Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-03-2009, 09:25
Witaj,
1. Określ kierunek kilometrowania, domyślam sie, że kilometry rosną od B0/2 do D0/2.
2. Zdecyduj się czy na liniach A1/2, B0/2 i D0/2 będzie blokada odstępowa.
Zakładam, że na tory szlakowe A,B,C i D nie będą wyciągane składy więc możesz pominąć wskaźnik 'granica przetaczania' (chyba W5 jeśli mnie pamięć nie myli) i stawiać semafory wjazdowe w odległości min. 100 m od iglicy pierwszej zwrotnicy dla szlaków o prędkości dopuszczalnej powyżej 40 km/h lub min. 50 m na szlaku o prędkości dopuszczalnej do 40 km/h.
Jeśli stawiasz semafory świetlne to wszystkie wjazdowe powinny być 5 komorowe.
Jeśli świetlne wyjazdowe to dla szlaków z blokadą odstępową semafory 5 komorowe a dla szlaków bez blokady semafory 4 komorowe.
Jeśli zorientujemy Twoją stację stronami świata w następujący sposób: szlaki A, B, C to zachód, szlak D to wschód grupa towarowa jest na północy a stacja osobowa na pułudniu to:
- Semafory wyjazdowe stacji osobowej na zachód postaw przed zwrotnicami głowicy zachodniej 4 lub 5 komorowe, semafory stacji osobowej na wschód przed zwrotnicami głowicy wschodniej stacji osobowej 5 komorowe, semafory wyjazdowe przed głowicą wschodnią stacji 4 lub 5 komorowe.
- odnośnie grupy towarowej to musisz wiedzieć czy tory łączące gropę z głowicą wschodnią i zachodnią są wystarczająco długie aby zmieścił się tam najdłuższy pociąg jaki może wjechać w tory grupy towarowej. Jeśli tak to na torach łączących grupę towarową z głowicami , przed wjazdami na głowice stawiasz 4 lub 5 komorowe a na torach grupy semafory 5 komorowe. Jeśli tory łączące grupę z głowicami są za krótki to na końcach torów grupt towarowej stawiasz semafory 4 lub 5 komorowe.
Wewnątrz stacji semafory stawiamy w takiej odległości od iglicy lub ukresu aby maksymalnie wykorzystać użyteczną długość torów. Na Twojej stacji wydaje się, że jedynie semafory wyjazdowe z grupy osobowej w kieunku wschodnim powinny stać 50 lub 100 metrów od ukresu pierwszej zwrotnicy głowicy wschodniej czyli tej , która łączy tę głowicę z grupą towarową.
Semafory numerujemy zgodnie z kierunkiem kilometrowania od lewej do prawej strony.
Semafory wjazdowe stawiamy równolegle dla obu torów linii dwutorowej, przyczym dla pociągów jadących po torze niewłaściwym po lewej stronie toru.
To narazie wszystko, nie jestem specjalistą ale takie zasaady stosuję na swoich mapach. Jeśli coś pokręciłem to są tu na forum fachowcy i liczę że sprostują moje pomyłki.
Ostatnio zmieniony przez psed 23-03-2009, 09:28, w całości zmieniany 2 razy