Postanowiłem się zabarać za BR86 ( u nas TKt3). Niestety, brakuje mi tekstur. Oraz mam małe problemy z teksturami. Niby nakładam, ale znikają. Jest po prostu białe. Pamiętam, że był już taki temat, ale za diabła nie umiem go znaleźć. Zamiast tego w szukajce wyświetla mi się 37 stron. Z góry przepraszam jak temat w złym temacie.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-2009, 22:56
Jak są białe to znaczy że może nie włączyłeś opcji wyświetlania tekstur na rzutni, masz tą opcję w gmax w trybie wyboru tekstury - taki sześcianik bialo-niebieski. Inna możliwość - nałożyłeś teksturę ale nie użyłeś narzędzia do nadania mapowania.
-UVW Map - dla tekstur indywidualnych.
-Unwrap uvw - dla tekstur zgrupowanych.
Przepraszan jeśli zawiodłem kilanzioma, ale jak jest gotowy BR86 to po co robić nowy. Thalysowi dziękuję za radę. P.S Ma ktoś może orzełka tkt3? Poszukuję.
No dobra... już załatwiłem ten problem... musiałem pogrzebać przy configu i formacie obrazu, ale i tek gitez. Dobra. Oto pierwsze screeny. Ciągle czekam na orzełka, oznaczenia seryjne itp. Ja do najbliższego Tkt3 mam ok. 100 km.
Dobrze tyle, że to jest tylko repaint. Szkoda, że reflektory są nie te. Dobra, Jak wyglądał Tkt3-1? Też miał zmienione reflektory? Może moja robota nie pójdzie na śmietnik.
Policz mi ile my w ogóle mamy repaintów EN57/71 czy EU07. Jest tego więcej niż pcheł czy kleszczy na moim psie. A poza tym skoro jesteście tak bardzo wyczuleni na reflektory itp. no to się nie pobawicie. Niektórzy userzy ( głównie ci mało doświadczeni) będą się cieszyć z tego, że mają w ogóle TKt3! Będą mieć w **** reflektory. Jak chcesz, to mnie załatw i przerób BR 86 na TKt3. Pokaż, że w ogóle umiesz coś więcej zrobić niż tylko pora małych samochodzików. P.S Sam przerabiasz własne rzeczy. Równie dobrze moga ci powiedzieć to samo.
Policz mi ile my w ogóle mamy repaintów EN57/71 czy EU07. Jest tego więcej niż pcheł czy kleszczy na moim psie. A poza tym skoro jesteście tak bardzo wyczuleni na reflektory itp. no to się nie pobawicie. Niektórzy userzy ( głównie ci mało doświadczeni) będą się cieszyć z tego, że mają w ogóle TKt3! Będą mieć w **** reflektory. Jak chcesz, to mnie załatw i przerób BR 86 na TKt3. Pokaż, że w ogóle umiesz coś więcej zrobić niż tylko pora małych samochodzików. P.S Sam przerabiasz własne rzeczy. Równie dobrze moga ci powiedzieć to samo.
Chlip :] to się uśmiałem. Kolego - zrób parę samochodzików i zmieść ich bryłę w 200 poly to pogadamy. Co do pary małych samochodzików - ich ilość jest już liczona w setkach jak nie lepiej. gdyby nie ja to ustawiłbyś na mapie stara, ikarusa i malucha. Nie chcę się chwalić, ale jak zostałem do tablicy.
Na dzień dzisiejszy zrobiłem ogromną ilość pojazdów. Nie liczę także budynków stacyjnych i innych rzeczy.
Co do siódemek to brawo. Jeśli twierdzisz, że model jest fikcyjny to gratulacje.
No, ale niestety ze mnie jest wielkie 0 i jak sam napisałeś przerabiam własne rzeczy, chociaż nie wiem o co chodzi.
Moja strona i jej zawartość jest podstawą w budowaniu map w Polsce, ale i także za granicą (Czechy, Niemcy itp). No, ale jak wspomniałeś nic nie potrafię.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-05-2009, 16:39
siwx96 napisał/a:
(...) A poza tym skoro jesteście tak bardzo wyczuleni na reflektory itp. no to się nie pobawicie. Niektórzy userzy ( głównie ci mało doświadczeni) będą się cieszyć z tego, że mają w ogóle TKt3! (...)
Nie jesteśmy wyczuleni ale staramy się żeby zachowywać kanony modelarskie, bo jak by nie patrzył z modelarstwem mamy do czynienia (wirtualnym ale jednak). Można oczywiście zrobić Br218 w malowaniu PKP jak w tym zestawie i udawać, że po Polsce jeżdżą takie maszyny ale chyba już z tego większość z nas powyrastała.
Pomógł: 11 razy Wiek: 31 Dołączył: 30 Sty 2009 Posty: 75 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-05-2009, 18:01
Co do samego TKt3 to różnica pomiędzy TKt3, a BR86 to to że ten drugi ma podgrzewacz wody (walec zainstalowany w poprzek dymnicy, widoczny na użytym modelu), a ten pierwszy inżektory. Ta różnica zresztą dotyczy większości jeżeli nie wszystkich nowobuodwanych serii DRG, a ich użytku na PKP. Chociaż na PTram znajduję się Oi2 z takim urządzeniem. Nie zaprzeczam jakoby na PKP eksploatowano tylko parowozy z inżektorami, ale był to standart do jakiego dążono.
Ostatnio zmieniony przez Daweo 31-05-2009, 18:02, w całości zmieniany 1 raz