linii. Próbowałem wstępne skonfigurować semafory na jazdę 60km/h po zwrotnicach... jednak ciągle wywala mi sygnał stój, pomimo wolnego szlaku... wtf? Będe walczył aż do skutku....
Teraz to co (chyba?) lubicie, mimo iż komentować się nie chce ;)

Zapraszam do komentowania, może komuś się spodoba.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 21-10-2008, 21:50   

A mi się podoba :) Wszystko fajnie jak zwykle, nie ma się czego przyczepić. Co do semaforów i ich konfiguracji, to może wybrałeś zły typ semafora? Bo wiesz, czasem w opcjach semafora jest dana opcja, ale sam semafor tej opcji już nie obsługuje :)

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2008, 08:30   

Screeny palce lizać, jak zwykle...

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 22-10-2008, 13:04   

KGrid napisał/a:
[url=http://images29.foto...6dm.jpg]Obrazek[/URL]

Przy rozjazdach krzyżowych używaj "Latarnia zwrotnicowa - niewidoczna" ZWD
http://www.trainz.org/ind...nc=select&id=13
Powinny być tylko dwa napędy widoczne i dwa niewidoczne (oczywiście niewidoczne powinny być od strony zbiegania się torów). Potem połączyć to Junction Link (dostępne na PTT i DLS) i rozjazd chodzi jak ta lala :)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2008, 19:20   

http://www.youtube.com/watch?v=aox1o1jRhv4

To co mamy gotowe, to odcinek Konikuły-Leniuchowice. Kilometraż (lub hektometraż) wybija mi 33,3 kilometra do Mazowsza, jeśli będzie szło tak jak teraz idzie to mapka już niebawem.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 26-10-2008, 19:31   

Myślałem, że tylko ja mam nierówności toru :( co do samej mapy, cóż tu pisać, fajnie to wygląda :)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2008, 20:43   

Dzień Dobry, nazywam się Kacper. Tworzę badziewne mapy, oto screeny z niej:

Dla miłościwie to komentujących...

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2008, 14:02   

Co tu komentować ? Z każdym kilometrem mapa coraz bardziej mi sie podoba :) Heh, jak widzę te przystanki to przypominają mi się ciut moje okolice i jadący pośpiech :D Tylko się już pogubiłem. Ty budujesz od Nacierska dalej czy od przeciwnej strony ? Naciersk to stacja początkowa/ końcowa czy jak ?

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 28-10-2008, 14:13   

KGrid napisał/a:
Dzień Dobry, nazywam się Kacper. Tworzę badziewne mapy(...)

Wać Pan się upił czy coś innego?

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2008, 16:41   

Cytat:
Wać Pan się upił czy coś innego?

Wać pan jest poirytowany tym iż map się nie komentuje inaczej niż "jest fajnie, kiedy wydasz","ładnie,kiedy demo" itp, ja naprawdę robię jakieś błędy, a dawno już nie poprawiałem czegoś...

Ta mapka wszystko wyjaśni.

irekec
trainz

Wysłany: 28-10-2008, 17:12   

To popraw w koncu te wysięgniki na prawidlowe , bo elektryki se kije połamią .

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2008, 17:16   

O których wysięgnikach mówisz?

irekec
trainz

Wysłany: 28-10-2008, 17:28   

A chociażby tutaj :
http://www.fotosik.pl/sho...e55221f9800aded
Zakladam ze jest tych zamienionych wysięgnikow wiecej , podobnie jak w projekcie " Kokowice-Ciemne"
Ostatnio zmieniony przez irekec 28-10-2008, 17:32, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2008, 17:32   

Wiedząc że ponad połowa graczy i tak nie zna się na tym jak sieć powinna być nad zwrotnicami sam nie przyłożyłem się do tego. Ogólnie w niektórych miejscach nie miałem za bardzo możliwości by w 100% odpowiednio odwzorować sieć, ale popracuje nad tym ;)
Szczerze powiem że sam nie wiedziałem że tak powinno być, domyślałem się ale pewny nie byłem.
Pozdro

arczix
zaawansowany

Wysłany: 02-11-2008, 15:16   

Ale KGrid, ta druga połowa graczy znająca się doskonale lub mniej, ale sie zna na sieci, zauważy te błędy, a jednak razi w oko jak wysięgnik jest krótki a sieć trakcyjna idzie tak, że nadaje się tam długi... Wszystko na mapiejest ładnie, pieknie, jednak i takie szcegóły musisz dopracować.

A teraz sugestia dla KGrida: http://www.fotosik.pl/sho...e3e57d620737806 Na takich przejazdach stosuje się (kiedy jest wspólny posterunek drużniczy) tylko dwie (lub 4) rogatki, przy wjeździe na pierwszy przejazd. Tzn, że te 2 przejazdy robią jako jeden, a jeśli akurat jest zamykanie rogatek, a auto jest między przejazdami, przejazd, który posiada rogatkę tylko z jednej strony, z drugiej ma sygnalizator. Takowe roziązania stosuje się raczej tylko na drogach z mniejszym ruchem, patrz przejazd w Orzeszu (Obecnie już tak nie wygląda ponieważ linia 159 jest zamknięta i jest sterowany kamerami). Tam tez tak było, a posterunek drużniczy był między dwoma torami (linia 159 i 140).

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2008, 16:48   

Bla, bla, bla - przejazd w Białogardzie Ci wszystko wyjaśni, tak samo jak przejazd w Modlinie, jest wiele takich przejazdów także tutaj akurat zmiany nie są potrzebne.

Cytat:
Ale KGrid, ta druga połowa graczy znająca się doskonale lub mniej, ale sie zna na sieci, zauważy te błędy, a jednak razi w oko jak wysięgnik jest krótki a sieć trakcyjna idzie tak, że nadaje się tam długi... Wszystko na mapiejest ładnie, pieknie, jednak i takie szcegóły musisz dopracować.

Błędy będę stopniowo poprawiał, odcinek pójdzie do testów i się dalej okaże co i jak ;)

mbocian_94
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2008, 18:34   

K_Grid, mam takie pytanko czy jak wyjdzie 4 część mapy to mógłbyś zrobić SRJ, rozkład do tej mapki. Tak jak jest w mapce Zabrze Mokosozwy-Leszczyny?

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2008, 19:26   

OMG...
Zapoznaj sie z zawartością paczki z mapa:
- Rozkład jazdy
- WOS

Zauważ ze MM to mapa fikcyjna, Jamal opublikował realna mapę z realnym rozkładem.

arczix
zaawansowany

Wysłany: 05-11-2008, 21:01   

KGrid napisał/a:
Bla, bla, bla - przejazd w Białogardzie Ci wszystko wyjaśni, tak samo jak przejazd w Modlinie, jest wiele takich przejazdów także tutaj akurat zmiany nie są potrzebne.

Cytat:

Błędy będę stopniowo poprawiał, odcinek pójdzie do testów i się dalej okaże co i jak ;)

Kacper to była tylko sugestia, a ty zaraz bla...bla :P Dałem przykład, że wymieniony przeze mnie przejazd w Orzeszu był inaczej zorganizowany; wiem, że jest dużo takich przejazdów w Polsce :)

Odpowiedz do tematu