Chciałbym zaprezentować ukończoną już mapkę segmentową - Karb. Jest to małe górnicze miasteczko ze stacją towarową z bocznicą do gazowni, ładownią koksu, węgla i małą lokomotywownią. Starałem się uzyskać klimat i warunki panujące na Górnośląskich Kolejach Wąskotorwych w czasach ich świetności.
Mała porcja obrazków:
Tak to wygląda na dziś dzień. Nie wiem czy będę powiększał mapkę, bo nie chcę jej zepsuć. Zapraszam do komentowania mojej pracy!
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-05-2010, 10:59
Fajnie się to prezentuje, zwłaszcza relacja podsypki i torowisk, zieleń też zdaje się umiejętnie zestawiana, nie za dużo - nie za mało. Na pewno dobrze by Ci zrobiło stosowanie ciemniejszych zielonych tekstur traw pod krzewami i drzewami - efekt cienia odbitego / rzuconego.
I fajnie że ktoś coś tu robi, bo już miałem wrażenie że tworzenie map które dochodzą ukończenia to przeszłość.
Ciesze się, że się podoba. Właśnie zastanawiam się czy nie zrobić krótkiego odcinka do elektrowni, żeby był obieg zamknięty towaru. Znowu na dworze leje więc spróbuje coś wymodzić. Dodałem już przepusty pod torami dla linii pędni, bo zapomniałem o tym wcześniej i za radą Kilana wstawiłem ciemniejsze tekstury pod drzewkami i krzewami.
Bardzo fajna sprawa, ładnie się to prezentuje. Tekstry fajnie dobrane, klimat GKW czuć. Normalnie nie zwróciłbym na to uwagi, ale jako że hanysy jesteśmy to trza se dopowiedzieć :) Obróć może baterię koksowniczą o 180*, od tej strony która jest jeździ lokomotywa z platformą do rozładunku koksu, a takiej niestety nie mamy. Kolejna pierdoła, szyb Krystyna powinien stać osobno, wciśniecie go do sortowni mija się z celem. To szyb basztowy, wszelkie urządzenia skipowe znajdują się w nadszybiu a nie samej wieży. Jak na kompleks kopalni i koksowni cosik za małe to jest, brakuje toru 1435mm. Zasugerowałbym zrobienie z tego stricte koksowni, coś jak zabrzańska Jadwiga, 2 baterie a jakieś 200m od baterii pojedynczy szyb pełniący już tylko funkcję zjazdowo-materiałową. Gdybyś chciał odwzorować np. kompleks KWK Knurów-KK Knurów to marnie to widzę, TRSa zapchał by sie po prostu.
Ale jak mówiłem, bardzo fajny klimat GKW. Ciągnij dalej ten projekt bo naprawdę warto!
Z tą stricte koksownią bardzo dobry pomysł, ale myślę że całkowicie z niej zrezygnuje, a w zamian rozbuduje kopalnie. A to z kilku powodów. Po pierwsze nie ma w trainzsie koksu jako surowca, który pasowałby do tych węglarek, po drugie nie miałbym gdzie go wozić. Musiałbym postawić hutę, która zajmuje dużo miejsca i nie pasowałaby do mapki. Staram się ją raczej utrzymać w takim "miasteczkowym" klimacie. I na pewno nie wsadze tam żadnych torów o rozstawie 1435mm. Po trzecie lubię jak jest dużo detali i interaktywnych elementów, ruszających się ludzików, dźwigów, samochodów itp. a stworzenie takiej koksowni do trainza... Raczej mało realne ;). Zostawie samą kopalnię, a węgiel będę woził do elektrowni (coś a'la Szombierki).
Prace na mapce trwają. Na początek przerobiona kopalnia:
Trasa leci dalej w kierunku elektrowni:
Piaskownia i zwałowiska kamienia:
W piaskowni jest ładownia piasku dla kopalni i zwałowisko kamienia z tejże.
Jakby ktoś miał jakieś lepsze rozwiązanie dla któregoś elementu to niech się wykarze. Chętnie rozpatrze wszelkie propozycje. I mam prośbę do speca od kopalni: czy teraz wygląda tak jak powinna, czy jeszcze coś trzeba przerobić.
Więc tak. Kopalnia jest w dalszym ciągu za mała. Połącz Szyb Krystyna z sortownią, ale nie tak że wciskasz ją do sortowni tylko stykasz ścianą nadszybia. Tak żeby wieża była osobna, albo możesz dać taśmociąg. Mieszalnika nie łącz niczym, one praktycznie nie są połączone. Kolejna sprawa, na Śląsku nie ma żadnej kopalni która ładuje tylko na tor 785mm. Brakuje tutaj dużej sortowni np. duża z Wirka dla torów 1435mm. Jest dość istotne. Wąski tor to maksymalnie 3 stanowiska załadunkowe. Koło szybu z Murcek dodaj jakieś skrzynie Kilana, wokół nich zawsze leży bardzo dużo gratów. Poza tym bardzo fajnie to wygląda. Nie koniecznie trzeba robić kolosa pokroju Budryka czy Halemby. Dla pomocy 3 fotki kopalń z powietrza:
http://img109.imageshack.us/i/kwkjasmos.jpg/http://img38.imageshack.u...leszczyny3.jpg/http://img704.imageshack.us/i/kwkjulian1.jpg/
Sytuacja na dziś dzień.
Nowe oblicze kopalni:
Elektrownia Karb, obsługująca obiekty przemysłowe, wybudowana w 1934 roku w pobliżu kanału Goczałeckiego:
Zwałowisko odpadów kopalni i elektrowni:
Ładnie się to prezentuje. Kopalnia jest gruba. Jedynie wywaliłbym te betonowe kominy z elektrowni i dał ceglane, lepiej będą współgrały. Także te wyczyszczone bloki elektrowni średnią pasują do śląskiego klimatu. Dałbym coś bardziej ubrudzonego.
W zasadzie mapka jest już niemal ukończona. Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze tylko jakiegoś "producenta" drewna i skonfigurowania semaforów, przemysłu itp. Obawiam się, że nie mam żadnego zamiennika dla bloków elektrowni. Nie spotkałem się do tej pory z niczym podobnym. Kominy oczywiście można wymienić, to nie jest żaden problem. I tak już od rana sporo zmieniłem na tym odcinku.
Poczyniłem ostatni element układanki. Mianowicie źródło drewna dla kopalni. Do placu załadunkowego prowadzi dość mocno zniszczony tor:
Elektrownia otrzymała nowe kominy, sieć trakcyjną i podwójną porcję zielska:
Mapa jest już w zasadzie ukończona. Obieg towaru się zamknął. Prosty wykresik żeby zobrazować jak to wygląda:
Pozostało mi tylko nazwać zwrotki i mapka będzie gotowa do wydania. Oczywiście zapraszam do komentowania mojej pracy.
Witam.
Bardzo podoba mi się Twoja mapa. Bardzo nawiązuje do klimatu Górnego Śląska w PRL Szczególnie podoba mi się sieć trakcyjna. To zawsze dodaje klimatu do mapki (przynajmniej wg mnie )
I´ve mistaken dependencies from Malinow - Chorzow for ones from Karb. I was working with both of the routes at once. I´m sorry. These are dependencies I miss from Karb.