Wysłany: 24-11-2008, 13:03 Wpły ilości rdzeni na pracę TRS2004
Witam,
czy TRS2004, który jest nie najmłodszą grą jak wiemy umie wykorzystać 2 lub więcej rdzeni które są w procesorze czy będzie wykorzystywał tylko jeden rdzeń?
A pisali gdzies o tym, że dwa rdzenie? W sumie w takim standardzie obecnie gry powstają.
Może i pisali, ale nie znam aż tak dobrze angielskiego żeby powołać się na konkretne i 100% wiarygodne źródło.
A po drugie jak sam zauważyłeś, jaki jest sens tworzenia programu wykorzystującym jeden rdzeń, gdy standardem dziś stają się procesory wielordzeniowe.
Myślę, że sprawa wyjaśniona więc proponuję zakończyć ten OT.
Ostatnio zmieniony przez Popkorn667 24-11-2008, 20:47, w całości zmieniany 1 raz
A ja zawsze myślałem, że to 4 rdzenie będą standardem .... Pod biurkiem mam starego kompa (AMIGA), który ma 2 procesory (może jeszcze obsłużyć 6 procesorów, łącznie 8) a ma już dobre 10 lat, i nic z tego nie wynika.
Przy leniwości Auranu zapomnijcie o 2 rdzeniach. Wymaga to głębokiego wejścia w bebechy programu. Rozkład programu na 2 wątki jest bardzo trudny więc wątpię czy panom się chciało.
Poza tym z punktu widzenia aplikacji lepsze jest 1 bardzo szybki rdzeń niż 2 powolne :] ( tyle że windoza przydzielając zasoby daje 1 cpu na Trainz.exe a drugi na resztę więc jeśli masz 2 rdzenia jest bez lipy )
Ostatnio zmieniony przez Maki 27-11-2008, 08:11, w całości zmieniany 1 raz
OK, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pytałem z ciekawości bo zmieniłem procesor na Intel Quad Core 2,8Ghz - i oczywiscie różnicę czuję przede wszystkim w tym co napisał Raiss, tzn. geodetuję sobie a równolegle dzieją się inne rzeczy i wszystko jest bardzo stabilne.
Natomiast samo ładowanie gry odbywa się niewiele krócej. Mam ok. 8GB dodatków i kilka pozaauranowskich map nie licząc swojej, dość obszernej. RAMu mam 2GB 800Mhz.
Temat do zamknięcia jeśli nie ma nic do dodania.