FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
górki rozrzadowe
Autor Wiadomość
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-2008, 17:54   górki rozrzadowe

moze ktos juz o tym slyszal.. moze nie...

ale nei o to chodzi..
przegladajac neta natrafilem na cos takiego http://trainzproroutes.co...act=view&id=427


jest to system do kontroli rozjazdow na gorkach rozrzadowych razem z hamulcami torowymi...


sek w tym ze nie powiem jak to dokladnie obslugiwac bo nie bardzo to rozumiem...
co prawda jest dolaczony manual ale nie znam anglika wiec kicha.... jak by ktos sie na tym znal to niech tu opisze z laski swojej co z czym jesc
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz



Pomógł: 56 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 852
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-11-2008, 19:24   

Cała zabawa polega na odpowiednim nazwaniu zwrotnic i skonfigurowaniu ich w obiekcie górki.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-2008, 19:58   

tyle to i ja wiem ;p ale mi chodzi o to jak to zrobic dokladniej ;p
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz



Pomógł: 56 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 852
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-11-2008, 21:47   

Zestaw składa się z :
Humptower - górka rozrządowa
Yardtower - obiekt zarządzający torami na dole górki
Speedretarder - trigger zarządzający prędkością

Jak stworzyć górkę ( dla opornych:)
- stóż nasyp dla sterowania kabinowego wysoką na 3m , dla DCC na 1m;
- ustaw obiekt Humptower na stworzonym nasypie, zieloną strzałką skierowaną w kierunku torów rozrządowych;
- ustaw pierwszą zwrotnicę 60m od końca górki na poziomie 0m;
- z resztą torowiska róbta co chceta;
- ponazywaj zwrotnice, inaczej ci się nie pokażą w menu konfiguracji, tak aby oddzielić sobie, te które są na początku rozrządu i na końcu;
- poustawiaj na torach obiekty speed retarder tak jak masz to przedstawione na rysunku;
- ponazywaj obiekt speed retarder jako FRn gdzie n to nazwa toru;
- niech tory znajdują się pod lekkim nachyleniem tak żeby wagony się dalej staczały;

(reszta jutro) :)
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 25-11-2008, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
irekec
trainz


Pomógł: 28 razy
Wiek: 46
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 383
Skąd: Gdańsk

Wysłany: 26-11-2008, 00:28   

A ja polecam dziela " wymiatacza" map , scenariuszy i sesji z DLS , czyli Garego Evansa ( 101340)
Hanlon Yard http://www.auran.com/TRS2...setPackID=14316
Winter Hump http://www.auran.com/TRS2...setPackID=14305

czyli " Humpyard kit " na żywo :)
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-01-2009, 17:32   

to ja mam jeszcze jedno pytanie w zwiazku z AI na gorkach....
czy jest mozliwe aby Lok sterowany przez AI pchal wagony ktore nie sa połączone z reszta składu??
tzn jest sobie Lok+wagon+wagon+wagon-(tutaj sprzeg rozlaczony)wagon
i chodzi zeby lok pchal ten wagon na poczatku do grzebietu gorki i tam sam sie juz toczył...
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
kolejorz
user



Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 84
Skąd: Śląsk
Wysłany: 29-01-2009, 17:52   

Jak wagon wjedzie na trigger obiektu "humpyard" to automatycznie się rozłączy
 
 
 
Jesion
user


Pomógł: 9 razy
Wiek: 27
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 73
Skąd: Kutno
Wysłany: 29-01-2009, 21:16   

Da rade. Ja przy użyciu kilku niewidzialnych semaforów, triggera rozpinającego i tarczy manewrowej (z braku tarczy rozrządowej) stworzyłem sobie górke na której AI mi samo rozrządzało składy.Trzeba tylko odpowiednio dopasować odległość triggera rozpinającego i tarczy, żeby odprzęgi nie stawały na grzbiecie, blokując całość. Semafory niewidzialne tworzą mały odstęp, po zwolnieniu którego znów podawane jest Ms2 na tarczy i AI pcha dalszą część składu. Przed górką miałem jeszcze niewidzialny trigger ustalający prędkość składu.
 
 
KWK Kebab
znawca
Oberschlesien



Pomógł: 24 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1242
Skąd: Zabrze
Wysłany: 29-01-2009, 22:04   

Tarcze rozrządowe istnieją :) Na DLSie wpiszcie Ra7. Wyskoczą Wam 2 typy świetlnych i jedna kształtowa. Identycznie jak nasze :)
_________________
http://osb.cal.pl
 
 
 
Jesion
user


Pomógł: 9 razy
Wiek: 27
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 73
Skąd: Kutno
Wysłany: 29-01-2009, 22:13   

Ooo, fajnie wiedzieć, kiedyś się na pewno przydadzą, bo obecnie po mojej stacji rozrządowej nic nie zostało, baa, po TRSie nic nie zostało :)
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-01-2009, 22:15   

ale z tego co pamietam to sa to tarcze jako obiekt scenery i nie dzialaja na sklady..
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
kolejorz
user



Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 84
Skąd: Śląsk
Wysłany: 30-01-2009, 10:12   

Niestety. Są scenery jak mówi zolwik. Sygnały podajemy klikając w maszyniście PPM na tarczę i wybierając jej właściwości.
 
 
 
dehu
nowy


Wiek: 32
Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 14
Skąd: Rybnik
Wysłany: 29-06-2009, 11:02   

Mam pytanie.
Czy da sie zrobić żeby ustawić przebiegi przed górką? Na tym przykładzie w pdf są to tory nr 50 i 51. Ale nigdzie nie umiem wyczytać jak sie ustawia takie przebiegi.
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 222 razy
Wiek: 41
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3561
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 29-06-2009, 19:40   

Ja swego czasu popełniłem takie coś:

http://galeria.krb.com.pl...arcza%2F&var2=1

Tarcza świetlna, działa jak semafor, tylko wymaga dopracowania (pomost, barierki i tego typu bzdety). Jeśli komuś się przyda, to mogę udostępnić.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-06-2009, 20:06   

[quote="dehu"]Mam pytanie.
Czy da sie zrobić żeby ustawić przebiegi przed górką? Na tym przykładzie w pdf są to tory nr 50 i 51. Ale nigdzie nie umiem wyczytać jak sie ustawia takie przebiegi.[/quote]



http://www.js-home.org/tr...ntrol/index.php


sciagnij sobie ten pakiet do tworzenia przebiegów
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 222 razy
Wiek: 41
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3561
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 29-06-2009, 21:09   

OK, na prośbę paru z Kolegów udostępniam betę - oto link:

http://kolej.krb.com.pl/trs2004/trs.html#tarcza
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
dehu
nowy


Wiek: 32
Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 14
Skąd: Rybnik
Wysłany: 29-06-2009, 21:19   

zółwik a jak sie ten pakiet przekłada na obciążenie podczas ładowania? Bo mapka, którą sobie stworzylęm obejmuje Śląsk od Gliwic do Bukowna i od Szczakowej do Tych i Rybnika. Już ładuje mi sie 4 minuty a jak potwrze przebiegi to boje sie że wogóle nie ruszy. Tak z ciekawości pytam :) mam na mapie jakieś 5 tys rozjazdów ;)
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-06-2009, 21:22   

tak naprawde pod wzgledem obciążenia ich nie testowałem wiec Ci nie powiem...
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 19-01-2010, 20:34   

...mogę wyjasnić jak działa przedmiotowa górka rozrządowa, ale w pliku PDF i tylko jak będzie jakieś zainteresowanie.
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 25-01-2010, 18:52   

Widzę nikłe zainteresowanie. No tak wersja 2004 dzisiaj mamy 2010 = 6 lat = staruszek, ale nadal super.
Pisanie instrukcji górki rozrządowej zbudowanej w oparciu o "Humpyard Kit" skończyłem.
... (?)
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-01-2010, 21:01   

to jak skonczyles to pochwal sie przed innymi i pokaz to.. a jak ktos bedzie chcial to sobie sciagnie i bedzie uzywac
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 25-01-2010, 21:59   

Dehu był zainteresowany. Tylko on i jemu właśnie wysyłam całość. A poza tym jak tu na tym forum załączyć jakiś plik do opublikowania?
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-01-2010, 22:00   

wstawic na jakis serwer i zapodac linka...
a jesli jest to naprawde warte uwagi to wyslac do mnicha niech na ptt wrzuci
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
Ostatnio zmieniony przez zolwik 25-01-2010, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 25-01-2010, 22:26   

materiał wysłałem do uzytkownika [drstrach]. Był zainteresowany poćwiczy, może coś podpowie. Dopracuje sie te 22 strony instrukcji i będzie gicio.
A Tobie zolwik - odpisze że można programować na który tor kierunkowy ma trafić który wagon.
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 211 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4793
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-01-2010, 22:37   

ja to wiem bo to juz dawno rozgryzlem ;p i dziala mi bardzo ladnie
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group