Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 09-01-2010, 20:25 Ostatnia podróż Ikarusem
W sobotę, 16 stycznia MPK Poznań sp. z o.o i Klub Miłośników Pojazdów Szynowych serdecznie zapraszają na uroczyste pożegnanie autobusów wysokopodłogowych, połączone z obchodami 85 lat komunikacji autobusowej w Poznaniu. Ulicami stolicy Wielkopolski przejedzie parada złożona z wycofywanych z eksploatacji pojazdów. Szczegóły podamy wkrótce.
Natomiast w czwartek, 14 stycznia po raz ostatni Ikasury wyjadą na linie. Będzie zatem okazja do wykonania pamiątkowych zdjęć. Na ulice Poznania wyjadą trzy autobusy wysokopodłogowe, które pojawią się na liniach 63, 74 oraz pospisznej A, prowadzone przez kierowców w historycznych mundurach. Będą to Ikarusy: 280.26 z „harmonijkowymi” drzwiami, krótszy 11-metrowy 260.04 oraz „ekolog” 280.70A, który jako pierwszy poznański autobus spełniał normę emisji czystości spalin Euro 1.
Linia 74
Ikarus 280.26 numer taborowy 1962
godz. 12.42 - pierwszy kurs dla pasażerów od ronda Rataje do os. OrłaBiałego
odjazdy z os. Sobieskiego: 14.00, 16.00, 18.00
odjazdy z os. Orła Białego: 13.05, 14.57, 16.57
Linia A
Ikarus 260.04 numer taborowy 1936
odjazdy z Centrum M1: 13.05, 15.05, 17.05
odjazdy z os. Kopernika: 14.09, 16.09, 18.09
godz. 19.00 – ostatni kurs dla pasażerów od Centrum M1 do ronda Rataje
Linia 63
Ikarus 280.70A numer taborowy 1967
odjazdy z dworca Śródka: 13.16, 15.04, 16.52
odjazdy z dworca Górczyn: 14.14, 16.02, 17.56
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-01-2010, 18:37
Może nieco nie o imprezie, ale...
Mój "własny", tzn od 25-01-2008 planowa obsługa jako "właściciel" wozu:
Definitywnie ostatni z prawdziwych wozów z Warszawskiej zajezdni kleszczowa. Klasyczny Ik280.26 nr 2680 z 1988 roku. Miał być skasowany w połowie 2008 roku, ale że się dbało to nawet remonty zaczęli przeprowadzać. Doczekał się wymiany sprzęgła na nowe, skrzyni biegów, reperacji kratownicy i wymiany blach, wymiany przegubu, osi 1 oraz 3, tylnej ściany pojazdu. Nie dziwne że w niego tyle zainwestowano. Gdy jeździłem nim praktycznie sam w 2008 roku to lśnił jak nowy! To był najczystszy Ikarus na Kleszczowej. Niejeden ze zdziwieniem patrzył jak szmatką poprawiałem po myjce miejsca gdzie zostawał brud. Ten wóz chodził na linie jak kawaler do ślubu :D
Z zakresu numerów 2636-2750 jakie miała Kleszczowa, jest to zdecydowanie ostatni lewarowy przegub. Obecnie czeka na przegląd, remont okresowy i rejestrację, ale szanse na to są nikłe. Ale i tak bije na głowę wiele. Automaty kasują, a mojego lewara już miesiąc się ociągają bo ponoć "góra" nie pozwala go kasować. Istnieje jeszcze 10% szans że wróci na miasto, ale raczej nie spodziewałbym się...
Na prawie dwa lata był to mój warsztat pracy, i mogę szczerze powiedzieć że nie mam się czego wstydzić. Mógłbym długo opowiadać o przygodach w pracy i o tym wozie :)
-=2-6-8-0=- zapamiętam na zawsze :D
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Pomógł: 15 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 12-01-2010, 18:43
SP45-166 napisał/a:
Mógłbym długo opowiadać o przygodach w pracy i o tym wozie :)
I zrób to, koniecznie... zawsze podziwiałem kierowców autobusów, zwłaszcza przegubowych... a swoją ostatnią jazdę Ikarusem 280, jako pasażer, zapamiętałem na zawsze.
Może dobrze by było, aby moderator wydzielił te posty do nowego wątku, możnaby zapoczątkować w ten sposób ciekawy temat.
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 13-01-2010, 00:16
godz. 11.00- prezentacja autobusów na Placu Wolności (południowa strona ulicy, pomiędzy ul. 27 grudnia a Alejami Marcinkowskiego, wzdłuż torów tramwajowych)
OSTATNIA PODRÓŻ IKARUSEM
godz. 12.00- uroczysta parada ulicami stolicy Wielkopolski oraz zwiedzanie zajezdni autobusowej przy u. Kaczej.
Wysiadasz na Głównym, idziesz w kierunku niebieskiej lub zielonej kropy. Tam są przystanki. Na niebieskim wsiadasz w 14, 8, 5 ( 5`tką dojedziesz bezpośrednio na Plac ). Na zielonym przystanku możesz też wsiąść w 11 lub 12- czyli razem z tej zielonej kropy możesz jechać: 14, 8, 5, 12 oraz 11. Wybierając wyżej wymienione numery linii ( oprócz 5 ) jedziesz sobie 1 przystanek. Wysiadasz na Rondzie Kaponiera ( czarna kropa ) i przechodzisz pod rondem na przystanek różowy. Z różowego bezpośrednio na Plac dojedziesz 13 oraz 5. Jedziesz dwa przystanki i wysiadasz na Marcinkowskiego ( obok zielonego duuużego kółka gdzie zaznaczony jest Plac Wolności ). I jesteś na miejscu, spory plan, na pewno Ikarusa wyhaczysz :P
Także jak wolisz. Możesz bezpośrednio z PKP jechać 5`tką lub tylko raz się przesiąść, na Kaponierze.
Przejazd jest na free, chociaż i tak będą zbierać kasę na ratowanie starych Bimb.
Co do zajezdni... Wg mnie powinny być tam stare Ikary. Na pewno jest tak kupa złomu :]. I na pewno na Warszawskiej znajdą się Ikarusy.
Wysłany: 21-01-2010, 01:01
14 stycznia Ikarusy po raz ostatni wyjechały na linie. Trzy autobusy wysokopodłogowe pojawiły się na liniach 63, 74 oraz pospisznej A, prowadzone przez kierowców w historycznych mundurach. Były to modele: 280.26 z „harmonijkowymi” drzwiami, krótszy 11-metrowy 260.04 oraz „ekolog” 280.70A, który jako pierwszy poznański autobus spełniał normę emisji czystości spalin Euro 1.
Dwa dni później MPK Poznań sp. z o.o i Klub Miłośników Pojazdów Szynowych zorganizowały uroczyste pożegnanie autobusów wysokopodłogowych, połączone z obchodami 85 lat komunikacji autobusowej w Poznaniu. Po prezentacji pojazdów na Placu Wolności, w samo południe, ulicami stolicy Wielkopolski ruszyła parada złożona z wycofywanych z eksploatacji pojazdów. Punktem docelowym przejazdu była zajezdnia Kacza, którą pasażerowie mogli zwiedzić.
Pomimo, że pojazdy przeznaczone są do kasacji, trzy Ikarusy pozostaną w MPK Poznań Sp. z o.o. jako żelazna rezerwa, do czasu kiedy nie wygaśnie ich przegląd techniczny. Do tego czasu mogą pojawiać się w mieście.
Może trochę nie w tym temacie, ale jeśli panowie tak bardzo lubią podróże Ikarusami, to zapraszam do Katowic. PKM Katowice eksploatuje obecnie tylko Ikarusy 280. Natomiast PKM Świerklaniec używa jeszcze Ikarusów 260 jak i 280. Więc zapraszam
Może trochę nie w tym temacie, ale jeśli panowie tak bardzo lubią podróże Ikarusami, to zapraszam do Katowic. PKM Katowice eksploatuje obecnie tylko Ikarusy 280. Natomiast PKM Świerklaniec używa jeszcze Ikarusów 260 jak i 280. Więc zapraszam
Coś mi tu nie pasuje. Widziałem kilka razy Ikarusa 260 na linii 657. Autobus został wypożyczony od PKM Gliwice. Już by tak szybko go odstawili? W PKM Katowice miał numer taborowy 407, przed wypożyczeniem miał 3932.
EDIT:
Wyjaśniło się. Obecnie jest wypożyczony do MPK Częstochowa.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 04-04-2010, 22:45, w całości zmieniany 2 razy