Wysłany: 04-12-2008, 21:28 Problem z kompem pod TRS2004 - Przebudowa Organów ;)
Witam! Mam ciekawy problem. Kompa mam starego ale TRS'a ciągnie dobrze...do momentu
Gdy w geodecie się bawię i zrobię zbyt duży las, albo zbyt duże miasto, albo za duży teren zrobi to mam diabelskie lagi. Jestem zaciętym fanem TRS'a mimo że bardziej "pasożytuje" aniż buduje i wystawiam ale po prostu nigdy nie umiem mapy dokończyć. Mam sprzęt
P4 3,06 L2 2MB
Asus P5B
Nvidia GeForce 8600 GT 512 MB DDR2
1 GB DDR2 800 MHz Kingston
Seagate 250 GB Cache 16MB
Windows XP Media Center 2005 Edition
Planuje to nieco zmodyfikować i pytam się tych którym to chodzi płynnie czy poleci mi to na maks detalach itd na:
Intel Core 2 Duo 2,66 GHz Cache 3MB
Asus P5B(bez zmian)
Nvidia GeForce 9800GTX+ 512MB SC
4 GB DDR 2 800MHz Geil + 1 GB DDR2 800 MHz Kingston (XP prawdopodobnie zamyka obsługę na 3 GB ale słyszałem że MCE obsługuje do 5 GB po odp. zmianach)
Seagate 250 GB Cache 16MB(bez zmian)
Windows XP Media Center 2005 Edition(bez zmian)
Jeśli ktoś ma zastrzeżenie to proszę pisać bo cena zmian to 1450 zł. Jesli ktoś ma tańsze rozwiązanie to jak najbardziej a jeśli jeszcze lepsze to tym bardziiej pisać
Dzięki za pomoc. Ogólnie to szukam dobrej karty graficznej.
Jak możesz podaj ceny konkretnych podzespołów tam gdzie zamierzasz je kupić.
Komp jest głównie do TRS czy zależy ci na innych nowych grach?
Z tego, co teraz widzę:
- dowolny procesor z serii Exxxx core 2 duo lub dual core będzie 10x szybszy od tego P4, jeżeli zależy ci na cięciu kosztów to E5200 spokojnie wystarczy do większości zastosowań.
- TRS2004 i 2006 nie wykorzystują w całości twojej obecnej grafiki, wymianę myślę, że można by odpuścić, jeżeli jednak chcesz to zastanów się nad radeonem 4850 - w przedziale cenowym do 600 najbardziej wydajna karta.
- z kościami geli miałam same problemy, nie za bardzo lubią się z płytami głównymi asusa, wymagają do poprawnej pracy przestawienia napiec zasilania pamięci itp - ODRADZAM, szczególnie na płycie głównej asusa
do normalnego używania bez maniaczenia [podkręcanie procesorów] spokojnie wystarcza kości 800 cl5 od goodrama czy kingstona, ewentualnie jak masz naprawdę szybki proc to kości z indeksem 1066 ale do E5200 spokojnie te 800 starcza
- nie baw się w przerabianie czegokolwiek w win tylko załóż normalnie albo 2x2gb i ta 1gb sprzedaj albo dokup kości 1gb do 4x1gb, win z karta grafiki z 512ram na pokładzie wykryje ci jakieś 3.2 gb pamięci i to spokojnie wystarcza
- zostanie kaska to dołóż szybki dysk twardy np samsung serii F1 o pojemności 250gb czy 320gb i na nim system i nowy podział na partycje na zasadzie takiej jak zaproponowałam tutaj: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=45
tylko ze systemową 20gb, trainz 10-20gb, ściąganie itp 40-60gb i to, co zostanie jako ostatnia partycja, instalacja wszystkiego na nowym dysku przy odłączonym starym, potem trainza po prostu przegrać w całości, nie trzeba przeinstalowywać.
A więc. Kupuje w Proline bo mieszkam w Bytomiu a mają przyzwoite ceny i mam blisko. A więc na początek rozpiszę się na temat cen:
- Intel Core 2 Duo E7300 kosztuje 445 zł
*Alternatywa którą pronujesz ( per "Ty" pozwolę sobie) E5200 kosztuje 289 zł
- Evga GeForce 9800 GTX+ 512 MB SC kosztuje 785 zł
*Alternatywa którą pronujesz ATI HD4850(mam uraze do ATI po HD3450 jak wodę mi psuje w TRS'ie) kosztuje 599 zł
Co do pytania czy tylko TRS to odpowiadam że nie. Chciałbym na pewno pograć w jakieś gry typu Crysis albo S.T.A.L.K.E.R Clear Sky czy coś z NFS'a. Nie ukrywam że w jak najlepszej grafice. Miałem 8 lat jeden komputer na którym nie można było nawet poprawnie Painta uruchomić a Saper to było coś. Postanowiłem zmienić sprzęt. Mam ten co pisałem najpierw ale chcę jeszcze lepszy. Do ATI zraził mnie kiedyś kolega przechwalając się swoją kartą graficzną która podobno miała być lepsza od GF8600GT...no niestety mu nie wyszło i nabrałem zaufania do Nvidii jako 2 karty graficznej której zakup był strzałem w 10. Dobiło to jeszcze że laptopowa HD3450 psuje wode...
Jak na mój nos to te lagi są wywołane starym prockiem i małą ilością RAMu
Ale i tak moja aktualna karta graficzna nie trawi Crysisa i Stalkera....więc wymieniam.
Boli mnie tylko że nie ma karty 8800 GTX bo to była maszyna..
Z prockami to mysle ze raczej E5200, roznica w parametrach jest zbyt mala zeby placic prawie 1.5x wiecej a E5200 zawsze mozna lekko podkecic jak plyta glowna jest senowna.
Grafika... z tego co wiem radeony seri HD2xxx i HD3xxx nie sa najleprze a dodatkowo dobijaja je kiepskie sterowniki z licznymi bledami. Robilam kilka lapkow z HD3200 i chodzi to przecietnie, taki sam lapek z geforce 7000 mobile sprawdza sie znacznie lepiej w grach. Wybor twoj ale ja bym sie powaznie zastanowila nad czyms z rodziny HD4xxx - to zupelnie nowa konstrukcja i sterwoniki tez zostaly poprawione czy wrecz napisane od nowa.
Co do tej grafy co masz to sprawdz ja z innymi sterownikami, nieraz mialam tak ze te ktore byly dolaczone do karty graficznej, starsze potrafily wywieszac nowe gry a wszystko dzialalo OK po wgraniu najnowszych z stronki Nvidi. Zabawa w omegadrivers i inne przerobione stery tez jest ryzykowana.
Ram - geli beda sie "lepiej krecic" ale nawet bez podkrecania wymagaja odpowiednich ustawien a BIOSie, sprawdz czy plyta pozwala na zmiane napiecia zasilania RAMu i jak tak to mozesz je brac.
Wpadłem na chory pomysł ale mam na to budżet. Karta grafiki zamiast 9800GTX+ to albo GTX260 896MB albo ATI HD4870 jesli dobrze ją nazywam. Wiem że to kombinowanie ale trudno się nie oprzeć takim maszynom. Która jest lepsza? Bo różnią się od siebie ale nie potrafię wskazać lepszej