Witam, od jakiegoś czasu moja wieża wodna z Czerska ma białe ściany, nie mam zielonego pojęcia czym to może by spowodowane, po prostu jak wyłączałem TRS było wszystko ok, a jak ponownie włączyłem to już było białe. Jeśli ktoś wie co może by tego przyczyną proszę o pomoc, bo jest to naprawdę denerwujące. ;)
Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 19-04-2009, 10:08
Ja też dołączę się do pytania oraz dodam, że u mnie ten problem występuje zarówno w TRS2006, jak i w TRS2004 (wieża wygląda identycznie tak jak na skrinach Maćka SU45), lecz od początku tzn. odkąd tylko ją zainstalowałem. Nie wiem, lecz wydaje mi się, że problem z białymi ścianami nie zależy od polskich znaku w nazwach tekstur, ponieważ nawet, gdyby od tego zależało działanie w TRS06, to w 04 działała by bez problemu.
_________________ Kto pyta nie błądzi..
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 19-04-2009, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
jeżeli problem z nią występuje od samego zainstalowania, to prawdopodobnie coś jest nie tak z teksturą. Najprawdopodobniejsze przyczyny to rozmiar, który nie jest potęgą liczby 2, nieodznaczona kompresja RLE przy zapisywaniu tekstury, lub polskie znaki w jej nazwie.
No właśnie w tym jest problem, że wieza z początku była odczytywana w TRS normalnie, po jakimś czasie dopiero zrobiły się białe ściany, a rozmiar textur jest potega liczby 2. Wiec to nie ten Problem. :)
Wysłany: 19-04-2009, 11:44
Tak samo polskie znaki, ponieważ TRS04 odczytuje normalnie dodatki, w których tekstury w nazwie mają polskie znaki, a w TRS04 u mnie działa tak sam jak w TRS06, czyli w obu grach tak jak na skrinie Maćka. Więc polskie znaki to chyba tez nie to, jakby ktoś chciał, to mogę wstawić screeny configu tego obiektu i nazw tekstur, gdyby to komuś pomogło rozwiązać ten problem.
Ja też mam problem. Przed chwilą repaintowałem wagon Fas 418V. Niestety tekstura jest biała. Polskich znaków w nazwie tekstury nie ma. Używam programu PhotoFiltre.
Jeżeli mogę dodać o powiem że też mam ten nieciekawy problem przy paru dodatkach ( np. nasz Kościół z download PTT, paru D1) ostatnio mailem jeszcze przy poduszce lecz jakoś tex. się pojawiła i jest dobrze.Na szczęście.
Ten problem jest jeszcze w 06 przy krzyżu sw. Andzrzeja zdemolowanym (nie wiem czy jest już poprawiony) i przy wózkach w kilku wagonach czeskich Kilana (też nie wiem czy już poprawione)
Wysłany: 20-04-2009, 16:54
Skoro tak wszyscy z was wymieniają te niedziałające dodatki, to ja powiem, iż problem ten występuje w dodatku vesnice rada1, ze strony trainzmotion.cz , może ktoś wie jak rozwiązać te problemy. Aby przywrócić tekstury tym obiektom. Dodam, że problem z tym dodatkiem nie wiąże się z czeskimi literami, które zostały tam użyte. Ja je usunąłem i problem dalej występuje. Skoro i tak większość ludzi zaczyna się przesiadać na TRS2006 może znajdzie się jakiś sposób na naprawę tych problemów.