Wysłany: 18-04-2009, 23:18 TRS2004 - znikające wózki lokomotyw i wagonów
Zacznę od screena, ponieważ sporo on wyjasnia: http://img26.imageshack.us/my.php?image=wtfhbr.jpg (jeśli nie tak podajemy screeny, to proszę o poprawkę).
Takie "zjawisko" zachodzi nieregularnie - czasem zaraz po pierwszym załadowaniu sesji, czasem dopiero po odczytaniu save'a, a czasem w ogóle się tak nie dzieje. Czasowo też wygląda to różnie - po minucie albo po kilkunastu minutach (ostatnio średnio po 2 minutach). Nie mam zielonego pojęcia, od czego to zależy.
Dodam, że często (choć nie zawsze) kiedy ten błąd się pojawia, skład zatrzymuje się w miejscu - gra działa normalnie, płynnie, ale prędkość spada do 0 km/h.
Jak się tego błędu pozbyć?
TRS2004 build 2365; sprzęt Acer 5710ZG (1,73 GHz, 1 GB RAM, grafika Radeon 2300 256 MB). Wcześniej, na starym komputerze ten sam błąd też się pojawiał, ale tłumaczyłem go niskimi możliwościami sprzętu - myślałem, że zwyczajnie nie wydala z TRSem... Jego konfiguracja to Pentium III 800 MHz, 128 RAM, GeForce2 32 MB.
Oczywiście TRS legalny
PS. Jak widać na screenie, zniknęły wózki siódemki i bonanz, ale węglarkom się ostały. Na zrzut nie załapała się ET41, też w wyniku tego błędu bez wózków.
Ostatnio zmieniony przez mocu 18-04-2009, 23:29, w całości zmieniany 2 razy
U mnie zachodzi coś takiego jak zrzuce trainza na pasek i załącze przeglądarke, w moim przypadku opere. Przy powrocie do pełnego ekranu i próbie ruszenia wszystkie wózki trafia szlag. Trzeba od nowa całego trainza załączać. Wszystko jest ok dopuki się nie zrzuci gry na pasek.
sprzęt Acer 5710ZG (1,73 GHz, 1 GB RAM, grafika Radeon 2300 256 MB). Wcześniej, na starym komputerze ten sam błąd też się pojawiał, ale tłumaczyłem go niskimi możliwościami sprzętu - myślałem, że zwyczajnie nie wydala z TRSem... Jego konfiguracja to Pentium III 800 MHz, 128 RAM, GeForce2 32 MB.
Nie słyszałem/czytałem o takim przypadku wcześniej. Wydaje mi się, że ten Acer też jest za słaby na TRS2004 a przynajmniej na rozbudowane mapki i duże składy na nich. Może większy RAM by tu pomógł ? Napisz do Alany na priva i poproś o pomoc w podniesieniu wydajności Acera.
Pomógł: 14 razy Wiek: 73 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 431 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-04-2009, 11:45
Renegat napisał/a:
U mnie zachodzi coś takiego jak zrzuce trainza na pasek i załącze przeglądarke, w moim przypadku opere. Przy powrocie do pełnego ekranu i próbie ruszenia wszystkie wózki trafia szlag. Trzeba od nowa całego trainza załączać. Wszystko jest ok dopuki się nie zrzuci gry na pasek.
Renegat - zdecyduj się kiedy masz problem. Przy każdym zrzucie na pasek czy tylko wtedy gdy wchodzisz do przeglądarki Opera. W obydwu przypadakch jest to problem z systemem operacyjnym, który wymaga interwencji specjalisty i Trainz jest jego ofiarą a nie przyczyną. Jeśli "powrót z Opery" jest przyczyną tego błędu to już wiesz czego nie robić aby nie restartować trainza w czasie gry.
Zachodzi to tylko wtedy kiedy załączona jest opera. A i dzieje się to tylko na bardziej rozbudowanych mapach. Wydaje mi się że to coś ze sprzętem, ale kij z tym :P
Nie słyszałem/czytałem o takim przypadku wcześniej. Wydaje mi się, że ten Acer też jest za słaby na TRS2004 a przynajmniej na rozbudowane mapki i duże składy na nich
Chyba nie tutaj problem, błąd pojawił się też na prowizorycznej mapce we wstępnych fazach budowy, kiedy chciałem tylko sprawdzić układ stacji - były same tory (nawet nie jakieś wypaśne, tylko TRSowskie), budynek stacyjny i siódemka HDM z kilkoma (6, góra 8) Gagsami.
Takie "zjawisko" zachodzi nieregularnie - czasem zaraz po pierwszym załadowaniu sesji, czasem dopiero po odczytaniu save'a, a czasem w ogóle się tak nie dzieje. Czasowo też wygląda to różnie - po minucie albo po kilkunastu minutach (ostatnio średnio po 2 minutach).
Mocu - jedyne co się zmienia w Twoim Acer'ze w czasie od uruchomienia gry do powstania błędu to temperatura. Jeśli to stary sprzet to może wymaga odkurzenia w środku ? Ewentualnie jakiś element nie styka/nie funkcjonuje prawidłowo po nagrzaniu się.