FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wyświetlanie krawędzi obiektów oraz czarne tyły plane'ów
Autor Wiadomość
Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 19-08-2016, 01:33   Wyświetlanie krawędzi obiektów oraz czarne tyły plane'ów

Od dłuższego czasu modeluję w gmaxie z pewnymi dysfunkcjami, które na dłuższą metę są niestety dość wkurzające. Mianowicie:

Są dwie rzeczy, które dość mocno mnie irytują. Narazie robię proste modele domków, które nie wymagają ułatwień w modelowaniu, ale przy przejściu do trudniejszych tematów mogę po prostu nie dać sobie rady.

Chodzi o to, że budynek wyświetla się w sposób EDGED FACES i te krawędzie w dość dziwny sposób 'wchodzą' w model czasami dość mocno komplikując modelowanie, bo przy włączonym 3D-snapie on widzi sobie tą krawędź, która nie powinna być widoczna (a skądś dziwnym trafem przenika). Całość wygląda jak na screenie. To prosty dom, więc może wydawać się tylko, że to ciężkie, ale jak jest model, gdzie jest dużo krawędzi, są walce to naprawdę jest dość nieciekawie.

Drugą sprawą jest fakt wyświetlania wnętrz brył (po skasowaniu jakiegoś jej fragmentu, tyłów plane'ów na czarno - nie chcę tego, nie wiem skąd się to wzięło - to jest na tyle upierdliwe, że gdy zaczynam korzystać z drugiego plane'a który chcę przykleić do pleców pierwszego to ten czarny kolor przenika się z teksturą (czego nie powinno być). To również strasznie utrudnia pracę nad jakimkolwiek modelem.

Myślę, że screen oddaje to, co napisałem w dość dobry sposób. Szary spód dachu, to akurat w tym wypadku plane właściwy, ale jest kupa czarnych, których nie powinno być widać.

PS. To nie są plejny dwustronne. Czy ma to związek z jakimś dziwnym wyświetlaniem czcionki, która pokazuje aktualny widok (RIGHT/LEFT/TOP/USER) przez co te napisy są jakieś dziwnie rozmazane i nieczytelne?

McDreamy
znawca

Wysłany: 19-08-2016, 09:55   

Ja przeinstalowal bym program. Jeśli nic nie zmieniłeś w ustawieniach i z dnia na dzień zaczęły się robić takie buble...

Zmiennik115 
trainz
3D

Wysłany: 19-08-2016, 10:12   

Ja miałem u siebie taki sam przypadek a stało się to przez nagły zanik energii elektrycznej, tak jak radzi kolega powyżej trzeba wywalić program i wgrać wszystko od nowa u mnie przynajmniej pomogło.

Odpowiedz do tematu