Witam mam problem, otóż zainstalowałem Trainz 2010 na nowo po tym jak gra zaczęła mi się psuć (artefakty podczas jazdy lub budowy mapy i ciągłe zwieszania) i teraz gdy utworzyłem plik trainzoptions wkleiłem to co trzeba w tym -freeintcam to w grze nadal nie działa, chodzi mi o to, że gdy naciskam strzałki to domyślnie kamera się obraca. Wie ktoś może o co z tym chodzi?
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 31-07-2017, 12:22
Ja kiedyś miałem coś podobnie, że wrzuciłem trainzoptions powpisywałem różne rzeczy a w Trainzie zero efektu. Niezłe miałem zdziwienie jak się okazało, że w folderze był drugi plik trainzoptions tylko ukryty. Jak to możliwe, że utworzyłem drugi plik o tej samej nazwie? Nie mam pojęcia, po prostu jakaś gra windowsa z rozszerzeniami, system miałem jakoś po reinstalce i rozszerzenia miałem ukryte.
pdf9490 włącz sobie opcje pokaż wszystkie pliki ukryte itp. w folderze oraz wyłącz "ukryj rozszerzenia znanych plików", może masz podobnie jak ja kiedyś i znajdziesz drugi plik którego Trainz się słucha.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Pewnie jak były ukryte rozszerzenia i ukryty plik, to ten który utworzyłeś wpisując trainzoptions.txt mógł się stać "trainzoptions.txt.txt" - miał jedno rozszerzenie ukryte, a drugie jako część nazwy - to wtedy trainz go ignorował. Ja wszelkie operacje plikowe robię w Total Commanderze - wtedy wszystko widać :D
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 305 Skąd: Katowice
Wysłany: 31-07-2017, 21:05
Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy. RBach wspominał o folderze userdata.
Próbowałeś na takowym w dysk/folder_instalacji/TS2010/userdata, tak?
Kiedyś miałem tak...ba nawet T:ANE odwaliło mi ostatnio taki numer..., że folder userdata czyli dodatki wgrywane, otwarte do edycji itp, znajdowało się nie w folderze z trainzem tylko w dysk/users (lub użytkownicy)/Twoja_nazwa/AppData/Local/VirtualStore/Program Files/Auran
Przeszukaj folder użytkownika systemu widnows, jeśli tak masz to jeszcze tam spróbuj wrzucić trainzoptions.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Nadal nic ale znajomy mi mówił, że wersja gry z CDP jest przerobiona i kilka rzeczy jest inne niż w np z "boxxofstore" czy w wersji pudełkowej. 4 lata temu gdy pobrałem grę z CDP to plik trainzoptions był więc najpewniej oni coś zknocili.
Ja tylko przypominam sobie że jakiś czas temu ktoś miał podobny problem i pisał o tym na forum - wersja pobrana online nie pudełkowa po instalacji była bez pliku trainzoptions i żadne opcje typu stworzenie tego pliku i wpisywanie nie pomagało. Nie wiem jak sprawa się rozwiązała ale jak poszukasz po forum to z pewnością taki temat już był.