FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[www.jelonka.com] Będzie pociąg do Trutnova
Autor Wiadomość
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 30-03-2009, 14:09   [www.jelonka.com] Będzie pociąg do Trutnova

Cytat:
Nie chcę sobie przypisywać wszystkich zasług, ale jestem zadowolona, że udało mi się spiąć sprawę do końca – mówi posłanka Machałek.

– Są pieniądze, jest szynobus urzędu marszałkowskiego, przewozy regionalne ustaliły stawki. Pierwszy przejazd pierwszego czerwca – zapewnia poseł Marzena Machałek.
– Szynobusy będą jeździły przez 4 miesiące, do końca września. Trasa została zmieniona w tym roku. Szynobus nie będzie jechał z Lwówka Śląskiego do Trutnova tylko z Jeleniej Góry. Analiza z ubiegłego roku wykazała, że do Lwówka tym pojazdem jechało bardzo mało osób. Natomiast na trasie między Jelenią Górą, a Trutnovem liczba pasażerów była bardzo duża – wyjaśnia posłanka.

M. Machałek zapewnia, że pociągi łączące Lwówek z Jelenią Górą będą skomunikowane z tymi do Czech, aby pasażerowie jadący tymi szynobusami mogli się przesiąść do szynobusu do Trutnova.

– Po rozmowie z ministrem infrastruktury mam zapewnienie, że skarb państwa dofinansuje te przewozy kwotą około stu tysięcy złotych – mówi Marzena Machałek. – Juliusz Englerhardt, podsekretarz stanu ministerstwa, był pod wrażeniem liczby pasażerów na tej linii. Mówił, że mało jest połączeń, które w tak dużym stopniu by się samofinansowały.

Do niedawna nie było wiadomo, czy ta linia, tak popularna w roku ubiegłym, ruszy i w roku bieżącym.
– Wszyscy byli za, ale czekali nic nie robiąc. Nikt nie był odpowiedzialny za koordynowanie działań przy uruchomieniu szynobusu – wyjaśniała poseł Machałek – strona polska zrobiła, co powinna. Teraz czas na uzgodnienia z Czechami. Ale to tylko formalność, jak sądzę. Czesi już wcześniej deklarowali, że są gotowi uruchomić to połączenie.

źródło http://jelonka.com/news,single,init,article,20302

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 31-03-2009, 13:48, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu