Będac dziś z kumplem w Knurowie koło Gliwic,natknąłem sie na przejezdzie kolejowym na taką lokomotywe,1wszy raz na oczy widzialem takową,nie zdążyłem zrobi foty,ale znalazlem w googlarce Od dawna to to w PL ? Jechala na trasie Gliwice-Rybnik
Ostatnio zmieniony przez Maki 14-10-2008, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
ale nie jestem w stanie przeczyta calego forum w ciagu kilku dni od rejesrtacji,,, po za tym jestem tu nowym i nie orientuje sie co sie zmieniłow polskim taborze,przez ostatnie laty,wiekszą stycznośc z PKP mam w okolicach Nowego Sącza,cała rodzinka tam prawie pracuje w pkp,ale tam takich lokomotyw nie widzialem jeszcze i z tad moje pytanie.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2008, 21:47
Spalinowóz typu 311D, dość ciężka modernizacja lokomotywy M62 polegająca na wymianie większości nadwozia, wielu komponentów bebechów (np. silnik), zabudowie nowych kabin i paru innych pierdołkach.
Spalinowozy te posiadają w Polsce przewoźnicy PCC Rail Szczakowa i Kolej Bałtycka (o ile tytułu nie pomyliłem). Mają moc około 3000KM, a ich stwórcą jest NEWAG Nowy Sącz, więc interesujące że kolega nigdy ich nie widział.
Kursują na trasach po całym kraju, obecne są w Wałbrzychu, Radomiu, Warszawie, Szczecinie, Ostrowie, wszędzie.
Interesujące że pozostawiono im wózki żywcem z M62, a jak dobrze wiemy była to najbardziej nieudana część konstrukcji tych spalinowozów.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 13-10-2008, 23:10
Na lini Rybnik - Gliwice, lokomotywa jeździ, jednak nie wiem jak często... Rybnik te loki odwiedzają dość często, żadko jednak bo tylko raz widziałem ją w Wodzisławiu :) Jednak, praktycznie jak to Kilian powiedział, są one wszędzie.
Ostatnio zmieniony przez arczix 13-10-2008, 23:11, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 78 Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-10-2008, 11:13
Ostatnio widziałem tego loka we Wrocławiu Brochowie około godziny 18:00, gdy czekałem na pociąg do Wrocławia Głównego. Tu jest zdjęcie, które udało mi się wtedy zrobić:
Dobrze już moze skończmy tą dyskusję - kolega już wie, ż elok jest od dł;uższego czasu w Polsce - prawie wszędzie i nie ma co więcej pisać o tym i podsyłac zdjęć.
Temat zamykam, bo już jest za wiele identycznych na tym forum.