FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
System zwrotnic
Autor Wiadomość
marcinbul
user

Wysłany: 13-09-2016, 22:21   System zwrotnic

Czy to się do czegokolwiek nadaje ?

Ostatnio zmieniony przez marcinbul 13-09-2016, 22:23, w całości zmieniany 3 razy  

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 14-09-2016, 11:08   

Do czegoś pewnie się nadaje, choćby po to żeby poćwiczyć sobie modelowanie 3D, ale nie wiem jakiego "czegoś" oczekujesz. Chcesz animowane rozjazdy robić?
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 14-09-2016, 11:11, w całości zmieniany 2 razy  

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 15-09-2016, 09:31   

Wymiary bierzesz z katalogu rozjazdów, czy z czapki?

Podkłady jakieś takie niepolskie, brak mocowań.

marcinbul
user

Wysłany: 18-09-2016, 13:53   

Tak, planuje zrobić animowane rozjazdy. Wszelkie ame sciagam z dokumentu pkp plk, w ktorym niestety schematu zadnego z zrojazdow dokladniego nie ma , wiec nie jest to zgodnosc w najmniejszym szczególe. Uznałem ze najwaznieszy jest promień łuku i urzadzenia przy torowe. Podklady znalazlem dopiero na stronie firmy ktora takie rozjazdy produkuje. I są one dedykowane trakcjom klasy 0 lub 1. Chcialbym zacząç wlasnie od toró klasy 0. I schodzić w dół. Pytam sie tez od strony technicznej czy jest jens utrzymywania 12 punktowego przekroju szyny czy postawić na texture ? Czy równolegle z budowaniem rakich rozjadow jako obiektow warto dodać system budowania TANE ?

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 19-09-2016, 19:14   

Nie wiem czy jeśli w ogóle myśleć o jakimkolwiek sensownym systemie animowanych rozjazdów to nie należałoby przede wszystkim pomyśleć nad tym, czy nie dałoby radę wykonać ich tak, aby same w sobie nie miały żadnych modeli i tekstur toru, a przejmowały wygląd torów które się do nich podłącza (tak jak fixed track wbudowane w Trainz).
Wtedy w ogóle nie ma co dyskutować i trudzić się nad wykonaniem podrozjadnic, a skupić należałoby się na animacji iglic, wymodelowaniu krzyżownicy, kierownic, oddaniu wymiarów rozjazdu i samym techniczno-skryptowym rozwiązaniu tego tak aby działało to poprawnie w Trainz.
Nie wiem czy jest to technicznie wykonalne, nie jestem za bardzo obeznany w kwestii tworzenia dodatków do Trainz i ich oprawy skryptowej, niech się w tym temacie wypowie lepiej ktoś bardziej obeznany.
Na pewno nie jest to łatwa sprawa, gdyby było to łatwe to już pewnie dawno byłby powszechnie stosowany system animowanych rozjazdów, a jak Trainz długi i szeroki to takie rozwiązania jeśli w ogóle istnieją to są niszowe. Także dobrze by było jakbyś zasięgnął rady czy coś takiego jest w ogóle wykonalne, żeby nie było że się napracujesz, natworzysz modele, a potem nie uda Ci się tego przenieść do Trainz.
Pozostałego wyposażenia technicznego rozjazdu (napędów, zamknięć nastawczych, EOR, osłon, stabilizatorów iglic itp.) też moim zdaniem nie warto robić jako integralnej części samego animowanego rozjazdu, bo albo istnieją albo można je wykonać jako osobne dodatki trackside/scenery, co znacznie poszerzyłoby potencjalne grono odbiorców.
Weź też pod uwagę kwestię wydajnościową, nie rób zbyt wielu detali, bo na stacjach z większą ilością torów użycie takich rozjazdów uniemożliwiłoby grę z braku płynności.

Chodzi mi o to że postępując tak jak teraz, tj. modelując cały rozjazd w najdrobniejszych szczegółach, moim zdaniem wykonasz ogrom pracy a potencjalne grono odbiorców będzie znikome. Jakoś nie widać zbytnio map na których twórcy masowo stosowaliby współczesne rozjazdy na podrozjazdnicach strunobetonowych PS-93. Królują bezsprzecznie poczciwe Rz-1:9-190 na podrozjazdnicach drewnianych.
Taki całkowicie wymodelowany rozjazd wykluczałby jego użycie z torami zardzewiałymi, zarośniętymi, ubrudzonymi czy jakimikolwiek innymi czy w innym stanie technicznym niż te użyte w rozjeździe. I skończyłoby się pewnie tym że mało kto by w ogóle Twojego dodatku używał. Mógłbyś temu może w jakiś sposób zaradzić dostosowując kolorystycznie tekstury np. do torów Samplaire'a i robiąc np. różne warianty tekstur, ale już jeden rozjazd zwyczajny uwzględniając tylko jeden rodzaj torów w wersjach używanej, rzadko używanej i zardzewiałej dawałby kilka-kilkanaście (sic!) wariantów tego samego dodatku. A to tylko jeden rodzaj toru! Pomyśl ile różnych dodatków musiałbyś narobić żeby zrealizować swój pomysł - jako że temat wątku to "system zwrotnic" i widzę że zamierzasz modelować podrozjazdnice strunobetonowe, wnioskuję że masz zamiar wykonać przynajmniej najważniejsze Rz-1:9-190, Rz-1:9-300, Rz-1:12-500, Rz-1:18,5-1200 i Rkp(d)-1:9-190 (Rz-1:14-760 i Rz-1:26,5-2500 to na razie w Polsce tylko ciekawostka przyrodnicza, więc pomijam). Pomnóż sobie i pomyśl, ile dodatków musiałbyś wykonać aby dostać w ten sposób jakikolwiek sensowny "system" animowanych rozjazdów. A ilość rodzajów torów stosowana przez twórców map jest kolosalna, obawiam się że mało który twórca byłby w stanie wkomponować Twoje dzieło w mapę.

Nie chcę Cię zniechęcać i odbierać zapału do Twojego pomysłu, ale nie jestem gołosłowny w tym co mówię, był już choćby system rozjazdów Zwierzaka ( http://trainz.krb.com.pl/images/zwd_rkpd/zwd16.jpg ) który raczej nie bardzo się przyjął na mapach, zapewne ze względu na komplikację budowy i wykorzystanie w nim jednej, do tego dość prymitywnej, tekstury torów. A nie życzę Ci żebyś się napracował na próżno.

Rozważ to co mówię i przemyśl swój pomysł, doceniam zapał i chęci, ale animowane rozjazdy do Trainz to potwornie trudny temat, i jak pewnie zauważyłeś nie istnieje jeszcze system animowanych rozjazdów który byłby powszechnie stosowany, a zapewne gdyby istniał to przynajmniej część twórców map by go stosowała. Nie wątpię w to że udało by Ci się wykonać taki model, ale mocno wątpię w to czy udałoby Ci się go zaimplementować w Trainz, a tym bardziej czy znalazłby szersze grono entuzjastów.

Jeśli miałbym Ci coś doradzić, to zasięgnij rady od kogoś bardziej doświadczonego w kwestii dodatków do Trainz, czy w ogóle widziałby szansę na stworzenie takiego systemu od strony techniczno-skryptowej, szczególnie jeśli tak jak Ci radzę taki rozjazd miałby przyjmować teksturę podłączonego toru.
Póki nie masz pewności czy coś takiego jak zamierzasz jest wykonalne, mógłbyś, jako że jak widzę masz zacięcie w temacie techniki rozjazdowej, porobić drobne dodatki trackside/scenery elementów wyposażenia technicznego rozjazdu, takie jak stabilizator iglic i osłony zamknięć nastawczych ( http://kolmatej.republika...pice_tor1_2.jpg ), EOR, napędy pomocnicze z pędnią sztywną, kontrolery położenia iglic, jakiś zestaw do odtworzenia kierownic i krzyżownic, itp.; możesz sobie przejrzeć mój wątek nt. współczesnych rozjazdów ( http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?p=145570 ), dość szczegółowo starałem się tam opisać jakie dodatki na chwilę obecną istnieją a jakie nie, i co się da z istniejących dodatków wykonać. Nie sądzę aby to też znalazło jakieś wielkie grono entuzjastów, ale wydaje mi się że ma to większe szanse powodzenia niż modelowanie w całości animowanych rozjazdów.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 19-09-2016, 19:29, w całości zmieniany 3 razy  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 19-09-2016, 20:02   

Aikozann napisał/a:
Nie wiem czy jeśli w ogóle myśleć o jakimkolwiek sensownym systemie animowanych rozjazdów to nie należałoby przede wszystkim pomyśleć nad tym, czy nie dałoby radę wykonać ich tak, aby same w sobie nie miały żadnych modeli i tekstur toru, a przejmowały wygląd torów które się do nich podłącza (tak jak fixed track wbudowane w Trainz).

Nie da się. Obiekt scenery z modelowanymi elementami nie przyjmie tekstury podłączonego toru. Zobacz, jak są zrobione moje szablony: to są tylko pointy do uczepienia toru. I wtedy to działa. W takiej formie, jak prezentuje kolega - będzie tylko to, co wymodeluje. Czyli cały pierdylion dodatków do wszystkich możliwych kombinacji lewy/prawy/rudy/używany/rzadko używany. Pomnożyć to przez ilość torów stosowanych na mapach (choćby bazowo - FMA, drstrach i SAM), to razy ilość typów rozjazdów - i mamy sto zyliardów dodatków. IMO szkoda czasu.

Pytanie do autora - ile to ma poly, teraz? Bo jak dojdzie przytwierdzenie, śruby w kierownicach, krzyżownikach, opórki, klocki - to poly pójdzie w górę dwukrotnie albo i lepiej.

Album rozjazdów mam, mogę gdzieś wrzucić. Będzie z wymiarami się zgadzało.

Tak BTW - rozjazd R760 to sam mam "na stanie" pod opieką, podobnie jak dwie R500 z ruchomymi dzióbkami :-)

BTW2 - krzyżowniki i kierownice "się robią". Podobnie jak sprzężenia, stabilizator iglic do R300, osłony zamknięć, kontrolery. EOR-y mam zrobione, tylko jakoś mi nie wyszło ich publikowanie :-D
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 19-09-2016, 20:04, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 19-09-2016, 21:57   

Pozwolę sobie wtrącić 0,03 PLN. Może ktoś zrozumie o co mi chodzi.

Technicznie wiem że jest to możliwe tylko czy nie zadźga to gry. Podkłady stworzyć w wersji trójwymiarowej (tutaj załóżmy że drewniane i tylko takie) a szyny każdy sobie położy takie jakie będzie chciał - używane, rzadko używane, zardzewiałe, ukradzione. Faktycznie tabor będzie jeździć po niewidocznym torze. Dzięki temu unikniemy takiej sytuacji jaka występowała w zwrotnicach autorstwa @Samplaire gdzie cała zwrotnica była jako obiekt scenery (jeździło się po niewidocznym torze) i szyny nienaturalnie błyszczały co powodowało efekt "taki se".

Faktyczna zwrotnica byłaby na torze niewidzialnym który pokrywałby się z tym który zostanie przez użytkownika położonym. Tor do jazdy na wprost byłby przez użytkownika kładziony na całej długości natomiast tor do jazdy w bok tylko częściowo - do miejsca w którym byłaby animowana iglica. Działanie zbliżone jak nie identyczne do zwrotnic autorstwa @Samplaire.

Jeżeli chodzi o zwrotnice na podkładach betonowych to warto zastanowić się nad ich produkcją - ile mamy map, także tych w produkcji na których są zwrotnice na podkładach betonowych? W zasadzie wszyscy budują drewniane zwrotki gdzie jazda w bok to 40 km/h.

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 20-09-2016, 04:12   

RBach napisał/a:
Nie da się. Obiekt scenery z modelowanymi elementami nie przyjmie tekstury podłączonego toru. Zobacz, jak są zrobione moje szablony: to są tylko pointy do uczepienia toru. I wtedy to działa. W takiej formie, jak prezentuje kolega - będzie tylko to, co wymodeluje. Czyli cały pierdylion dodatków do wszystkich możliwych kombinacji lewy/prawy/rudy/używany/rzadko używany. Pomnożyć to przez ilość torów stosowanych na mapach (choćby bazowo - FMA, drstrach i SAM), to razy ilość typów rozjazdów - i mamy sto zyliardów dodatków. IMO szkoda czasu.

No więc właśnie o tym mówię, obawiałem się tego. Tak myślałem że gdyby się dało to już by pewnie dawno wisiały na Twojej stronie :-P I dlatego właśnie chciałem Kolegę uprzedzić że żeby nie porywał się na próżno na taki projekt.

RBach napisał/a:
Album rozjazdów mam, mogę gdzieś wrzucić. Będzie z wymiarami się zgadzało.

RBach napisał/a:
EOR-y mam zrobione, tylko jakoś mi nie wyszło ich publikowanie :-D

Obie rzeczy chętnie przygarnąłbym :mrgreen:

Pawel_15 napisał/a:
(...) Podkłady stworzyć w wersji trójwymiarowej (...) a szyny każdy sobie położy takie jakie będzie chciał - używane, rzadko używane, zardzewiałe, ukradzione. Faktycznie tabor będzie jeździć po niewidocznym torze. Dzięki temu unikniemy takiej sytuacji jaka występowała w zwrotnicach autorstwa @Samplaire gdzie cała zwrotnica była jako obiekt scenery (jeździło się po niewidocznym torze) i szyny nienaturalnie błyszczały co powodowało efekt "taki se".
Faktyczna zwrotnica byłaby na torze niewidzialnym który pokrywałby się z tym który zostanie przez użytkownika położonym. Tor do jazdy na wprost byłby przez użytkownika kładziony na całej długości natomiast tor do jazdy w bok tylko częściowo - do miejsca w którym byłaby animowana iglica. Działanie zbliżone jak nie identyczne do zwrotnic autorstwa @Samplaire.

System Zwierzaka też własnie opierał się na niewidzialnych torach i odpowiednim "zgrywaniu" niewidzialnych torów ze znacznikami w rozjeździe scenery.
To też jest właśnie to czego się poważnie obawiam, system taki będzie tak skomplikowany i czasochłonny w stosowaniu że prawdopodobnie odstraszy to 99.9 % potencjalnych użytkowników. Myślę że mało kto w ogóle przywiązuje takie znaczenie do rozjazdów aby chciało mu się bawić w takie sztuczki i wygibasy z niewidzialnym torem. Co niektórzy bardziej skrupulatni bawią się w układanie pędni i kierownice. Obawiam się że jeśli komuś przyjdzie wykonać głowicę rozjazdową dużej stacji albo położyć przeszło kilkadziesiąt rozjazdów na mapie korzystając z takiego systemu, to raczej odechce mu się tego na już na starcie i zrobi to "po normalnemu". Zajmowałoby to potwornie dużo czasu - trzeba by wpierw przeczytać tutorial-instrukcję jak tego używać, wypróbować gdzieś "na boku" jak to działa i potem spędzać dłuuuugie godziny nad samą budową rozjazdów, każdorazowo budując rozjazd "podwójnie" z torami "zwykłymi" i niewidzialnymi, i potem jeszcze skrupulatnie "zgrywać" tor niewidzialny ze "zwykłym" żeby wszystko idealnie równo się nakładało i nie wyszło potem na to koła taboru jada sobie tuż obok szyn. A na koniec nie zdziwiłbym się jakby Trainz zwariował od takiej ilości "zdublowanych" nakładających się na siebie rozjazdów i wywalił blue screen :roll:

drstrach
znawca

Wysłany: 20-09-2016, 11:59   

IMO jedynym sensownym rozwiązanie problemu animowanych zwrotnic jest wykorzystanie tej namiastki, którą daje TANE. Inne próby podejścia do tematu są zbyt czasochłonne zarówno w modelowaniu, jak i we wstawianiu tego na mapę.

marcinbul
user

Wysłany: 03-10-2016, 14:41   

Powiem tak, w przypadku TANE i tak trze baby było ustawiać szablony, bo na oko wyszły by głupoty, czyli podwójna robota. A co do rozjazdów zależy mi na tym aby podczas jazdy widać było na torach w którą stronę jest ustawiony przebieg po samej iglicy.

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 03-10-2016, 16:00   

No i co z tego? Teraz też używamy szablonów, a po ich usunięciu wszystko jest jak należy. W T:ANE można więc robić to tak samo, a nawet z lepszym efektem.

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 04-10-2016, 00:41   

marcinbul napisał/a:
(...) widać było (...) w którą stronę (...) po samej iglicy.

Trainz jest bardzo kiepski pod tym względem. Nie wiem czy w ogóle da się to sensownie rozwiązać. W T:ANE moim zdaniem to nie do końca dobrze wygląda, to tylko namiastka. Oczywiście da się to zrobić tak jak zamierzasz, nawet są wbudowane w TS2010 chińskie rozjazdy wykonane w ten sposób (kuid:276266:1032 i kuid:276266:1038), ale obawiam się tego co napisałem wyżej. Żeby to miało sens musiałbyś narobić mnóstwo dodatków dla różnych skosów i promieni, dopasowanych do różnych tekstur i rodzajów torów 3D Samplaire'a (zakładam że jak robisz rozjazd 3D to zamierzasz go używać tylko razem z torami 3D, bo w sumie robienie czegoś takiego np. do torów FMA trochę mija się z celem...) w różnych kombinacjach zardzewiałe-używane. A praca to karkołomna...
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 04-10-2016, 00:42, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 07-10-2016, 13:35   

marcinbul napisał/a:
Powiem tak, w przypadku TANE i tak trze baby było ustawiać szablony, bo na oko wyszły by głupoty, czyli podwójna robota.

Ustawianie zwrotnic na szablonach jest lepszym rozwiązaniem niż budowanie układu torowego na obiektach buildable. IMO nawet na obiektach buildable trzeba używać szablonów żeby nie wyszły jakieś "kfiatki" w układzie torowym.

Odpowiedz do tematu