FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wytwórnia modeli HD-Rafal
Autor Wiadomość
Rafal
nowy


Wiek: 25
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 16
Skąd: Wołów
Wysłany: 05-09-2009, 17:41   Wytwórnia modeli HD-Rafal

Witajcie!
Od pewnego czasu pracuje w 3d studio max nad modelem EU07-301 do Trainz'a 2009.

Tak wiem,że nie ma czym się na razie chwalić ale chciałem pokazać by móc zebrać waszą opinie co jest źle itp.
Przy okazji zwracam się do was z prośbą,czy ktoś by mógł mi zrobić zdjęcia całego wnętrza, boków itp.
 
 
KWK Kebab
znawca
Oberschlesien



Pomógł: 24 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1243
Skąd: Zabrze
Wysłany: 05-09-2009, 17:47   

Powiem krótko. Jesli nie masz materiałów to nawet się za to nie zabieraj. To nawet nie przypomina bryły EU07. Jak masz robić coś takiego to lepiej pomóż innym twórcom np. w budowie domków. Jest dobra EU07 od Zgreda.
_________________
http://osb.cal.pl
 
 
 
hindus
trainz



Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 259
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 05-09-2009, 17:49   

A ja myślę, że to on sam powinien zadecydować, za co się zabierze, a komu pomoże "w budowie domków".
_________________
Wreszcie upragniony avatar :)
 
 
Rafal
nowy


Wiek: 25
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 16
Skąd: Wołów
Wysłany: 05-09-2009, 17:56   

TRS2006- Możesz i masz rację, że nie przypomina bryły EU07 ale to jest dopiero w fazie modelki. Materiały takowe posiadam ale przydały by się lepsze...
 
 
KWK Kebab
znawca
Oberschlesien



Pomógł: 24 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1243
Skąd: Zabrze
Wysłany: 05-09-2009, 18:02   

Hindus, oczywiście ze tak. Jedynie piszę co na chwilę obecną jest bardziej potrzebne.
Rafał, i tak to wykasujesz bo to nie jest realne. Zdobądź plany tego loka i dopiero zabierz się za niego. To akurat nie ma żadnego sensu. Na miniaturce bardziej przypomina to SP45 aniżeli EU07. W necie jest masa planów. Ustaw sobie plane o dokładnych wymiarach, nadaj mu tex planu i do niego rób loka.
_________________
http://osb.cal.pl
 
 
 
Rafal
nowy


Wiek: 25
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 16
Skąd: Wołów
Wysłany: 05-09-2009, 18:11   

TRS2006- Plany posiadam i z nich korzystam.
 
 
zgred
znawca
freelancer


Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 1328
Skąd: Wrocław
Wysłany: 05-09-2009, 18:20   

widać.
_________________
www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
 
 
 
marrio12
nowy


Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 32
Skąd: Wielkpolski ;)
Wysłany: 05-09-2009, 19:43   

Może nie jest tak doświadczony w modelowaniu jak wy?
No narazie super nie jest trzeba sporo poprawić,musisz jeszcze dużo pracować a może coś z tego będzie ;).
To twój pierwszy model?
_________________
"..."
 
 
KWK Kebab
znawca
Oberschlesien



Pomógł: 24 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1243
Skąd: Zabrze
Wysłany: 05-09-2009, 20:07   

Marrio, jak nie znasz tematu to się nie odzywaj. Z EU07 to ma tyle wspólnego co Ferrari z ST44. Są plany w sieci, bardzo dobre. Jak widać nie jest to dobrze odwzorowane. To nie przypomina EU07. A skoro nie znam czegoś to robię dokłądnie z planem, czyli stawiam sobie plane, teksturuję go dwustronnie i DO NIEGO ROBIĘ MODEL a nie na oko bo potem są takie kwiatki.
_________________
http://osb.cal.pl
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 216 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4896
Skąd: Wrocław
Wysłany: 05-09-2009, 20:15   

nikt nie mowi ze jest doswiadczony jak inni... ale jak ktos pyta o cos ty wypadlo by odpowiadac zgodnie z prawda ... i moze na poczatek lepiej zabierac sie za cos mniejszego i prostrzego niz loki
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-09-2009, 21:59   

Powiem jak ja to robię.
1. Na początek zbiórka materiałów, rozumiem że to już masz za sobą.
2. Następnie z zebranych materiałów tworzę rysunek techniczny w skali 1:100 (przy dużych obiektach), 1:50 (mniejszych), bądź 1:10 (przy jakiś pierdółkach). Podziałkę wybieram z lenistwa bo po prostu nie chce mi się za bardzo liczyć. Do tej pory rysunki tworzyłem w Corelu, ale że mam jakąś starą wersję przerzucam się na darmowego InkScape-a.
3. Przy złożonych obiektach (np. jak Twoja EU07) eksportuję rzuty modelu do bitmapy w celu stworzenia szablonu. Przy mniejszych obiektach nie tworzę szablonów, lecz korzystam z planu otwartego w programie, w którym go stworzyłem i na jego bazie tworzę model (stąd biorę wymiary). Tak przy okazji, możesz wyeksportować z planu bitmapy na tekstury, potem łatwiej będzie Ci taki model zmapować.
4. Modelka, to widzę masz już za sobą.
5. Teksturownie. W zasadzie model mam oteksturowany w trakcie tworzenia, w ostatecznej fazie wystarczy, że odpowiednio dopasuję materiały na teksturę do siatki stworzonej na bazie planów z programu wektorowego.
Na koniec jedna uwaga: Samo stworzenie dobrych planów jest już dużym wyzwaniem i przy złożonych obiektach musisz się uzbroić w cierpliwość.
 
 
 
Kylo0
super trainz
Poziom respectu:



Pomógł: 21 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 487
Skąd: Świdnik
Wysłany: 05-09-2009, 23:25   

Z calym szacunkiem do autora, ale zastanawiam sie, po co robic 4 EU07, a 3 301e... autor co prawda robi co chce, ale skoro Sir Zgred zrobil porzadne 'siódmaki' to po co robić kolejne? nikt sie do tej pory nie pokusil na np SP32...
co do samego modelu: musisz go solidnie poprawic, faktycznie SU45 przypomina. I pamietaj o oszczenosci poly, to co mozna to zastap textura. nie rob niepotrzebnych siatek, zwlaszcza w oknach
 
 
 
Krzychu
super user
Klawiszowiec...



Pomógł: 4 razy
Wiek: 24
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 194
Skąd: Chrzanów
Wysłany: 08-09-2009, 15:21   

Aleście ciepło przywitali kolegę. Ważne że ma motywację, chęci i umiejętności. Faktem jest, że ta siódemka która przypomina trójszybową SU45 nei jest nam do szczęścia potrzebna, ale trochę zachęty dla kolegi.
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 34
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 807
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 08-09-2009, 15:24   

A to przecie typowe, nihil novi.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group