Co do rozjazdów... Próbowałem je odtworzyć z google maps, z powyższego filmu na yt i własnych obserwacji. Nie stosuję schematów, z kilku powodów. Próbowałem chyba wszystkich, także zagranicznych ale nie mogłem się do nich przekonać... nie pasują do tych torów. Dlatego robię wszystko na oko i nie zawsze wychodzi tak, jakbym chciał. Myślę że wystarczy drobna korekta i będzie dobrze(?).
Myślę że robisz błąd nie stosując szablonów do rozjazdów. Robiąc na podstawie zdjęć czy obserwacji nie jest się w stanie dokładnie odtworzyć krzywizn czy węzłów w rozjeździe - zwłaszcza anglikach. Wiem bo sam to przerabiałem a efekty tego są widoczne przy WGA.
Tam rozjazdy niemal wchodzą na siebie (w rzeczywistości też) tylko że w momencie jak wyważyłem otwarte drzwi i zacząłem stosować szablony to już było za dużo innych rzeczy postawionych by to przesuwać. Nie pisząc już o tym że nie było miejsca na poprawianie krzywizn czy przesuwanie węzłów.
Jeżeli rozjazd (jego długość) będzie ułożony wg. szablonu to kładąc otoczenie okaże się że jest miejsce na wszystko co powinno w danym miejscu być i odległości rozjazdu od nastawni, semaforów czy peronów.
Tak dla przykładu:
U Ciebie odmierzając odległość od 1-go peronu do rozjazdu w stronę Opola towarowego i w to miejsce układając rozjazd pewnie spowodowałoby to że ten tor nie odchodziłby tak rażąco w lewo jak na drugim screenie:
http://iv.pl/viewer.php?f...40247433632.jpg
Tak przynajmniej mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony przez pietrek 18-09-2011, 13:50, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 18-09-2011, 14:34
No to już jak idąc wg filmu to powinieneś wstawić napędy elektryczne (tam na moje oko to są EEA4), a nie te niemieckie - one są pędniowe.
BTW, co to za rozjazd na tym filmie przy 1:00, bo dokładnie z tego filmu nie widać? Tam jest pędnia sztywna i napęd pomocniczy czy tylko mi się zdaje? To samo przy 1:14. Chyyyba 500tka...
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 18-09-2011, 14:37, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 18-09-2011, 15:39
Seb 147 napisał: Opole Zachodnie wjazd od strony Opola Głównego wersja beta2 ; to do screena który był wcześniej. Co do nasypu, to od nastawni dysponującej OP do pierwszych rozjazdów Opole Zach. jest na nasypie. Sam zobacz na swoim filmie ile jest wiaduktów i przepraw mostowych po drodze. Na moim zdjęciu , tam gdzie jest wiata widać plastikowy ekran, przeźroczysty przez który widać bloki. Co do szablonów to są jeszcze RBacha. Nastawnia po prawej na drugim screenie jest to nastawnia OP1 wykonawcza i jest w zupełnie innym miejscu. Wszystkie rozjazdy krzyżowe są proste, nie ma łukowych. Tak samo z semaforami w kierunku Groszowic. Są przed wiaduktem i na słupach. problem wynika ze złego ułożenia torowiska. Jeszcze jedno. Zwrotnik przy rozjeździe to nie wszystko.Potrzebny jest jeszcze napęd, a tego nie ma. te rozjazdy obsługiwane z OP mają napęd elektryczny, a w nastawni jest pulpit z 1936 roku.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 18-09-2011, 18:18
ryszard napisał/a:
Co do szablonów to są jeszcze RBacha.
No i jest też do nich tutorial, dzięki którym łatwo nauczyć się jak z nich korzystać.
ryszard napisał/a:
Nastawnia po prawej na drugim screenie jest to nastawnia OP1 wykonawcza i jest w zupełnie innym miejscu. Wszystkie rozjazdy krzyżowe są proste, nie ma łukowych. Tak samo z semaforami w kierunku Groszowic. Są przed wiaduktem i na słupach. problem wynika ze złego ułożenia torowiska.
Nie pisałem o tych semaforach w kontekście tego co jest w rzeczywistości, gdyż nie mam jak się wypowiadać o zgodności/niezgodności samego układu torowego z rzeczywistością bo są to tereny "kolejowo" kompletnie mi nieznane. Nie za wiele jestem też w stanie "wyłowić" na podstawie tego filmu. Miałem na myśli to, że gdyby układ torowy w rzeczywistości wyglądał mniej więcej tak jak na tym screenie, to prawdopodobnie zastosowane byłoby rozwiązanie, które opisałem. Oczywiście jeśli wiadomo, jak jest w rzeczywistości, to trzeba się tego trzymać. Ja tylko opisałem "sytuację zastaną" na screenie i do niej zgłosiłem sugestie.
Z rozjazdami krzyżowymi można praktycznie w ciemno zakładać że jest to zwykły, klasyczny Rkp/Rkpd 1:9-190, bo większość tego typu konstrukcji to właśnie to.
ryszard napisał/a:
Jeszcze jedno. Zwrotnik przy rozjeździe to nie wszystko.Potrzebny jest jeszcze napęd, a tego nie ma. te rozjazdy obsługiwane z OP mają napęd elektryczny, a w nastawni jest pulpit z 1936 roku.
Ja w ogóle bym te 'zwrotniki' po prostu zastąpił którymś z napędów elektrycznych (wg filmu powiedziałbym że to EEA4). Te niemieckie latarnie zwrotnicowe, po pierwsze wymagają zastosowania jeszcze do kompletu dodatku "cxx DR-Weichenantrieb", który zresztą jest razem z nimi w paczce CDP, a po drugie ten dodatek jest w założeniach do budowy pędniowych napędów zwrotnicowych.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 18-09-2011, 19:28
U Radka są do pobrania nasze polskie, w każdej odmianie. Twórca mapy dostał trochę zdjęć, więc będzie wiedział jakie zastosować. Największy problem jest z krzywizną torów / na wejściu w perony i wyjściu/ ale też jest do przewalczenia.
Była dłuuuuższa przerwa z powodu braku czasu, jednak coś tam skrobałem. Wszystkie semafory szlakowe są skonfigurowane, cały odcinek z vmax 160km/h przeniosłem na nasyp, wziąłem się za obszary niezabudowane:
dorasta do dzisiejszych standardów? (na 1 screenie brakuje drzewek pojedynczych... dodam jeszcze)
Chciałem jeszcze przy okazji zapytać czy takie coś przejdzie?
Nasypy niestety są zbyt wąskie na 2 tory z infrastrukturą przytorową. (stosuję nasypy FMA i te, widoczne na powyższych screenach, ale widziałem ze sampilare coś jeszcze szykuje więc może będę je wymieniał...)
PS. Jeśli ktoś wie dokładnie na jakim odcinku jest ograniczenie prędkości (chyba do 50km/h) związanego z osunięciem się nasypu w 2009 roku w okolicach stacji Lipki, to byłbym wdzięczny za info :)
Przyjmując rzecz neutralnie to w sumie jeśli Ci się podoba i czerpiesz z tego radość to pewnie, przystaje. Ale ja mam w nosie neutralność, bo nie po to tu pokazujesz żebyśmy się bawili w Wersal tylko chcesz poznać opinie. A moja odpowiedź na powyższe pytanie jest taka, że to są przykłady współczesnych standardów:
Podpatruj i ulepszaj. Co ważne, nie trzeba nawalać dużo dodatków przy takim magistralnym szlaku. Mieszanie tekstur, odpowiednia kompozycja roślin i powtarzam do znudzenia, ciemna tekstura pod krzakami. Jeśli to nie ma być usypiacz, nie może być monotonii.
Na screenie który przytoczyłem spójrz jak autor małym nakładem środków stworzył miły oku landszafcik. Pobaw się tym.
edit: środków, nie sił :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 24-01-2012, 21:33, w całości zmieniany 1 raz