FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Parowozem przez Wielkopolskę II
Autor Wiadomość
MalignusPL
super trainz

Wysłany: 18-02-2009, 23:56   Parowozem przez Wielkopolskę II

Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni zaprasza wszystkich na kolejną, wiosenną imprezę z cyklu "Parowozem przez Wielkopolskę". Po raz drugi pociąg specjalny organizowany przez TPWP prowadzony wolsztyńskim parowozem wyruszy w trasę. Pierwsza edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Mając na uwadze opinie naszych gości, tym razem zdecydowaliśmy się zorganizować pociąg także na linii, na której regularne połączenia pasażerskie są dawno zawieszone. Zapraszamy na imprezę w dniu 18.04.2009 (PIERWSZA SOBOTA PO ŚWIĘTACH WIELKANOCNYCH).

Pociąg przemierzy liczącą 287 km trasę Wolsztyn (odjazd 6.20) - Zbąszynek (odjazd 8.00, skomunikowanie z pociągami z Poznania i Zielonej Góry) - Międzyrzecz - Gorzów Wlkp. - Świątki (w kilometrze 38,888 linii 415 Gorzów Wlkp. - Myślibórz) - Gorzów Wlkp. - Międzyrzecz - Zbąszynek (przyjazd 19.00, skomunikowanie z poc. do Zielonej Góry, Leszna, Poznania) - Wolsztyn (przyjazd 20.00). Ruch pasażerski na linii Gorzów - Myślibórz został zawieszony w 1991 roku, zaś towarowy w 2001. Na czele składu złożonego z trzech wagonów serii Bh (popularne bonanzy, w malowaniu oliwkowym) stanie parowóz Ol49-59. Całość ucharakteryzowana zostanie na styl lat osiemdziesiątych XX wieku. Zaplanowano oczywiście liczne fotostopy!

Bilety będą dostępne w przedsprzedaży w cenie 130 zł (wpłata na konto do 01.04.2009) lub w miarę wolnych miejsc w dniu imprezy, na peronie w cenie 170 zł. Każdy z uczestników, który wcześniej zarezerwuje miejsce w pociągu, przed jego odjazdem po zgłoszeniu się u organizatora otrzyma bilet uprawniający do zajęcia miejsca w wagonie, oraz specjalnie opracowany na tę okazję folder. Zawarte w nim informacje przybliżą historię linii, które pokona pociąg, krótki opis techniczny i historyczny parowozu, oraz wagonów, jakimi będziemy podróżować. Znajdzie się tam również regulamin imprezy. Ponadto w dniu przejazdu każda osoba z wykupionym biletem otrzyma dokładny wykaz fotostopów planowanych na całej trasie.

Jednocześnie informujemy, że ze względu na bardzo wysokie koszty uruchomienia pociągu, w przypadku niedostatecznej ilości zgłoszeń impreza niestety zostanie odwołana (o czym poinformujemy z minimum dwutygodniowym wyprzedzeniem). Zaznaczamy także, że z przyczyn technicznych program imprezy może ulec zmianie!

Szczegółowe informacje oraz formularz zgłoszeniowy na imprezę dostępne pod adresem

http://www.tpwp.pl/rezerwacja

Tak z ciekawości - ktoś ze starej ekipy kółeczkowej się wybiera?

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 19-02-2009, 07:15   

Brzmi ciekawie... zwłaszcza ten odcinek z Gorzowa do Myśliborza ;) Przyznam się, że nie miałem okazji tamtędy jechać. Gdyby jeszcze zmodyfikowali trasę z z Myśliborza do Kostrzyna ;p byłoby miło.
Pozdrawiam!

PS. Co do kołeczek - "za". Tylko jest jedno małe "ale" - praca :)

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 19-02-2009, 08:07   

Dla mnie te tereny to w ogole terra incognita, dlatego jade na calej trasie ;) Gdyby ktos ze starej gwardii sie wybieral - wie, jak do mnie dotrzec.

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 19-02-2009, 10:08   

Wiemy przez Warszawę :P
Ale tak na poważnie, jakbym miał zamiar (wolny czas) się wybrać dam znać na forum.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 19-02-2009, 10:20   

Pech ze kwiecien mam zaladowany, ale na Wolsztyn to sie wybiore - ciekawe kto jeszcze ze starych ramoli tam ma sie zamiar wybrac, he?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 19-02-2009, 10:58   

ja niestety z Wolsztyna standardowo odpadam... bo 3 maja musze byc w belgradzie...

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2009, 11:04   

W sumie bardzo ciekawa impreza, mam nadzieję że nie będzie to typowa retro ciufcia dla dzieci, a porządna impreza dla MK.

Najciekawiej prezentuje się możliwość zaliczenia odcinka nieczynnej linii, no i zaliczenia za jednym zamachem odcinka Wolsztyn - Gorzów, co w normalnych okolicznościach dla kogoś z Pomorza jest niewykonalne. Być może się skuszę.

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 19-02-2009, 11:38   

lukazs napisał/a:
W sumie bardzo ciekawa impreza, mam nadzieję że nie będzie to typowa retro ciufcia dla dzieci, a porządna impreza dla MK.

Olka i oliwkowe bonanzy, a nie tekatka i wagony IC (widziałem ostatnio fotki tego obwoźnego cyrku spod bandery InterCity - żenada). Trasa dużo dłuższa niż poprzednio. Dodatkowo - jak zauwazył lukazs - okazja do zaliczenia nieczynnego szlaku.

Co do parady - z roku na rok coraz bardziej festyniarska (vide te girlandy z zeszłego roku) ale i tak się wybiorę, więc trzymajcie dla mnie miesjcówkę w z góry ustalonym miejscu.

Anyway - chętnich już jest trochę - rejestrowałem się dwa dni temu i byłem 49. Ze względu na - jak zawsze - fenomalny nowy rozkład jazdy będę w Wolsztynie dzień wcześniej.

@erniesouchak: ostroznie z tymi ramolami - w tym roku mam ostatnie dwudzieste urodziny ;P
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 19-02-2009, 11:41, w całości zmieniany 3 razy  

m0ke
zaawansowany
super partia !

Wysłany: 23-02-2009, 21:55   

Ja na 999% jadę :) Super imprezka się szykuje :) Zobaczę tylko w jakiej formie, czy jako pasażer czy jako goniący :)

Cytat:
Co do parady - z roku na rok coraz bardziej festyniarska (vide te girlandy z zeszłego roku) ale i tak się wybiorę, więc trzymajcie dla mnie miesjcówkę w z góry ustalonym miejscu.

100% racji, no ale Cargo na czymś musi zarabiać :) Jak komuś nie pasuje to zapraszam na LHS :D A co do wyjazdu do Wolsztyna na paradę to już teraz zapraszam na impreza na Dworcu Głównym we Wrocławiu dzień wcześniej :)

SM50
zaawansowany

Wysłany: 23-02-2009, 21:58   

Cytat:
co do wyjazdu do Wolsztyna na paradę
A właśnie kiedy ma to się odbyć, bo w tym roku wybieram się do Wolsztyna?

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 23-02-2009, 22:03   

A na strone o Wolsztynie czy jaką kolwiek inną o parowozach nie łaska zajrzeć? A tak wogóle to niewierze że Cie rodzice puszcza...
Ostatnio zmieniony przez zgred 23-02-2009, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Wariat
trainz

Wysłany: 23-02-2009, 22:03   

A to My wiemy czy jedziesz? A co do daty to pewnie jak co roku, ale gogle nie bolą ;D

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 23-02-2009, 22:04   

boshe... czlowieku... troche inwencji wlasnej... co roku jest w tym samym terminie wystarczy ze w google wpiszesz parada w wolsztynie i bedziesz wiedzial

SM50
zaawansowany

Wysłany: 23-02-2009, 22:10   

zgred07 napisał/a:
A tak wogóle to niewierze że Cie rodzice puszcza...

Jadę z nimi :p. Ostatnio strasznie przyczepiliście się do mnie... Zowlik i Zgred07. Nie wiedziałem, że co roku jest w tym samym terminie. Na stronie http://parowozy.com.pl znalazłem (przed napisaniem posta pierwszego) znalazłem zdjęcia z parady z 2008r. a o paradzie w 2009r. nic tam nie było dlatego zadałem pytanie.

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 23-02-2009, 22:11   

Czepiamy? No pewnie że sie czepiamy... tylko ciekawe dlaczego?

Wariat
trainz

Wysłany: 23-02-2009, 22:12   

A co tam, dzień dobroci :D Parada odbywa się 2-go Maja bieżącego roku.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 23-02-2009, 22:13   

czyli jak to ktos kiedys powiedzial... festyn dla matek z dziecmi wchodzacymi w kadry...

kto sie przyczepil?? ze my ?? nie ... zdaje Cie sie... my piszemy bardzo "obiektywnie"

Ostatnio zmieniony przez zolwik 23-02-2009, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 24-02-2009, 07:36   

Zolwik i Zgredzik dajcie sobie spokój, po co ten wątek ma schodzić na słaby poziom. Kolego SM50 - chciałbym, żebyś czasami się bardziej wysilił i poszukał czegoś samemu.
Koniec OFFtopu. Gadka jest o "Parowozem przez Wielkopolskę" - tego się trzymajmy.

Michał
trainz

Wysłany: 31-03-2009, 16:20   

Miałem okazję jechać tą trasą w 91r załapałem się jeszcze na planowe rozkłady...

krzysztof_HDM
nowy

Wysłany: 01-04-2009, 05:33   

Linia Gorzów Wlkp. - Myślibórz na odcinku Gorzów Wlkp. - Świątki, którym pojedziemy nie jest "nieczynna" - prowadzony jest tam ruch towarowy (FPL prowadzi składy kruszywa pod budowę drogi S3 do Świątek). Linia będzie użytkowana jeszcze dwa lata, potem rozbiórka...

Dla mnie ta linia kojarzy się z dzieciństwem - widać ją z okien mojego domu rodzinnego. Ojciec opowiadał mi, że jako mały chłopiec jechał nią na parowozie Tr203 z maszynistą, kolegą swojego ojca. Ja pamiętam pociągi prowadzone Ty2 i Ty42, osobowe od 1 do 3 ryflaków (najczęściej 2) oraz zdawki z drewnem lub burakami cukrowymi. Potem erę SP42/SM42 i w końcu zawieszenie ruchu. Nie myślałem, że jeszcze zobaczę tu pociągi, szkoda tylko, że na tak krótko.

Oczywiście jadę na imprezę, nawet jak by to kosztowało dużo więcej to bym pojechał. Ostatnia okazja no i taki powrót do przeszłości.

m0ke
zaawansowany
super partia !

Wysłany: 01-04-2009, 11:56   

krzysztof_HDM napisał/a:
Linia Gorzów Wlkp. - Myślibórz na odcinku Gorzów Wlkp. - Świątki, którym pojedziemy nie jest "nieczynna" - prowadzony jest tam ruch towarowy (FPL prowadzi składy kruszywa pod budowę drogi S3 do Świątek). Linia będzie użytkowana jeszcze dwa lata, potem rozbiórka...

Dla mnie ta linia kojarzy się z dzieciństwem - widać ją z okien mojego domu rodzinnego. Ojciec opowiadał mi, że jako mały chłopiec jechał nią na parowozie Tr203 z maszynistą, kolegą swojego ojca. Ja pamiętam pociągi prowadzone Ty2 i Ty42, osobowe od 1 do 3 ryflaków (najczęściej 2) oraz zdawki z drewnem lub burakami cukrowymi. Potem erę SP42/SM42 i w końcu zawieszenie ruchu. Nie myślałem, że jeszcze zobaczę tu pociągi, szkoda tylko, że na tak krótko.

Oczywiście jadę na imprezę, nawet jak by to kosztowało dużo więcej to bym pojechał. Ostatnia okazja no i taki powrót do przeszłości.

No to się w końcu poznamy :)

krzysztof_HDM
nowy

Wysłany: 03-04-2009, 19:32   

No ja też się cieszę, przy okazji informuję, że jadę od Wolsztyna, gdzie dotrę samochodem.

krzysztof_HDM
nowy

Wysłany: 19-04-2009, 10:13   

No i co? Kto był na parowozowym wypadzie do Świątek oprócz mnie?

Odpowiedz do tematu