Jest to budynek, który zrobiłem w Gmax'ie/Trainz Asset Creation Studio, na podstawie filmiku "gamepackexporttrainz" oraz poradników "ccg", "gmax_cctit_pl"(ściągniętych z działu 3D PTT )
Budynek po dołączeniu tekstur(na każdą ze ścian),wyeksportowaniu, oraz po użyciu opcji BEGIN w Resource Collector ( oraz wielu innych czynnościach, wszystko tak jak na filmiku krok po kroku) działa w "TOE" (bydynek jest cały w dobrych wymiarach oraz posiada tekstury), jednak gdy wrzucam go do folderu scenerii TRS2004 (D:\TRS2004\World\Custom\Scenery) i dodaje w trybie geodeta nie ma tekstur (szary prostopadłościan)
W folderze po wyeksportowaniu budynku posiadam następujące pliki:
-Kefir2.im, kefir 1.jpg, kefir 1.texture.txt, Kefir2.gmw oraz config.txt
Sprobuj moze otworzyć te tekstury i zapisać je bez kompresji (najlepiej zapisz je IrfanViewem). Rozmiar tekstur musi byc potęgą liczby 2 tzn. np. 128 na 256
Ok dzięki bardzo zmniejszenie rozmiaru i kompresji tekstur pomogło budynek działa.
Swoją drogą jest jakiś limit rozmiaru tekstur wyczytywanych przez trs2004,
bo powiem szczerze, że przy użyciu tych wymiarów co podałeś ze zdjęcia dobrej jakości ok 2mpx(oczywiście po obróbce) budynek wygląda dość przeciętnie...
Możesz użyć nawet 2048x2048, ale zarżniesz kompa. Ja dałem przykłady. Zasada prosta - im mniejsza tekstura tym lżej dla komputera, ale trzeba iść na kompromis i wybierać rozmiar taki aby było coś widać i w miarę dobrze wyglądało.
Ostatnio zmieniony przez PTram 28-01-2009, 18:51, w całości zmieniany 2 razy