Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 06-04-2009, 19:47 Ciągnik siodłowy "Tir" zderzył się z EN57
Kod:
Do wypadku doszło około godziny 14:50. Na niestrzeżonym przejeździe kolejowym w Białogardzie samochód ciężarowy zderzył się z pociągiem relacji Szczecinek-Kołobrzeg.
W wypadku zginęła jedna osoba - najprawdopodobniej kierowca TIR-a - a 17 zostało rannych - powiedziała Beata Fierek, rzeczniczka koszalińskiego zakładu PKP Polskie Linie Kolejowe SA.
Kilka wagonów wykoleiło się. Kabina ciężarówki została niemal całkowicie zniszczona i stanęła w ogniu. Ogień z ciężarówki przeniósł się na pobliski las.
Pożar jest już opanowany a ranni trafili do szpitali w Koszalinie i Białogardzie. W poważnym stanie jest maszynista pociągu. Według Fierek z 17 poszkodowanych, 5-6 osób jest w stanie ciężkim.
W wyniku wypadku zniszczone zostało 600 metrów sieci trakcyjnej. Pociągi pospieszne jeżdżą objazdem przez Koszalin. Dla pasażerów składów osobowych kolej zorganizowała transport zastępczy.Droga nr 166 jest zablokowana. Przywracanie ruchu na torach ma się zacząć w nocy. Prawdopodobnie zajmie to wiele godzin.
Źródło: http://wiadomosci.gazeta...._kolejowym.html
Z tego co słyszałem, to jakiś świadek mówił że widział jak kierowca pędził i przyspieszał żeby zdążyć, ale jak widać nie udało mu się. To był ciągnik siodłowy z naczepa na piasek itp. bo taki film widziałem w TVN przed chwilą.
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Wysłany: 06-04-2009, 20:30
:D Pisze "Tir" dlatego ze większość osób nie wie co to "ciągnik siodłowy", tylko słowo TIR :P No a wiadomo że TIR nie oznacza "ciągnik siodłowy" :D Ale większość ludzi nazywa te ciężarówki po swojemu więc żeby nie było "co to ciągnik siodłowy" napisałem to w cudzysłowowy :D
No to trzeba było napisać, że Tir zderzył się z kiblem, to ma wtedy sens. Al ciągnik siodłowy Tir brzmi bynajmniej śmiesznie, nie mówię już o tym, że prócz ciągnika siodłowego była też naczepa a to już wtedy powinniśmy napisać, że zestaw wpadł pod kibla.
Zauważyłem, ale chodziło mi o dokładny numer inwentarzowy, którego w tytule nie podano.
Orientuje się ktoś co teraz będzie z jednostką? Pewnie skończy żywot?
Ehhh... TIR to znaczy dosłownie Transports Internationaux Routiers co oznacza Międzynarodowy Tranzyt Drogowy. Naczepa to wywrotka. Trzymajmy się zasad, bo pisanie ciężarówka Tir to tak jak pisać trakcja na sieć trakcyjną...
Naczepa która brała udział w wypadku to wywrotka. Takie coś co poprzez podniesienie przez siłownik skrzyni ładunkowej rozładowuje grawitacyjnie ładunek, np. węgiel, koks, żwir, piasek itp. Znana pod inną nazwą jako wanna, kiper itp.
Ehhh... TIR to znaczy dosłownie Transports Internationaux Routiers co oznacza Międzynarodowy Tranzyt Drogowy. Naczepa to wywrotka. Trzymajmy się zasad, bo pisanie ciężarówka Tir to tak jak pisać trakcja na sieć trakcyjną...
Dawid źle piszesz TIR - Towar I Rozrywka. Co do wypadku - naturalna selekcja.
Wiem oczywiście co to takiego "wywrotka", zapytałem o wyjaśnienia gdyż z Twego postu zrozumiałem jakoby "naczepa" nie była odpowiednią nazwą i dotyczyła tylko wywrotek... Nie zrozumieliśmy się :)
Wysłany: 07-04-2009, 14:03
sony25 napisał/a:
TRS2006 napisał/a:
Dawid źle piszesz TIR - Towar I Rozrywka. Co do wypadku - naturalna selekcja.
Dobre :D No trochę sobie źle ten tytuł napisałem, nie pomyślałem że może to takie zamieszanie zrobić, a ostatnio jakiś program widziałem że tak się te ciężarówki nazywają i napisałem.. Ale teraz będę wiedział że takie słowa jak "tir", "ciagnik siodłowy" można zastąpić
po prostu ciężarówka z naczepa :).
Podobno kibel jechał 80-100, więc dlatego go tak odrzuciło :/
Nie ma się co dziwić. Człon "r" waży ledwie 35 ton. Nic dziwnego ze go dźwignęło i poleciał. Co innego taka ET22, kabinę by miała pokiereszowaną i możliwe że też by się wykoleiła.
Jadąc kiedyś "Gwarkiem" do Sławna byłbym świadkiem jak TIR by mi się wpakował pod 11 wagonowy skład z siódemką typu 4E na czele. Na szczęście w porę TIR zahamował. Dodam jeszcze że ten przejazd nie ma zapór tylko same światła. To jest gdzieś na krajowej 11. Może Ernie będzie wiedział gdzie dokładnie jest. Ogólnie jak jest sezon wakacyjny to jest bardzo niebezpiecznie na tym przejeździe.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 11-04-2009, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 14-04-2009, 09:36
Po wypadku wczoraj juz tylko zostal jeden czlon EZT na boku, pozostale dwa na przeszczep sciagniete do Bialogardu. A co do krzyzowan z krajowa 11 - pod Jastrowiem jest przejazd z SSP, potem przed Rogoznem ale tam sa pelne zapory plus ToP wiec pewnie Jastrowie.