FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Semafory wyjazdowe, a SBL
Autor Wiadomość
mmetz
nowy

Wysłany: 15-06-2009, 20:01   Semafory wyjazdowe, a SBL

Witam. Zbudowalem fragment linni 202 od Gdyni do Gdanska. Na tej lini jest ustawiona SBL. Mam takowy problem, ze na niektoorych stacjach semafory wyjazdowe sa 4komorowe (kolejno od goory: zielone, czerwone, pomaranczowe, biale) takowe ustawilem u siebie. Wszystko fajnie chodzilo dopuki jezdzilem sobie sam po tej linni, jak wzmozylem ruch wstawiajac wiecej pociagoow semafory przestaly dzialac. Gdy pierwsza SBL za semaforem wyjazdowym wskazywala S1 (swiatlo czerwone) to semafor wygasal bo byl 4komorowy i nie mial sygnalu S5. Wyczytalem w przepisach kolejowych, ze semafor wyjazdowy nie moze wskazac sygnalu S2 (swiatla zielonego) jesli dwa nastepne bloki SBL nie sa wolne. I teraz pytanie: czy idzie cos zrobic aby ten semafor nie gasl a wskazywal S1 do momentu zwolnienia dwooch blokoow, czy musze wymienic semafory na 5komorowe??

napiwek
super user

Wysłany: 15-06-2009, 20:45   

Nie wiem dziwne to trochę dla mnie bo czterokomorowce chyba wszystkie mogą wyświetlać S5. Jeśli powiążesz pierwsza SBL z semaforem wyjazdowym czterokomorowym i na SBL będzie sygnał s1 to wyjazdowy musi pokazać s5 bo potraktuje to jako ostrzeżenie przed s1.

Sprawdź czy semafor wyjazdowy jest na pewno powiązany z SBL opcją "następny semafor"

Jeśli nie to to nie wiem. Jeśli jest to SBL czterostawna sprawdź czy na pewno pierwsza sbl to SBL_Prz a następne zwykle SBLki... A tak pyzatym napisz jeszcze której sygnalizacji używasz, jaki typ SBL oraz jaki typ semafora wyjazdowego.
Spróbuj także wymienić jeden wyjazdowy na pieciokomorowy i zobacz jak będzie wtedy
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 15-06-2009, 22:57   

To już znany problem tej wersji sygnalizacji, Ernie niedawno o tym wspominał. Semafor 4 komorowy o konfiguracji komor z-c-p-b nie działa prawidłowo w zestawieniu z SBl-ką. Pozostaje trochę nagiąć rzeczywistość i postawić w ich miejsce pięciokomorówki.

mmetz
nowy

Wysłany: 16-06-2009, 17:04   

Uzywam sygnalizacji erniego v3 semafory wyjazdowe to SS4 v1, a SBL to zwykla SBL 3 komory. No ale jak kolega pisze ze to normalny blad sygnalizacji no to zmienie SS4 zmienie na SS5 i wtedy wszystko bedzie dzialac.

napiwek
super user

Wysłany: 16-06-2009, 23:13   

No jeśli te ss4 nie są zbyt mocno uzależnione to zmień bo innej rady chyba nie ma...
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki

Odpowiedz do tematu